Spin-offs

Spin-offs zijn bedrijven waarvan de (hoofdzakelijke) bedrijfsactiviteit gebaseerd is op universitaire onderzoeksresultaten.

TTO coacht onderzoekers met ideeën en/of concrete plannen voor het oprichten van een spin-off.

Voor meer info kan je contact opnemen met collega's Veronique Vermeeren en Heidi Cardous

Foto Spin Offs Foto Spin Offs

Spin-offs UHasselt

20170201 Logo High Res

Opgericht als spin-off van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van het toenmalige L.U.C., pakte Androme (°1990) uit met expertise in softwaretechnologie. Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een center of excellence in ICT dat innovatieve softwareoplossingen uitwerkt zowel voor multinationals als KMO’s. Eén van hun producten is androme.tv, een televisieplatform voor telecombedrijven en TV-zenders.

soccerlab

Quinta Essentia Software Development (QueSD) (°1999) is opgericht als spin-off van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van het toenmalige L.U.C. QueSD is het softwarebedrijf achter SoccerLAB, een gecentraliseerd informatie- en managementsysteem voor de ondersteuning van een voetbalclub op alle niveaus: van het bestuur en de technische staf tot de spelers. Het systeem combineert data en video op één platform. Onder hun klanten zijn zowel Belgische (KRC Genk, Club Brugge…) als buitenlandse clubs (PSV Eindhoven, Bayer Leverkusen, LA Galaxy…).

Logo Commart 2015 Dikker Highres Transparant

CommArt International n.v. (°2007) commercialiseert e-learning modules voor talen, die voortvloeien uit internationaal onderzoek van het Centrum Toegepaste Linguïstiek (CTL) van UHasselt. De focus ligt op de effectiviteit van het leerproces, de impact van de geografische cultuur op het taalgebruik en de non-verbale communicatie, communicatiebehoeften en -problemen in meertalige en multiculturele professionele contexten. Verder commercialiseert CommArt ook de auteurssoftware E.M.C.G.2.0©. Met deze software kunnen multimediale e-learning modules gemaakt worden die beantwoorden aan de recentste technologische standaarden.

Apitope

Apitope International NV (°2008) is ontstaan door de activiteiten van Apitope, een spin-off van de University of Bristol (UK), samen te brengen met expertise van ons Biomedisch Onderzoeksinstituut. Het bedrijf ontwikkelt via een eigen technologieplatform mogelijke first-in-class geneesmiddelen voor auto-immuunziekten zoals MS en de ziekte van Graves. Apitope haalde in 2009-2010 meer dan 10 miljoen euro op in een Series A kapitaalsronde, geleid door LRM en Vesalius Biocapital. In 2015-2017 haalde het bedrijf meer dan 12,5 miljoen euro op in een Series B kapitaalsronde, geleid voor het Wales Life Sciences Fund. Apitope werd in 2021 overgenomen door Worg.

Cubigo

Cubigo (°2011) werd opgericht onder de naam Aristoco als spin-off van UHasselt en is een interactief online platform met eenvoudige toegang tot allerlei producten, diensten en toepassingen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Denk hierbij aan het bestellen van maaltijden, ontvangen van medicatieherinneringen, maar ook een communicatieschrift om te delen met de mantelzorger. De onderneming won in 2013 de befaamde IWT-Award en werd in 2015 als eerste Belgisch bedrijf door Google geselecteerd om deel te nemen aan het 14-daagse opleidingskamp Blackbox Connect in Silicon Valley. In 2017 haalde het bedrijf 4 miljoen euro op voor verdere expansie, en in 2019 nog eens 2 miljoen euro. Het bedrijf heeft naast de hoofdzetel in Hasselt ook vestigingen in Noord-Amerika.

Abeona

AbeonaConsult BVBA (°2014) werd opgericht door onderzoekers van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB). Abeona is gespecialiseerd in slimme oplossingen, software en diensten in het domein van verkeersveiligheid en verplaatsingen. Het bedrijf commercialiseert producten als Route2school, voor een veiligere weg naar school voor leerlingen, en MobiMelder, een meldingsapplicatie waarmee inwoners, gemeenschapswachten, wijkagenten… op een eenvoudige en snelle manier gevaarlijke verkeerspunten, parkeer- en andere mobiliteitsproblemen in realtime in kaart kunnen brengen.

Logo Fibricheck

Qompium (°2014) is het spin-off bedrijf achter Fibricheck. Deze app, ontwikkeld in het kader van het Limburg Clinical Research Program (LCRP), nu het Limburg Clinical Research Center (LCRC), spoort onregelmatigheden in het hartritme op via de smartphone of –watch. De gegevens kunnen bekeken worden door de behandelende arts, die de app ook kan voorschrijven aan de patiënt. De app is één van de enige medisch goedgekeurde health apps, met o.a. CE-markering en FDA goedkeuring.

