Grootschalig diabetes onderzoek

Wist jij dat personen met type diabetes 2, 50 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen? Om te weten te komen welke bewegingstherapie hier het beste tegen helpt, zoeken wij diabetespatiënten.

Diabetes Onderzoeken Diabetes Onderzoeken

Type diabetes 2 doet het hart stilaan minder goed functioneren, waardoor het meer moeite krijgt om zich te vullen met bloed en de uiteindelijke kans op hartfalen met 30% stijgt. Tegelijkertijd hebben personen met diabetes ook 50% meer kans op het ontwikkelen van dementie. Dit komt omdat bepaalde stoffen die zich in de hersenen bevinden, neurometabolieten genaamd, uit evenwicht raken waardoor de hersenen niet
meer kunnen functioneren zoals zou moeten.

Wat doe je bij het onderzoek?

We zoeken een honderdtal diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar, die nog geen insuline nodig hebben. Het gebruik van orale medicatie is wel toegelaten.

We vragen van de deelnemers om een half jaar lang 3 keer per week onder privé begeleiding te komen sporten, op tijdstippen die hen het beste uitkomen.

Bij de start en op het einde van het onderzoek wordt er een MRI-scan van de hersenen afgenomen, en meten we hartfunctie (via echocardiografie), fitheid, lichaamssamenstelling en suikercontrole (via bloedname).

Zo krijgen we een goed beeld van het effect van de verschillende types trainingen bij jou en bij de verschillende deelnemers.

Deze resultaten kan je meenemen naar jouw huisarts. En zo krijg je inzicht in het functioneren van de hersenen en hart, in je resultaten van de fitness, in je lichaamssamenstelling en in je suikercontrole.

Brains Lab Kuleuven 023 (1)

Wat houdt het praktisch in?

6
Duur onderzoek in maanden
3
Aantal keer sporten/week
2026
Inschrijven kan tot

Wil je deelnemen?

Wat fijn! Vul je gegevens even in via het onderstaande formulier.

Team

Dominique Hansen

Revalconnects Uhasselt Karoliencoenen 30
Functie

Prof. dr. - Promotor

Koen Cuypers

Revalconnects Uhasselt Karoliencoenen 15
Functie

Prof. dr. - Promotor

Tin Gojevic

Tin
Functie

drs. - Onderzoeker

Jitske Vandersmissen

Jitske
Functie

drs. - Onderzoeker

Cardiologen

Youri Bekhuis

Youri
Functie

Cardioloog

Maarten Falter

Maarten
Functie

Cardioloog

Guido Claessen

Guido
Functie

Cardioloog

Jan Verwerft

Jan
Functie

Cardioloog

Paul Dendale

P Dendale Foto1b
Functie

Cardioloog

Blank

Waar gaat het onderzoek door?

0032 (0) 456/046 118 Contact info.rws@uhasselt.be Campus Diepenbeek

Gebouw A - Agoralaan

3590 Diepenbeek

Data Privacy

Universiteit Hasselt, de studie sponsor, bevestigt dat de verzameling en de verwerking tijdens klinische onderzoeken in volledige overeenstemming gebeurt met de Europese Wetgeving 2016/679 van 27 april 2016 omtrent de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (GDPR).

Andere onderzoeken in de kijker:

Deelnemen aan een onderzoek van REVAL?

  • We zoeken op regelmatige basis deelnemers voor onze onderzoeken.

  • Soms zoeken we gezonde personen, soms personen wiens gezondheidstoestand match met ons onderzoek. 

  • Helaas kunnen we niet voor elk onderzoek een vergoeding voorzien, maar je bijdrage gaat niet ongezien voorbij. Je hulp aan ons onderzoek heeft een onbetaalbare invloed op de resultaten én de mogelijkheid om in de toekomst patiënten beter verder te helpen.
Header Oproep Kenneth Vdef

Gezonde personen om te komen shaken op REVAL

Weet jij of gefermenteerde voedingsproducten een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel?
Nee? Wij ook nog niet.

Daarom starten we bij REVAL een onderzoek.naar de mogelijke effecten die gefermenteerde voeding heeft op de bloedsuikerspiegel bij gezonde volwassen. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels voedsel veranderen, met mogelijke positieve gezondheidsvoordelen tot gevolg.

En dus wij zoeken gezonde personen die dit, samen met ons, willen onderzoeken

Social Media Tinnitus Antonios

Heeft sporten invloed op tinnitus?

Heb jij al langer dan 3 maanden tinnitus? Ben jij benieuwd of je fysieke activiteit de tinnitus beter of net erger maakt? Dan ben je een ideale kandidaat voor dit onderzoek.

Wij onderzoeken welke invloed sporten heeft op je tinnitus. We willen weten wat het onmiddellijke effect van sportactiviteiten op de luidheid van tinnitus is.

Het kan namelijk dat je tijdens het sporten een verandering in de luidheid van je tinnitus merkt.