Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt
Voor persvragen, kan u hier terecht
Voormalig Vlaams Volksvertegenwoordig en erevoorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans is de nieuwe voorzitter van de associatie Universiteit-Hogescholen Limburg. Hij volgt Tom Seurs op, die zich volledig gaat focussen op zijn politieke mandaat als Vlaams parlementslid en burgemeester van As. Jan Peumans zal tot 15 februari 2026 de rol van voorzitter van de AUHL op zich nemen.
Met een stijging van 5 procent in aantal generatiestudenten en 4 procent in aantal nieuwe studenten, kent Universiteit Hasselt ook dit academiejaar een sterke start. “En dat na ons absoluut record van vorig academiejaar. Toen stegen we maar liefst 19 procent in aantal generatiestudenten. Het even goed doen was dit jaar dan ook ons doel, maar we doen het dus nóg veel beter. Heel mooi om te zien en een bewijs dat UHasselt almaar meer studenten weet aan te spreken”, zegt rector Bernard Vanheusden.
De verkeersregels voor skaters op de openbare weg zijn complex. Zo worden skaters, afhankelijk van hoe snel ze skaten, door de wetgeving dan eens gelijkgesteld aan voetgangers en dan weer als fietser. Het Instituut voor Mobiliteit van UHasselt, KPM Skate en Skate Vlaanderen lanceren daarom een campagne om op een eenvoudige manier skaters en het brede publiek wegwijs te maken in de verkeersregels voor skaten op de openbare weg en zo te zorgen voor meer verkeersveiligheid.
Van 11 tot en met 15 september vindt in Limburg het EK Wielrennen plaats, met o.a. Hasselt en Diepenbeek als belangrijke wedstrijdlocaties. Hierdoor zijn de UHasselt-campussen en kotbuurten minder makkelijk bereikbaar.
Onderzoekster Nesrin Budak van het Instituut voor Mobiliteit doet onderzoek naar de relatie tussen culturele verschillen en rijgedrag. Voor haar onderzoek zoekt ze deelnemers. Jij kan haar helpen door een online enquête in te vullen of door langs te komen en plaats te nemen in de rijsimulator.
Het UHasselt-studententeam OSCAR heeft er een nieuw ruimtesucces bij. Hun technologie om het magnetisch veld rond de aarde te meten, is aan boord van de ESA Ariane 6 raket naar de ruimte gebracht. Zo zetten de studenten een grote, nieuwe stap vooruit in het ontwikkelen van navigatietechnologie op basis van diamanten met kwantumeigenschappen.
Op 14 en 15 september organiseren Universiteit Hasselt en Jessa Ziekenhuis tijdens het EK Wielrennen in Limburg een groot sportmedisch congres over de nieuwste sportmedische inzichten en expertises in het wielrennen. Van hoe je een sterk trainingsschema opstelt en de rol van voedingsgels en sportdranken tot het nut van hartscreenings bij sporters. Een breed sportmedisch congres voor zowel artsen en kinesitherapeuten maar ook voor iedereen met een hart voor het wielrennen.
Aan Universiteit Hasselt zijn de inschrijvingen gestart. Femke Verboven uit Leopoldsburg en Thomas Waterlot uit Herk-De-Stad zijn de eerste ingeschreven studenten. Femke Verboven kiest voor de opleiding revalidatiewetenschappen, Thomas Waterlot schreef zich in voor de opleiding rechten. De twee nieuwe studenten werden vanmorgen persoonlijk ontvangen door rector Bernard Vanheusden en ontvingen een geschenkbon voor de campusshop.
Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg zetten samen grote stappen in de uitrol van digitale pathologie binnen kankeronderzoek aan de Limburgse ziekenhuizen. Via scanners worden de weefselfragmenten voor microscopie voortaan gedigitaliseerd, waarna artificiële intelligentie pathologen helpt om de stalen sneller en efficiënter te analyseren.
Met een presentatie voor Prinses Astrid en zo’n 150 Belgische en Noorse bedrijfsleiders, academici en politici tonen UHasselt, EnergyVille, imec, POM Limburg, en Futech/iLumen samen de sterktes van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie tijdens de Belgische Economische Missie naar Noorwegen. “Hernieuwbare energie is één van de centrale topics binnen deze Prinselijke Missie. Wij willen tonen hoe in Limburg, net als in Noorwegen, er volop ingezet wordt op die energietransitie en welke belangrijke rol hierin is weggelegd voor zonne-energie”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).
Onderzoekers van BIOMED UHasselt ontwikkelden samen met technologiebedrijf ZEISS een softwaremodule om aan de hand van confocale microscopie nog dieper en beter in menselijke cellen te kunnen kijken. Met deze software kunnen zogenaamde heatmaps gemaakt worden, om te kijken hoe biomoleculen zich in de cellen verplaatsen.
Wij zijn drie enthousiaste onderzoeksters van het laboratorium voor Functional Imaging & Research on Stem Cells (FIERCE-lab) in het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED,UHasselt). We zetten ons in voor onderzoek naar de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT), een ziekte die wereldwijd ruim 2,5 miljoen mensen treft, maar nog steeds relatief onbekend is. Om deze aandoening meer in de kijker te zetten en fondsen in te zamelen voor onderzoek, nemen wij deel aan de marathon van Eindhoven op 13 oktober.