Interculturalis

Olyfran - DiWeF / Congres - CinéPerles

Logo Interculturalis Transparant Logo Interculturalis Transparant

Olyfran

Hoofd Header Olyfran

Olyfran

Ondernemingen vinden steeds moeilijker jonge sollicitanten met degelijke communicatieve vaardigheden. Een goede beheersing van het Engels is hierbij absoluut niet voldoende. Het probleem situeert zich meestal bij Frans en ook wel bij Duits. Noodkreten klinken via alle mogelijke kanalen. Werkgeversorganisaties klagen het gebrek aan een degelijke kennis van het Frans aan, bevestigd door behoeftenanalyses uitgevoerd in bedrijven. Situeren de belangrijkste zakenpartners van veel Vlaamse bedrijven zich niet in Wallonië of Frankrijk? En toch worden hieruit niet steeds de voor de hand liggende conclusies getrokken. Kortom, goed Frans beheersen betekent een meerwaarde, is zelfs vaak een onmisbare sleutel voor het vinden van een geschikte job en zeker voor de uitbouw van een (internationale) carrière.

Reeds sinds de jaren '90 van de vorige eeuw bleek bovendien uit heel wat onderzoek dat Vlaanderen nood heeft aan werknemers met uitstekende interculturele communicatieve competenties in diverse talen. Door de steeds grotere internationale oriëntatie van Vlaamse ondernemingen (profit en non-profit) wordt deze nood steeds groter.

Deelname aan Olyfran, gecombineerd met een stage of een andere onderdompeling in een Franstalig gebied kan hiertoe al een eerste kennismaking zijn!

Maar naast de professionele wereld is er nog meer. Vlaanderen heeft talloze historische banden met Wallonië en Frankrijk. Bovendien ligt van aan de Belgische taalgrens tot diep in Afrika een immens gebied met meer dan 200 miljoen Franstaligen. En laat ons niet Québec vergeten. Er zijn maar liefst meer dan 320 miljoen Franstaligen, verspreid over alle continenten. Goed kunnen communiceren met deze moedertaalsprekers opent zoveel horizonten, maakt van iedereen een wereldreiziger! En laat bovendien toe te genieten van hun auteurs zonder vertaling, van originele films zonder ondertiteling… eenvoudig weg “puur plezier”…

Waarop wachten? Gewoon doen! De wereld wordt je dorp!

Header Diwef

DiWeF - Congres

Sinds 1972 organiseert de DiWeF (Didactische Werkgroep Frans), regionale vereniging van leraars Frans (FLE en FLS), vakactiviteiten voor leraars Frans in Vlaanderen, en speciaal in Noord-Oost-België. Deze activiteiten betreffende de didactiek van het Frans als vreemde taal willen de leraars tevens zo ruim mogelijk informeren over vernieuwingen en over evoluties in de brede wereld van de Francofonie.

Een van de hoogtepunten is het congres dat elk najaar (oktober - november) plaatsvindt.
Voor de inhoudelijke invulling wordt een beroep gedaan op experten uit België, Frankrijk, Nederland, enz., en op collega's die hun geslaagde experimenten met anderen willen delen.

DiWeF - Congres

CinéPerles

Het initiatief "CinéPerles" (vroeger "Weken van de Franstalige film") is in 2022-2023 aan zijn 23ste editie toe. Het filmevenement dat startte in 1999-2000 in Kinepolis Hasselt, breidde een eerste keer uit naar Kinepolis Leuven en Kinepolis Brussel en vervolgens naar de overige Kinepolis-complexen.

Dit betekent dat u aan een gunstig tarief en in ideale omstandigheden pedagogisch en artistiek hoogstaande Franse films met uw leerlingen kunt gaan bekijken in één van de hierboven vermelde bioscopen. Als omkadering en hulp kunt u daarvoor na reservatie van de film een beroep doen op het corresponderend didactisch dossier.

Wegens gebrek aan belangstelling moest het initiatief CinéPerles na het schooljaar 2022-2023 node stopgezet worden.

CinéPerles