VLAIO Call Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding (COOCK)

Onderzoek

Financierder:

Agentschap Innoveren en Ondernemen

Wat?

De doelstelling van het COOCK-programma is het valoriseren van (basis)onderzoekresultaten door het versnellen van de introductie van technologie en/of kennis bij een ruime groep ondernemingen.  COOCK-projecten starten vanuit beschikbare onderzoeksresultaten en leggen hun focus op kennisvertaling, kennisverspreiding en kennisoverdracht. Kennisopbouw binnen een COOCK-project is mogelijk, maar kan niet de hoofdmoot van het project vormen. Een goed COOCK-project is ‘collectief’ en richt zich op een ruime, maar duidelijk afgelijnde doelgroep van ondernemingen (met nadruk op kmo’s) die de projectresultaten (tijdens én na afloop van het project) zullen evalueren en implementeren. Het project moet dus ambitieus zijn, maar ook realistisch en haalbaar (tijd en middelen). Het project wordt begeleid door een begeleidingsgroep samengesteld uit vertegenwoordigers van die doelgroep.

Type activiteiten
COOCK-projecten zijn steeds opgebouwd uit 2 complementaire onderdelen:

Deel A
= Steun aan onderzoeksorganisaties

Omvat alle activiteiten van kennisopbouw, kennisvertaling en kennisverspreiding door onderzoeksorganisatie(s) voor een ruime groep van ondernemers en dit in functie van een zo ruim mogelijke overdracht van technologie en/of kennis.

Deel B
= (Steun aan) ondernemingen

Omvat een bungeling van alle (al dan niet gesubsidieerde) ondernemingsspecifieke projecten gericht op het evalueren en het toepassen van de overgedragen technologie en/of kennis binnen de ondernemingen, met focus op de haalbaarheid op ondernemingsniveau.

Projectduur
Binnen een COOCK-project heeft deel A een projectduur van minimum 1 jaar en maximum 3 jaar (maximum 2 jaar voor CORNET-projecten). Met betrekking tot de resultaatsverbintenis, heeft men na het beëindigen van deel A nog 2 jaar extra tijd om verslag uit te brengen over deel B. De totale maximale projectduur bedraagt dus 5 jaar. 

Budget
De maximale subsidie die toegekend kan worden aan deel A van een COOCK-project bedraagt € 1.000.000. De minimum omvang (in menskracht) bedraagt 1 VTE en de minimumduur bedraagt 1 jaar. Er dient een evenwicht te zijn tussen de omvang van deel A van het COOCK-project (i.e. de begroting) en deel B van het COOCK-project. Meer specifiek: deel B dient een voldoende hoeveelheid aan opgestarte cases te omvatten die in hun totaliteit eenzelfde hoeveelheid budgettaire inspanningen vertegenwoordigen als deel A van het COOCK-project (+/- 10 cases per € 500.000). De ondernemingsspecifieke cases (deel B) gebeuren op eigen kosten van de onderneming of steun kan aangevraagd worden bij VLAIO (of Europees), bijvoorbeeld via de kmo-portefeuille, ontwikkelingsprojecten of kmo groeisubsidies.

Het basissteunpercentage voor deel A van een COOCK-project bedraagt 50% maar kan oplopen tot 100%. Het verwerven van de steunbonus van 50% bovenop het basissteunpercentage is afhankelijk van het behalen van 2 streefwaarden:

- KPI 1: aantal unieke ondernemingen waarbij een ondernemingsspecifieke project, gelinkt aan deel A van het COOCK project, project, wordt opgestart tijdens of tot twee jaar na het einde van deel A;
- KPI 2: aantal ondernemingsspecifieke projecten, gelinkt aan deel A het COOCK-project, die opgestart zijn tijdens of tot twee jaar na het einde van deel A.

en de omvang van de totale begroting van alle ondernemingsspecifieke cases die opgestart worden in een periode tot 1 jaar na het einde van deel A. Het is aangewezen om een back-up plan te voorzien voor eventuele cofinanciering. Indien niet voldaan wordt aan de voorwaarden voor resultaatsverbintenis, dient het aanvragend consortium zelf in te staan voor de bijkomende financiering (kan door eigen middelen of door bijdragen van ondernemingen). Afspraken hieromtrent dienen opgenomen te worden in de samenwerkingsovereenkomst.

Wie?

Een COOCK-project wordt aangevraagd door één of meerdere Vlaamse ‘organisaties voor onderzoek en kennisverspreiding’. Indien dit bijdraagt tot de efficiëntie en snelheid van het project, kan een niet-Vlaamse onderzoeksorganisatie die voldoet aan de EU-definitie van onderzoeksorganisatie, deelnemen als partner (voor maximum 20% van de in aanmerking komende projectkosten). De aanvrager(s) kunnen beroep doen op onderaannemers om specifieke expertise en competentie in te brengen in het project.

Aanvragen?

De indiening van een COOCK-project bestaat uit 2 stappen:

1. Verplichte vooraanmelding via e-mail aan coock@vlaio.be, met in bijlage een document met projecttitel, innovatiedoel, lijst partners en (voorlopige) lijst leden begeleidingsgroep, uiterlijk op dinsdag 24 mei 2022 om 12:00 uur ’s middags;
2. Verplichte indiening via het onlineplatform van de projectaanvraag en alle bijlagen, uiterlijk op dinsdag 7 juni 2022 om 12:00 uur ‘s middags.

Het indienen van een aanvraag gebeurt online. Om een aanvraag te starten dien je je te registreren met je e-ID via de website van VLAIO. Na je registratie ontvang je als hoofdaanvrager een specifieke link om je aanvraag verder te vervolledigen en alle vooraf ingevulde templates op te laden. Na het toevoegen van eventuele partners kunnen ook zij via hun specifieke link hun deel van de aanvraag vervolledigen. 

De aanvraag is samengesteld uit 5 delen:
- de algemene projectinformatie wordt structureel via het onlineportaal opgevraagd (met invulmogelijkheden voor elke partner in het project), ondertekend door de rechtsgeldige vertegenwoordigers van de partners;
- het samenvattend overzicht van de projectbegroting (totalen per partner uit de Excel-template)
- de projectidentificatie
- de projectbeschrijving (met maximaal aantal bladzijden)
- overige bijlagen, waaronder de gedetailleerde projectbegroting (Excel-template verplicht te gebruiken), de verklaring van Organisatie voor Onderzoek en Kennisverspreiding (verplichte template) en offertes voor onderaannemingen vanaf € 10.000.

Meer info?

Meer informatie, waaronder evaluatiecriteria, de verschillende templates en een handleiding zijn beschikbaar op de website van VLAIO.


Deadline

24.05.2022

Interne contactpersoon?

E-mail annelies.stockmans@uhasselt.be

Tel. +3211268070

Terug naar het Oproepen - onderzoek overzicht