Studentenpsycholoog

Wil je anders leren omgaan met je gevoelens en heb je nood aan een persoonlijk gesprek? Of wil je graag deelnemen aan een gesprek in kleine groep onder begeleiding van een studentenpsycholoog?

Wat doet de studentenpsycholoog?

De studentenpsycholoog ondersteunt je bij persoonlijke of relationele problemen.

Tijdens een individueel gesprek gaan we op zoek naar waar jij op dit moment nood aan hebt en hoe we jou kunnen ondersteunen. Sommige studenten hebben voldoende aan één gesprek, anderen willen graag wat langer aan de slag. Dit bekijken we graag samen met jou in een eerste gesprek.

Voor welke thema's kan je zoal terecht bij ons?

 • Angsten
 • Faalangst, onzekerheid, laag zelfbeeld
 • Identiteitsproblemen
 • Internet- of aan middelen gebonden verslavingen
 • Piekeren, uitstelgedrag
 • Problemen in de thuissituatie
 • Sombere stemming
 • Stress/oververmoeidheid
 • Studiegerelateerde problemen met een psychologische component
 • ...

We helpen je omgaan met je gevoelens en die zaken aan te pakken die voor jou van waarde zijn (dus niet enkel jouw studentenleven, maar ook je persoonlijke, relationele, familiale en/of gezondheidssituatie kan hierbij aan bod komen). Hierbij staan jij en jouw noden steeds centraal. Dit kan gespreid gaan over meerdere gesprekken, maar het is zeker ook mogelijk om éénmalig een gesprek te hebben met één van de studentenpsychologen.

De duur van een gesprek ligt tussen de 45 en de 60 minuten.

De studentenpsycholoog biedt ook gesprekken in kleine groepen aan:

We praten in kleine groep over het opgegeven thema. Via de interactie met medestudenten kan je meer inzicht verwerven in je eigen klachten en experimenteren met een nieuwe aanpak ervan. De ontmoeting met andere studenten en hun verhaal kan verbindend en inspirerend werken.

Staat het thema dat je graag in kleine groep zou bespreken niet in het aanbod? Laat het ons weten.

In tegenstelling tot bij de meeste andere psychologen, is er geen wachtlijst bij de studentenpsycholoog. Bovendien zijn zowel de individuele als de groepssessies gratis voor alle UHasselt-studenten.

Ik had echt veel eerder een afspraak moeten maken. De psycholoog was ook zo vriendelijk en stelde mij erg op mijn gemak. Ze luisteren echt, wat je probleem ook maar is. Niets is te gek en ze laten je echt in je waarde.

Wie zijn we

De studentenpsychologen

 • Zijn erkend door de Psychologencommissie
 • Zijn gebonden aan het beroepsgeheim
 • Hebben ervaring met verschillende problematieken en helpen jou graag verder

Sabine Poel

Studentenpsychologen 06 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Annelies Delronge

Studentenpsychologen 03 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Philip Swerts

Studentenpsychologen 08 (1)
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online.

Paulien Ramaekers

Studentenpsychologen 02
Locatie

Campus Hasselt, Diepenbeek én online

Twijfel je nog?

Dit is wat je medestudenten die reeds bij de studentenpsycholoog langs geweest zijn, tegen je zeggen:

Dit moet je zeker doen! Je hoeft je niet slecht te voelen om met een psycholoog te praten: het kan je bij veel in je leven helpen. Zeker om betere keuzes te maken.
Doen! Als je erover nadenkt om een afspraak te maken, wilt dit zeggen dat het nodig is. Dan moet je er ook niet over twijfelen. Het doet goed om wekelijks je hart eens te kunnen luchten en oefeningen te doen die je kunnen helpen.
Zeker doen, je praat een uurtje met de psycholoog en het kan je ontzettend hard verder helpen om je gedachten/gevoelens voor jezelf veel beter te begrijpen. Als je al twijfelt, is het altijd een goed idee om de knoop door te hakken en te gaan, het kan je enkel helpen.

Wil je graag een afspraak maken?

Maak hier een afspraak

OPGELET:

 • Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel') staan
 • Voor online afspraken log je in Google Meet in met hetzelfde e-mailadres als waarmee je de afspraak gemaakt hebt.

Je kan de studentenpsychologen ook via e-mail bereiken: studentenpsycholoog@uhasselt.be

Wil je graag zelf aan de slag?

FAQ

Worden mijn gegevens vertrouwelijk behandeld?

De e-mails en afsprakenagenda worden vertrouwelijk behandeld en enkel door de psychologen gelezen en beantwoord. Verder zijn de psychologen gebonden aan het beroepsgeheim.

