De Task Force SALKturbo heeft zopas vier nieuwe projecten goedgekeurd. Een daarvan is de innovatieve ‘proeftuin MIA in actie’ waarmee UHasselt de shift richting een meer duurzame mobiliteit wil realiseren.
Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters nam zelf plaats aan het stuur van de rijsimulator van het Instituut voor Mobiliteit (UHasselt) om te ervaren dat een beetje te snel rijden ook gevaarlijk is.
Het Instituut voor Mobiliteit reikte eerder dit jaar een Francqui Leerstoel uit aan Prof. Dr. Constantinos Antoniou. Op dinsdag 10 oktober keert Prof. Antoniou terug naar UHasselt voor een lezing met als onderwerp “Towards evidence-based transportation policy".
Vanaf dit academiejaar kunnen UHasselt studenten op zondagavond gebruik maken van de KotHopper. Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt brengt studenten van het station naar de voornaamste kotbuurten.
Naar jaarlijkse gewoonte bekroont UHasselt samen met verzekeringsgroep AXA, studenten van de unieke bachelor en masteropleiding mobiliteitswetenschappen voor de beste masterproeven rond verkeersveiligheid, mobiliteit en duurzaamheid.
Het Instituut voor Mobiliteit is vereerd een Francqui Leerstoel te mogen uitreiken aan Prof. Dr. Constantinos Antoniou.
Het thema voor deze leerstoel is ‘Transport in een digitaal tijdperk – Uitdagingen en opportuniteiten’. De inaugurale lezing gaat door op maandag 22 mei met als onderwerp ‘Transport, open data en artificiële intelligentie – Uitdagingen en opportuniteiten’.
Het Vlaams Congres Verkeersveiligheid op 21 maart stond helemaal in het teken van innovatie en technologie. Hoe kan technologie ons verkeer veiliger maken? En kunnen lokale besturen er nu al mee aan de slag?
Het Instituut voor Mobiliteit heeft recent een fietssimulator in gebruik genomen. Deze simulator laat toe om in een virtuele omgeving tal van scenario's op een veilige manier uit te testen en het fietsgedrag van deelnemers nauwgezet te observeren.
IMOB-UHasselt realiseert hoge plaatsen in de zopas verschenen EduRank rankings voor de onderzoeksdiscipline 'Transportation Engineering'. In België doet geen enkele universiteit het beter, in Europa staat UHasselt op een mooie 21e plaats.
Om de werkomstandigheden van professionele chauffeurs te verbeteren en het beroep opnieuw aantrekkelijker te maken, gaan onderzoekers van UHasselt, KU Leuven en UAntwerpen samen met VIL op verschillende momenten tijdens de volgende drie jaar chauffeurs opvolgen. Via tal van interventies zoals het monitoren van stress en vermoeidheid bij chauffeurs pakt het project MILESTONE pijnpunten aan.