Minister Lydia Peeters trekt nieuwe snelheidscampagne op gang

Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters nam zelf plaats aan het stuur van de rijsimulator van het Instituut voor Mobiliteit (UHasselt) om te ervaren dat een beetje te snel rijden ook gevaarlijk is. Want als je te snel rijdt, zie je minder. Daarmee gaf ze het startschot voor de nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde.

Full Simulator 2 Full Simulator 2

Als je te snel rijdt, zie je minder. Met deze nieuwe campagne richt de VSV zich dit najaar op autobestuurders die te snel rijden, en ja ook maar een beetje te snel. Je aan de snelheidslimiet houden zorgt ervoor dat je genoeg tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties in het verkeer. Vlaams minister Lydia Peeters kwam naar UHasselt om het startschot te geven van deze campagne. Ze ging aan het stuur zitten van de rijsimulator en stelde persoonlijk vast dat ook een beetje te snel rijden al gevaarlijk is. Want een snelheidslimiet is ook een veiligheidslimiet.

Maar wat maakt te snel rijden zo gevaarlijk? Prof. Tom Brijs licht toe dat wie sneller rijdt minder ziet. "Onze hersenen moeten meer prikkels verwerken als we sneller rijden. We gaan dan automatisch het aantal prikkels proberen te verminderen door ons blikveld te vernauwen. Daardoor zien we minder van wat er zich in onze omgeving afspeelt. Verkeersborden of een overstekende voetganger kan je dan eens missen. Met alle gevolgen van dien."

Voor de nieuwe Vlaamse Stichting Verkeerskunde campagne kwam acteur en factchecker Jan Van Looveren ook de test doen in de IMOB-rijsimulator. Onder begeleiding van Prof. Kris Brijs bleek dat een snelheid (net) boven de limiet de kans op een aanrijding al meteen aanzienlijk vergroot. En dat was even schrikken!