School voor Mobiliteitswetenschappen

In de opleiding mobiliteitswetenschappen verdiep je je in de boeiende, complexe en steeds veranderende relatie tussen mens, maatschappij en mobiliteitsmodi. Je brengt veelzijdige mobiliteitsuitdagingen in kaart, onderzoekt ze en werkt oplossingen uit. De opleiding bereidt je voor op een carrière waar je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van duurzame mobiliteitssystemen en het oplossen van mobiliteitsuitdagingen in de moderne wereld.

SHOOT17 Rijsimulator 09 SHOOT17 Rijsimulator 09

In de kijker

Foto 109

Infodag - 9 maart 2024

09 maart 2024
10:00
Campus Diepenbeek én campus Hasselt

Agenda

Agenda
SHOOT IMOB Herkenrode 003 Verkleind

Voor studenten

Na jouw bacheloropleiding mobiliteitswetenschappen kan je kiezen voor onze Nederlandstalige master in de mobiliteitswetenschappen of voor onze Engelstalige master of transportation sciences.

Tijdens jouw studies kan je ook een buitenlandse ervaring opdoen door een semester in het buitenland te studeren (3de bachelorjaar) of jouw stage in het buitenland te doen (2de masterjaar).

Meer info over onze Nederlandstalige bachelor en master en onze Engelstalige master vind je op de opleidingspagina's via de links hieronder

Ons unieke onderwijsmodel

 • Unieke opleiding met veel afwisseling
 • Doen én ervaren
 • Actueel en toekomstgericht
 • Grenzen verleggen
 • Zeker van een job

Naar het buitenland

Verrijk je studie in mobiliteitswetenschappen met een onvergetelijke internationale ervaring! Ontdek de wereld terwijl je je passie voor mobiliteit combineert met grenzeloos leren. Onze opleiding biedt unieke kansen om je horizon te verbreden, culturele diversiteit te omarmen en waardevolle inzichten te verwerven in wereldwijde mobiliteitsvraagstukken.

Stap buiten je comfortzone, dompel jezelf onder in nieuwe culturen en vergroot je academische vaardigheden terwijl je kennismaakt met een mobiliteitsexperts uit andere landen.

Een buitenlandse ervaring biedt je de kans om persoonlijke groei te ervaren. Het vraagt om aanpassingsvermogen, zelfstandigheid en veerkracht - kwaliteiten die essentieel zijn in een steeds veranderende wereld. Het is een avontuur dat je niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk zal verrijken.

Doorheen het academiejaar vertellen we je nog veel meer over de mogelijke buitenlandse avonturen die je kan starten (en wanneer), maar je kan nu alvast proeven van de eerste inspiratie omtrent je studie of stage in het buitenland.

Ontdek hoe een buitenlandse studie-ervaring je horizon verbreedt en je perspectief op mobiliteit transformeert. Jouw reis begint hier!

Ontdek onze internationale mogelijkheden

Vacatures voor studenten

De jobdienst van de UHasselt maakt gebruik van het Jobteaser Career Center platform om interne en externe (studenten)jobs bekend te maken.

Registreer je met je studentenmail om toegang te krijgen tot dit exclusieve platform. Als je profiel compleet is kan je rechtstreeks solliciteren op de vacatures die jou interesseren.

Studenten in de mobiliteitswetenschappen kunnen gericht zoeken naar geschikte vacatures door bij de filter "tag" te kiezen voor de "school voor mobiliteitswetenschappen".

Meer informatie en een volledige handleiding vind je terug in je studentendossier. Alle wettelijke informatie vind je terug via de website van Jobteaser.

Ga naar Jobteaser
23 06 30 Proclamatie Mobiliteitswetenschappen Web 068

Voor alumni

Na afstuderen houden we graag contact met onze alumni!

Je universiteitservaring eindigt niet bij het behalen van je diploma; het is een levenslange reis die blijft evolueren. Blijf verbonden met jouw alma mater en ontdek een wereld vol mogelijkheden voor alumni.