Bio2clean

Bio2Clean (°2015) werd opgericht voor de commercialisatie van de expertise van het Centrum voor Milieukunde (CMK) in bacterie-geassisteerde fytoremediatie. Deze techniek maakt het mogelijk om op een ecologische wijze, door gebruik te maken van een combinatie van bacterieculturen en gewassen, gronden met bodemvervuiling te saneren. Deze techniek heeft verschillende voordelen t.o.v. meer ingrijpende technieken zoals afgraven of pompen.

Logo DSS

DriveSimSolutions (DSS) (°2015) biedt rijsimulator oplossingen aan, inclusief hard- en software. De rijsimulatoren kunnen ingezet worden voor onderzoek naar het rijgedrag of de weginfrastructuur, maar ook voor de training en/of het testen van chauffeurs. Het bedrijf kan hierbij bouwen op de jarenlange ervaring van het Instituut voor Mobiliteit in dit domein.

Azilpix Color With Tagline Black Text 1024Px (1)

AZilPix (°2015) biedt met de Studio.One technologie een multicamera video-opname en productiesysteem aan. Door het innovatieve ‘virtueel cameraconcept’, ontwikkeld aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM), is 360°-captatie van beelden mogelijk met meer flexibiliteit en creativiteit, en dit aan een lagere operationele kost.

LOGO SAFE T FINAL Opblauw Handtekeningkopie

Het bedrijf Safe.T (°2018) werd vanuit het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) opgericht in een samenwerking met verzekeraar Dhondt, en biedt een innovatief online HR-programma aan voor transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs. Met het programma worden chauffeurs begeleid naar verkeersveiliger en eco-efficiënter rijden, met aandacht voor het algemeen functioneren van de chauffeur.

Avroxa Logo (2)

Avroxa (°2018) brengt innovatieve polymeren op de markt onder de naam Ultroxa polymers. Deze polymeren zijn poly(2-oxazolines) en kennen mogelijke toepassingen in het biomedisch domein: om kandidaat-geneesmiddelen beter oplosbaar te maken, voor geavanceerde drug delivery, of voor coating van het oppervlak van implantaten. De geoctrooieerde productiemethode werd samen ontwikkeld door de UGent en het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) van UHasselt.

Vivadrive

VivaDrive (°2019) biedt via Digital Fleet een AI-platform aan om de operationele kost van een vloot bedrijfsvoertuigen te verminderen, onder meer door het rijgedrag van de chauffeurs te verbeteren. Dat heeft een positief effect op het brandstofverbruik, de verzekerkost en de restwaarde van de bedrijfswagen. Het bedrijf maakt gebruik van de expertise van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB).

Swidg

TakeASeat lanceerde het platform SWIDG, dat bij grotere bedrijven of op bedrijventerreinen personeelsleden automatisch kan matchen om een carpool te vormen. Het algoritme achter het platform zorgt voor een zo groot mogelijke kans op een succesvolle match. Door het uitwerken van een financieel kader binnen het bedrijf stimuleren ze een gedragsverandering die nodig is om de shift naar het carpoolen te verwezenlijken.

Logo (2) (1)

Equivita Genetics (°2021) biedt diensten aan bij het fokken van paarden, waaronder de mogelijkheid om spermacellen voor geslachtsselectie te sorteren. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de expertise van het Biomedisch Onderzoeksinstituut in het specifiek sorteren van cellen op basis van innovatieve technieken.

Logo Enfoil

EnFoil (°2023) is een spin-off van het onderzoeksinstituut imo-imomec van UHasselt en imec binnen EnergyVille. Het bedrijf produceert dunnefilmzonnecellen die op allerlei soorten oppervlakten geïntegreerd kunnen worden. De zonnepanelen zijn maar enkele milimeters dik, plooibaar en heel stevig. De Europese onderzoeksraad steunt het bedrijf alvast met een ERC Proof of Concept beurs van 150.000 euro.

Tijdelijk Logo Rovixus Website (1)

Rovixus BV (°2019) is een initiatief van de Visual Computing groep in het Expertisecentrum voor Digitale Media en meer specifiek Prof. dr. Frank Van Reeth. Er werd een software ontwikkeld voor de rechtstreekse real-time aansturing van robots, die via een exclusieve licentie werd overgedragen aan Rovixus. De bedoeling van Rovixus is om in-house ontwikkelde industriële robots te leveren die dankzij deze software rechtstreeks aangestuurd kunnen worden via een low cost microcontroller.