Spin-offs

Spin-offs zijn bedrijven waarvan de (hoofdzakelijke) bedrijfsactiviteit gebaseerd is op universitaire onderzoeksresultaten.

TTO coacht onderzoekers met ideeën en/of concrete plannen voor het oprichten van een spin-off.

Voor meer info kan u contact opnemen met collega Steven Van Hoof

21 10 19 Uhasselt Meets Spinoffs 001 21 10 19 Uhasselt Meets Spinoffs 001

UHasselt spin-offs

Androme

Androme werd in 1990 opgericht als spin-off van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van het toenmalige L.U.C., met expertise in softwaretechnologie. Androme is uitgegroeid tot een center of excellence in ICT dat innovatieve softwareoplossingen uitwerkt zowel voor multinationals als KMO’s. Eén van de producten is androme.tv, een televisieplatform voor telecombedrijven en TV-zenders.

www.androme.be


Quesd

Quinta Essentia Software Development (QueSD) is een softwarebedrijf opgericht in 1999 als spin-off van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van het toenmalige L.U.C. QueSD is het bedrijf achter SoccerLAB, een gecentraliseerd informatie- en managementsysteem voor de ondersteuning van een voetbalclub op alle niveaus: bestuur, technische staf en spelers. Het systeem combineert data en video op één platform. Bekende klanten zijn Belgische clubs als KRC Genk en Club Brugge, maar ook buitenlandse clubs als PSV Eindhoven, Bayer Leverkusen en LA Galaxy.

www.soccerlab.com


CommArt

CommArt International n.v., opgericht in 2007, commercialiseert e-learning modules voor talen, die voortvloeien uit internationaal onderzoek van het Centrum Toegepaste Linguïstiek (CTL) van de Universiteit Hasselt. Hierbij ligt de focus op effectiviteit van het leerproces, impact van de geografische cultuur op taalgebruik en non-verbale communicatie, communicatiebehoeften en -problemen in meertalige en multiculturele professionele contexten.

Verder commercialiseert CommArt ook de auteurssoftware E.M.C.G.2.0© waarmee multimediale e-learning modules gemaakt kunnen worden die beantwoorden aan de recentste technologische standaarden.

www.commart.eu


Apitope

Apitope International NV werd opgericht in 2008. De activiteiten van Apitope, een spin-off van de University of Bristol (UK) werden samengebracht met expertise van het Biomedisch Onderzoeksinstituut van de UHasselt. Apitope ontwikkelt mogelijke first-in-class therapeutica voor auto-immuunziekten via een eigen nieuw discovery platform.

Apitope haalde in 2009-2010 meer dan 10 miljoen euro op in een Series A kapitaalsronde, geleid door LRM en Vesalius Biocapital. In 2015-2017 haalde het bedrijf meer dan 12,5 miljoen euro op in een Series B kapitaalsronde, geleid voor het Wales Life Sciences Fund.

www.apitope.com


Cubigo

Cubigo werd in 2011 opgericht onder de toenmalige naam Aristoco als spin-off van Universiteit Hasselt. Cubigo is een interactief online platform met eenvoudige toegang tot allerlei producten, diensten en toepassingen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Denk hierbij aan het bestellen van maaltijden, ontvangen van medicatieherinneringen, maar ook een communicatieschrift om te delen met de mantelzorger.

De beloftevolle onderneming won in 2013 de befaamde IWT-Award en werd in 2015 als eerste Belgisch bedrijf door Google geselecteerd om deel te nemen aan het 14-daagse opleidingskamp Blackbox Connect in Silicon Valley. In 2017 haalde het bedrijf 4 miljoen euro op voor verdere expansie, en in 2019 nog eens 2 miljoen euro. Het bedrijf heeft naast de hoofdzetel in Hasselt ook vestigingen in Noord-Amerika.

www.cubigo.com


Abeona Consult

AbeonaConsult BVBA werd in 2014 opgericht door onderzoekers van het Instituut voor Mobiliteit IMOB. Abeona is gespecialiseerd in slimme oplossingen, software en diensten in het domein van verkeersveiligheid en verplaatsingen. Het bedrijf commercialiseert producten als Route2school, voor een veiligere weg naar school voor leerlingen, en MobiMelder, een meldingsapplicatie waarmee inwoners, gemeenschapswachten, wijkagenten… op een eenvoudige en snelle manier gevaarlijke verkeerspunten, parkeer- en andere mobiliteitsproblemen in realtime in kaart kunnen brengen.

