Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Voorbeeld TOTEM App
06 jun

Nieuwe app wil aantal consultaties bij psycholoog voor depressieve klachten halveren

Psychologiepraktijk Faresa en het Instituut voor Mobiliteit UHasselt ontwikkelen een digitale tool om personen met depressieve klachten sneller en efficiënter te kunnen begeleiden. De app TOTEM helpt de psycholoog om cliënten ook thuis op te volgen en hen via artificiële intelligentie gerichte feedback en aanbevelingen te geven.

Nieuwe Eredoctoren Uhasselt En Speciale Erkenning Groepsfoto
28 mei

UHasselt reikt eredoctoraten uit aan pioniers én geeft een speciale erkenning voor persvrijheid

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapper Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michael Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. “Drie experten die baanbrekend werk leveren binnen hun onderzoeksdomein en daarbij steeds het kritisch denken en pionierschap vooropstellen”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de organisatie Reporters Without Borders krijgt tijdens deze Dies Natalis van UHasselt een speciale erkenning voor hun wereldwijde inzet voor persvrijheid en het verzekeren van de toegang tot betrouwbare informatie.

Dr. Aslihan Babayigit 1
23 mei

UHasselt-onderzoeker Aslihan Babayigit geselecteerd voor topontmoeting met Nobelprijswinnaars

Een week lang met Nobelprijswinnaars en beloftevolle jonge wetenschappers van gedachten wisselen over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. Die eer krijgt dr. Aslihan Babayigit (UHasselt/EnergyVille). De Hasseltse onderzoeker is geselecteerd om deel te nemen aan de Lindau Nobel Laureate Meeting die eind juni 2024 zal plaatsvinden. “Een ongelooflijke kans die zeker blijvende impact zal hebben op mijn toekomstige onderzoeksprojecten.”

Shoot Reval Proefpersonen LR 09
21 mei

Gezonde proefpersonen gezocht voor onderzoek naar gezond ouder worden

Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.

Lancering Leerstoel VITRONIC Groepsfoto
15 mei

UHasselt lanceert VITRONIC Research Chair: Gamification om verkeersovertredingen te verminderen

Hoe kunnen we het aantal verkeersovertredingen en ongelukken verminderen? Daar zoekt het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) al jarenlang innovatieve oplossingen voor. Met de lancering van de Vitronic Research Chair op 15 mei, gaan ze daar nog een stap verder in. Door het combineren van gamification-strategieën met geavanceerde AI-technologieën wil IMOB zowel de handhaving van verkeersregels, als het rijgedrag van bestuurders verbeteren.

Prof. Dr. Bernard Vanheusden (2) (1)
26 apr

Bernard Vanheusden opnieuw verkozen tot rector UHasselt

Prof. dr. Bernard Vanheusden is voor een tweede termijn verkozen tot rector van Universiteit Hasselt. Tijdens deze rectorverkiezingen waren er 260 stemgerechtigden. 199 hiervan brachten hun stem uit, waarvan 162 personen op Bernard Vanheusden stemden. Er waren 37 blanco stemmen. Op donderdag 16 mei 2024 zal Bernard Vanheusden officieel aangesteld worden tot rector van UHasselt door de Raad van Bestuur. Zijn tweede ambtstermijn begint op 1 oktober 2024.

Master Of Science In Energy Engineering Technology
23 apr

Groen licht voor nieuwe Engelstalige master rond energie

De Vlaamse regering geeft de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) de goedkeuring om de Engelstalige Master of Science in Energy Engineering Technology op te starten. Deze opleiding, waarvan al een Nederlandstalige variant bestond, bereidt toekomstige ingenieurs voor op de vele uitdagingen en kansen die bij de energietransitie komen kijken.

Afbeelding Lage Rugpijn
18 apr

Zonder doktersvoorschrift naar de kinesist bij acute lage rugpijn? Eerste resultaten tonen snelle verbetering en minder kosten

Internationaal onderzoek toont aan dat het goedkoper is voor de maatschappij, beter voor de patiënt en efficiënter voor de zorgverleners wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, zonder eerst langs de huisarts te moeten. Op vraag van het RIZIV wordt dit door revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain nu ook in België onderzocht. “De eerste tussentijdse resultaten zijn alvast veelbelovend”, zegt professor Lotte Janssens.

Header Eredoctoren Website
11 apr

Dies Natalis UHasselt: 3 nieuwe eredoctoren en speciale erkenning voor Reporters Without Borders

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapster Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michaël Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. Op 28 mei 2024 zullen zij een eredoctoraat krijgen tijdens de Dies Natalis. Daarnaast reikt UHasselt ook een speciale erkenning uit aan Reporters Without Borders.

L.Monodi.Jpeg
09 apr

Van teken, lintwormen tot luizen. Expertengroep brengt toestand wereldwijde parasietsoorten in kaart

Hoe is het gesteld met de wereldwijde populaties van parasieten zoals luizen, teken, lint- en rondwormen? Hoe kunnen we ze beter monitoren en welke uitdagingen en positieve aspecten brengen deze soorten met zich mee? Om op die vragen een antwoord te krijgen start de natuurbeschermingsorganisatie IUCN een wereldwijde expertengroep rond parasieten.

24 03 25 Uitreiking Future Proef Award 002
25 mrt

Drie UHasselt-studenten maken met eindwerk rond duurzaamheid kans op Vlaamse Future Proef Award

Met een eindwerk rond het recycleren van lithium-ion batterijen in samenwerking met een maatwerkbedrijf en één over de ommekeer naar meer collectieve woonvormen zijn drie UHasselt-studenten geselecteerd voor de Vlaamse Future Proef Award. Die prijs, ter waarde van 3.000 euro, bekroont het beste afstudeereindwerk rond duurzaamheid in het Vlaamse hoger onderwijs.

Ondertekening Raamovereenkomst VITO Uhasselt (2)
19 mrt

Nieuwe raamovereenkomst UHasselt en VITO geeft boost aan gezamenlijke onderzoeksprojecten

Met de officiële ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst versterken VITO en Universiteit Hasselt hun samenwerking. Al sinds 2014 voeren de twee instellingen samen onderzoek rond statistiek, milieuwetenschappen, biomedische wetenschappen en mobiliteitswetenschappen. “Met deze raamovereenkomst gaan we nog een stap verder, deze structurele samenwerking zal leiden tot de opstart van nog meer gezamenlijk onderzoek, projecten en doctoraten”, zeggen Walter Eevers, Directeur Onderzoek & Valorisatie VITO en Bernard Vanheusden, rector UHasselt.