Waarom zou je contact houden? Simpelweg omdat onze universitaire gemeenschap een schat aan kansen biedt voor voormalige studenten. Ontdek netwerkevenementen, workshops, en inspirerende lezingen speciaal ontworpen om jou verder te helpen in je carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Door verbonden te blijven, blijf je op de hoogte van baanbrekend onderzoek, innovaties en het laatste nieuws van de campus. Je blijft deel uitmaken van een levendige gemeenschap die jouw groei en succes blijft ondersteunen, zelfs nadat je de universiteitsbanken hebt verlaten.

Alumnidatabank

Afgestudeerden aan UHasselt kunnen hun alumnidossier zelf beheren. Zorg ervoor dat jouw gegevens daar juist staan (zeker jouw contactgegevens en tewerkstellingsgegevens), zodat we je kunnen contacteren bij belangrijke aankondigingen.

Ga naar de alumnidatabank

Alumnivereniging

Alumni zijn automatisch lid van Mobilumni, de alumnivereniging van de School voor Mobiliteitswetenschappen. Mobilumni organiseert op regelmatige basis afwisselend leerrijke en ludieke evenementen voor haar alumni. Deze worden aangekondigd op de facebookpagina van Mobilumni. Zorg er dus voor dat je lid wordt van deze facebookpagina om op de hoogte te blijven van nieuwe evenementen. In het verleden werden o.a. werfbezoeken, gastlezingen, een slipcursus en een paintballactiviteit georganiseerd.

Heb je een voorstel voor een volgende alumni-activiteit of wil je lid worden van het bestuur van Mobilumni, stuur een email naar mobilumni@uhasselt.be

Ga naar de facebookpagina van Mobilumni

Vacatures voor alumni

Alumni in de mobiliteitswetenschappen kunnen via de alumnidatabase naar het Jobteaser platform (of surf naar uhasselt.jobteaser.com)

 1. Ga naar het alumniportaal
 2. Maak een account aan op Jobteaser
 3. Wanneer je een account aangemaakt hebt, kan je inloggen in jobteaser en kiezen voor login met jouw emailadres via de groene knop "Inloggen met je UHasselt-account)

Je kan gericht zoeken naar geschikte vacatures door bij de filter "tag" te kiezen voor de "school voor mobiliteitswetenschappen".

Heb je zelf een vacature in jouw organisatie die interessant kan zijn voor onze studenten of alumni, dan kan je deze doorsturen naar nadine.smeyers@uhasselt.be, of de vacature zelf op het Jobteaser platform plaatsen (zie info hierover bij "voor externe organisaties").

Shutterstock 174160520

Voor externe organisaties

Als opleiding streven we voortdurend naar het verbeteren van ons curriculum om onze studenten een diepgaand begrip en praktische ervaring te bieden binnen de steeds evoluerende mobiliteitssector. Om dit te bereiken, geloven we sterk in de waarde van samenwerking met professionals uit het werkveld die dagelijks met uitdagingen en innovaties in mobiliteit te maken hebben. Jullie praktijkervaring en diepgaande kennis zijn van onschatbare waarde voor onze studenten. Door samen te werken kunnen we een brug slaan tussen theoretische kennis en praktische toepassingen, waardoor onze studenten worden blootgesteld aan real-world scenario's en oplossingen.

We nodigen jullie graag uit om voorstellen in te dienen die gebruikt kunnen worden binnen onze bachelor/master in de mobiliteitswetenschappen. Mogelijke samenwerkingsgebieden kunnen omvatten: het aandragen van onderwerpen voor case studies of bachelorproeven, het aanbieden van stageplaatsen waarbij studenten waardevolle praktijkervaring kunnen opdoen in een organisatie, het geven van gastcolleges waarin jullie expertise gedeeld kan worden met onze studenten of het begeleiden van excursies aan organisaties of projecten die een directe kijk bieden op innovatieve mobiliteitsoplossingen.

