School voor buitengewoon onderwijs BuSO KIDS en cateraar Umami starten met een sociaal tewerkstellingsproject in het studentenrestaurant van UHasselt op campus Diepenbeek. Iedere dinsdag helpen laatstejaarsleerlingen van BuSO KIDS als stagiair mee met de bereiding van de maaltijden en staan ze in voor de bediening. “Een win-win, zowel voor de leerlingen met een beperking die hier de kans krijgen om werkervaring en vertrouwen op te doen, als voor de cateraar en UHasselt die kunnen rekenen op heel gemotiveerde hulp van de leerlingen die mogelijks ook kunnen doorstromen naar een echte baan in het studentenrestaurant”, zeggen Johan Walters van Umami Catering en Patricia Martini van BuSO KIDS.
Meehelpen bij het bereiden van maaltijden, de afwas in de keuken, of de studenten en personeelsleden van UHasselt bedienen van achter de toonbank. Het zijn enkele van de taken die de laatstejaarsleerlingen van BuSO KIDS sinds kort iedere dinsdag op zich nemen in het studentenrestaurant van UHasselt op campus Diepenbeek. BuSO KIDS en cateraar Umami slaan de handen in elkaar voor dit nieuwe sociale tewerkstellingsproject.
Ideale voorbereiding
“Onze leerlingen die hier op campus Diepenbeek aan de slag zijn, zijn allemaal tussen de 17 en 18 jaar oud en hebben een verstandelijke beperking of autisme. Enkele van hen zijn ook doof of slechthorend. Aan BuSO KIDS kregen ze binnen de opleiding beroepsgerichte vormingen al drie jaar les tot keukenmedewerker. Nu ze in hun laatste jaar zitten vooraleer ze bij ons afstuderen, gaan ze echt op de werkvloer aan de slag. Zoals hier in het studentenrestaurant van UHasselt, waarbij er ook steeds een begeleider van BuSO KIDS aanwezig is om te zien of alles vlot verloopt”, vertelt Patricia Martini, stagebegeleider bij BuSO KIDS. “Voor onze leerlingen is dit de ideale voorbereiding op een mogelijke latere werkplek. Ze leren hier wat het betekent om met collega’s samen te werken en te komen tot mooie resultaten in de keuken. En ze leren hier ook omgaan met klanten, in dit geval hoofdzakelijk studenten en personeelsleden van UHasselt. Het vertrouwen dat ze hier krijgen en de ervaringen die ze opdoen zijn erg belangrijk in hun persoonlijke groei en voor hun latere carrière.”
Langdurige samenwerking
Bij Umami moesten ze niet lang twijfelen toen de gesprekken met BuSO KIDS van start gingen. “Als inclusief bedrijf willen we graag mensen helpen, en tegelijkertijd zien we dat deze stagiaires ontzettend gemotiveerd zijn om mee te helpen. Onze personeelsleden hebben hen ook met open armen ontvangen, tussen velen van hen is er al een goede band opgebouwd”, zegt Johan Walters, accountmanager van Umami Catering. “Dit tewerkstellingsproject loopt nog het hele academiejaar, en hopelijk kan dit een samenwerking van vele jaren worden. De arbeidsmarkt wordt ook almaar kleiner, dus we bekijken zeker ook of er van deze stagiaires personen zijn die zouden willen en kunnen doorstromen naar een echte baan in ons bedrijf.”
Ook UHasselt is tevreden met hoe de samenwerking loopt. “Ons studentenrestaurant is een plek waar ontmoeting en interactie centraal staat. Tussen studenten onderling en dankzij deze samenwerking nu nog wat meer met specifieke groepen waar onze studenten mogelijks minder mee in contact komen. Ook met fietsatelier VEDO hebben we al jaren een goede samenwerking lopen rond sociale tewerkstelling, we zijn blij dat met BuSO KIDS een nieuwe partner zijn weg vindt naar onze universiteit, en dat via onze cateraar Umami”, zegt Bruno Janssen, directeur facilitair beheer aan UHasselt.