UHasselt test digitale innovaties voor meer duurzame mobiliteit

De Task Force SALKturbo heeft zopas vier nieuwe projecten goedgekeurd. Een daarvan is de innovatieve ‘proeftuin MIA in actie’ waarmee UHasselt de shift richting een meer duurzame mobiliteit wil realiseren.

Header Salkturbo Artikel Header Salkturbo Artikel

SALKturbo is het toekomstgerichte actieplan om de Limburgse economie duurzaam te versterken en te versnellen. Een van de vier recent door de taskforce goedgekeurde projecten is de innovatieve ‘proeftuin MIA in actie’. UHasselt wil in die proeftuin innovaties uittesten die de overstap naar een meer duurzame mobiliteit mogelijk kan maken. Meer concreet voorziet Europa 575.000 euro steun waarmee een aantal digitale innovaties zullen worden uitgetest op drie plaatsen in Limburg.


Een van die projecten draait rond Mobicon, een netwerk van Hoppinpunten in Hasselt. Op die Hoppinpunten komen verschillende vervoersmiddelen samen, zoals de trein of bus. Maar je vindt er ook deelauto’s, -steps en -fietsen of laadpunten voor je elektrische auto. “We werken hiervoor samen met Cegeka en hun platform Capacity, dat is een parkeermanagementsysteem met focus op de auto”, zegt Tom Brijs van het Instituut voor Mobiliteit (UHasselt). “Wij willen dat platform uitbreiden naar bijvoorbeeld die deelfietsen of laadpunten, afhankelijk van het aanbod van het Hoppinpunt. Zo weten de reizigers vooraf hoeveel laadpunten of deel fietsen er nog beschikbaar zijn.”

Wie in de steden rondrijdt, ziet wel vaker elektronische borden met daarop het aantal vrije plaatsen in de verschillende parkings. “Voor ons gaat het vooral om die data in realtime te verzamelen en ze vervolgens overal ter beschikking te stellen via het Mobilize-platform. Dat kan via een bord, maar zeker ook via een app of website. Het is de bedoeling dat alle informatie daarop samenkomt en daarna bekijken we hoe we het gebruik van bijvoorbeeld de laadpunten kunnen sturen.”