Verder kunnen bedrijven ons ook contacteren om vacatures te melden die geschikt zijn voor studenten en/of alumni.

Jullie input zal niet alleen onze studenten verrijken, maar zal ook de band tussen de academische wereld en het werkveld versterken. Samen kunnen we de mobiliteitswetenschappen verder ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van mobiliteit.

We kijken ernaar uit om met jullie samen te werken en het verschil te maken in de opleiding van toekomstige mobiliteitsdeskundigen.

Hieronder vinden jullie meer informatie hierover.

Onderwerpen indienen

Externen kunnen via een invulformulier onderwerpen aandragen die gebruikt kunnen worden door onze studenten in het kader van hun bachelor of master programma. In dit formulier kan u onderwerpen indienen voor studenten mobiliteitswetenschappen in het kader van vakken zoals casestudie, bachelorproef, stage of kan u zich kandidaat stellen om gastcolleges te geven binnen onze opleiding of bedrijfsbezoeken aan uw organisatie door onze studenten plaats te laten vinden.

Indien u een of meerdere voorstellen wil indienen, kan u dat hieronder doen. Per formulier kan u max. 3 onderwerpen indienen. Indien u meerdere onderwerpen wil indienen kun u meermaals een formulier invullen.

Wij kunnen niet garanderen dat alle voorstellen weerhouden/geselecteerd zullen worden, maar zullen waar mogelijk wel gebruik maken van de gegeven suggesties.

Alvast bedankt voor uw input!

Dien 1 tot 3 onderwerpen in met dit formulier

Vacatures melden

Bedrijven of organisaties die een geschikte vacature hebben voor onze studenten of alumni kunnen deze vacature doorgeven aan nadine.smeyers@uhasselt.be of ze zelf op het Jobteaser platform delen.

Als organisatie kan je op dit platform gratis je vacatures plaatsen. Voorafgaand aan publicatie wordt alle content gevalideerd door UHasselt. Bij het online zetten van de vacature duid je best dadelijk aan via tags voor welke UHasselt faculteit je vacature in aanmerking komt. Zo wordt de zichtbaarheid van je vacature vergroot binnen de juiste faculteit. Bij vacatures voor studenten en/of alumni in de mobiliteitswetenschappen, geef je als tag "School voor Mobiliteitswetenschappen" in.

Je kan naast gewone vacatures ook studentenjobs publiceren.

Bij het inloggen vind je meer uitleg over de functionaliteit en de voordelen van het gebruik van Jobteaser.

Geef een vacature in op Jobteaser

SHOOT IMOB Herkenrode 023

Ons onderzoek

Het Instituut voor Mobiliteit doet onderzoek binnen de domeinen mobiliteit en verkeersveiligheid en focust daarbij op verplaatsingsgedrag. We doen dit door de interactie te bestuderen tussen gedrag, infrastructuur en technologie. Die interactie is complex, maar de inzichten die eruit voortkomen maken het mogelijk dat wij mobiliteitsstromen voorspellen en het verkeer veiliger maken. Binnen deze focus zijn er raakvlakken met andere disciplines zoals gezondheid, klimaat en toerisme. Hiervoor gebruiken we tal van tools, zoals onder andere zelf ontwikkelde datamodellen, rijsimulatoren en drones.

Meer info over IMOB

Contact en ligging

 • Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt
  • Het merendeel van de lessen gaat door in de lokalen van de Faculteit Rechten.
 • Maastrichterstraat 100, 3500 Hasselt
  • Bepaalde projectmatige onderwijsactiviteiten gaan door in de Witte Kazerne van de Herkenrode site.
 • Agoralaan, Gebouw D, 3590 Diepenbeek
  • Een beperkt aantal opleidingsonderdelen uit de bacheloropleiding en een aantal keuzeopleidingsonderdelen, die ingericht worden door een andere faculteit, blijven doorgaan op campus Diepenbeek.