www.abeonaconsult.com


Fibricheck

Qompium werd opgericht in 2014, en is het spin-off bedrijf achter Fibricheck. Deze app, ontwikkeld in het kader van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), nu het Limburg Clinical Research Center (LCRC), spoort onregelmatigheden in het hartritme op via de smartphone of –watch. De gegevens kunnen bekeken worden door de behandelende arts, die de app ook kan voorschrijven aan de patiënt. De app is één van de enige medisch goedgekeurde health apps, met o.a. CE-markering en FDA goedkeuring.

www.fibricheck.com


Bio2Clean

Bio2Clean werd opgericht in 2015 voor de commercialisatie van de expertise van het Centrum voor Milieukunde (CMK) in bacterie-geassisteerde fytoremediatie. Deze techniek maakt het mogelijk om op een ecologische wijze, gebruik makend van een combinatie van bacterieculturen en gewassen, gronden met bodemvervuiling te saneren. Deze techniek heeft verschillende voordelen t.o.v. meer ingrijpende technieken zoals afgraven of pompen.

www.bio2clean.be


DriveSimSolutions

DriveSimSolutions (DSS) werd in 2015 opgericht. Het spin-off bedrijf biedt rijsimulator oplossingen aan, inclusief hard- en software. De rijsimulatoren kunnen ingezet worden voor onderzoek naar rijgedrag of weginfrastructuur, maar ook voor training en/of testen van chauffeurs. Het bedrijf kan hierbij bouwen op de jarenlange ervaring van het Instituut voor Mobiliteit in dit domein.

www.drivesimsolutions.com


AZilPix

AZilPix werd opgericht in 2015 als spin-off bedrijf. Met de Studio.One technologie biedt het een multicamera video-opname en productiesysteem aan. Door het innovatieve ‘virtueel cameraconcept’, ontwikkeld aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM), is 360°-captatie van beelden mogelijk met meer flexibiliteit en creativiteit, en dit aan een lagere operationele kost.

www.azilpix.com


Safe.T

Het bedrijf Safe.T werd in 2018 vanuit het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) opgericht in een samenwerking met verzekeraar Dhondt, en biedt een innovatief online HR-programma aan voor transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs. Met het programma worden chauffeurs begeleid naar verkeersveiliger, eco-efficiënter rijden, met aandacht voor het algemeen functioneren van de chauffeur.

www.safet.be


Avroxa

Avroxa werd opgericht in 2018, en brengt innovatieve polymeren op de markt onder de naam Ultroxa polymers. Deze polymeren zijn poly(2-oxazolines) en kennen mogelijke toepassingen in het biomedisch domein: om kandidaat-geneesmiddelen beter oplosbaar te maken, voor geavanceerde drug delivery, of voor coating van het oppervlak van implantaten. De geoctrooieerde productiemethode werd samen ontwikkeld door de UGent en het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van UHasselt.

www.ultroxa.com


VivaDrive

VivaDrive werd opgericht in 2019. Het spin-off bedrijf biedt via Digital Fleet een AI-platform aan om de operationele kost verbonden aan een vloot aan bedrijfsvoertuigen te verminderen, onder meer door het rijgedrag van de chauffeurs te verbeteren. Dit heeft een positief effect op het brandstofverbruik, de verzekerkost en de restwaarde van de bedrijfswagen.  Het bedrijf maakt gebruik van de expertise van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB).

www.vivadrive.io


Take A Seat

TakeASeat lanceerde het platform SWIDG, een platform dat bij grotere bedrijven of op bedrijventerreinen personeelsleden automatisch kan matchen om een carpool te vormen.

Het algoritme achter ons platform zorgt ervoor dat deze match zoveel mogelijk kans heeft op succes, waardoor het niet bij een aantal keren carpoolen kan blijven. Met SWIDG bieden ze hier oplossingen voor en stimuleren wij door het uitwerken van een financieel kader binnen het bedrijf een gedragsverandering die nodig is om de shift naar het carpoolen te verwezenlijken.

https://www.swidg.com/


Equivita Genetics

Equivita Genetics (°2021) biedt diensten aan bij het fokken van paarden, waaronder de mogelijkheid om spermacellen voor geslachtsselectie te sorteren. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de expertise van het Biomedisch Onderzoeksinstituut in het specifiek sorteren van cellen op basis van innovatieve technieken.

https://www.equivita-genetics.com/

UHasselt meets spin-offs