Hoeveel kost een sessie?

Zowel de individuele als de groepsgesprekken zijn gratis voor alle studenten van de UHasselt.

Is er een wachtlijst?

Nee wij hebben geen wachtlijst. Je kan onmiddellijk een afspraak inboeken in de agenda bij de psycholoog van jouw keuze. Dit kan via de afsprakenlink (OPGELET: Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel') staan.

Help! Het is vakantie/lesvrije week en ik heb toch nood aan een gesprek

Dit is geen enkel probleem. Ook tijdens de zomervakantie en andere lesvrije periodes zijn er gespreksmogelijkheden. De enige uitzondering hierop is de collectieve sluiting tussen Kerst en Nieuw.

Hoe weet ik waar mijn gesprek plaatsvindt?

Als je via de afsprakenlink klikt op een afspraakeenheid zie je waar de afspraak plaatsvindt: in Hasselt, Diepenbeek of online via Google Meet.

Wat moet ik invullen bij "beschrijving" bij het maken van een afspraak?

Het vak "beschrijving" mag je gerust open laten. Maar, als je dat wenst, mag je hier iets schrijven over waarom je een afspraak maakt. Enkel de studentenpsychologen kunnen dit lezen.

Mijn thema staat niet beschreven hierboven, kan ik toch bij jullie terecht?

Als je behoefte hebt aan een gesprek, neem dan zeker contact met ons op. Dan kijken wij of en hoe we je kunnen verder helpen. Eventueel verwijzen we je verder door.

Een psycholoog is enkel voor 'zware problematieken', mijn probleem is niet zo ernstig…

Je kan sowieso bij ons terecht. Veel studenten vinden het moeilijk om de stap naar de studentenpsycholoog te zetten. Echter, hoe vroeger je ondersteuning zoekt, hoe sneller je weer zelfstandig verder kan.

Gaat het een langdurige behandeling zijn?

Je bent ook welkom bij ons voor een enkel gesprek. Sommige studenten zijn hier al mee geholpen, anderen hebben nood aan meer ondersteuning. We bekijken samen in het eerste gesprek waar jij het meeste aan hebt.

Ik wil graag anoniem iets melden, kan dit?

Zit je met een vraag of klacht? Maak je je zorgen over jezelf of een andere student? Heb je een vraag over onze werking? En wil je graag anoniem blijven? Dat is mogelijk via dit formulier.

Ik ben een doctoraatsstudent. Kan ik ook bij jullie terecht?

Als doctoraatsstudent kan je enkel voor groepssessies bij de studentenpsychologen terecht.Zit je als doctoraatsstudent toch nog met vragen? Bekijk dan de infopagina voor doctorandi.

Hoe gaat het er aan toe in een gesprek in kleine groep?

We maken samen afspraken over praten in vertrouwen. We spreken af dat wat er verteld wordt in de groep in strikt vertrouwen gebeurt en binnen de groep blijft. Jij en de medestudenten bepalen waarover er gesproken wordt. Iedereen kan ervaringen delen, vragen stellen, voorstellen doen, vertellen wat je denkt en voelt bij de verhalen die je hoort. De studentenpsycholoog begeleidt het groepsgesprek zodat het een vlot verloop kent. Hij/zij kan ook informatie aanreiken via vragen, psycho-educatie en oefeningen.

Hoeveel personen nemen deel aan een gesprek in kleine groep?

De groep gaat door met één tot vijf studenten.

Hoe lang duurt een gesprek in kleine groep?

Het groepsgesprek duurt één uur.

Hoe vaak mag/moet ik deelnemen?

Dit bepaal je zelf. Je mag één tot meerdere keren deelnemen aan een groep.

Wordt er alleen maar gesproken in de groepjes?

Neen. Er kunnen verschillende methodieken gebruikt worden zoals lichaamsgerichte oefeningen, beelden,…

In geval van nood

 • Contacteer je eigen huisarts voor ondersteuning. Via Mediwacht kan je een overzicht terugvinden van huisartsen in je buurt.
 • Voor zelfhulp, informatie en tips omtrent mentale gezondheid, ga naar MOODSPACE.
 • Bel gratis en anoniem naar Tele-onthaal 106 of de zelfmoordlijn 1813. Ook als je niet meteen doorverbonden wordt, blijf dan bellen tot je iemand aan de lijn hebt. 's Avonds kan je ook met hen chatten: www.tele-onthaal.be en www.zelfmoord1813.be
 • Bij een acute crisis: ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De hulpverleners zullen je opvangen.