Studentenverenigingen Hidaya en Queer Up winnen Inclusiviteitsprijs 2023

Zowel studentenvereniging Hidaya als Queer Up ontvangen dit jaar de Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. Twee verenigingen die een warm nest willen zijn voor studenten. Een veilige plek waar iedereen voluit zichzelf kan zijn. De twee verenigingen ontvangen beide een geldprijs van 1.500€, waarmee ze heel wat nieuwe initiatieven voor hun leden willen opzetten.

Inclusivieteitsprijs 06 Inclusivieteitsprijs 06

Inclusiviteitsprijs

De Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg bekroont jaarlijks een persoon of een organisatie die jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen helpt bij hun deelname aan universitair onderwijs. Vorig jaar gingen zo twee initiatieven van start aan UHasselt. Studentenvereniging Hidaya richt zich voornamelijk, maar niet exclusief, op moslimstudenten en studenten met een migratieachtergrond. Queer Up legt het accent op LGBTQ+-studenten. “Beide verenigingen zorgen voor een warm nest voor hun leden, waar veiligheid, acceptatie, inclusie, herkenning en respect voor de eigen identiteit centraal staat. Daarom hebben we voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs beslist om dit jaar te kiezen voor twee winnaars van de Inclusiviteitsprijs 2023”, zegt de jury in haar eindverslag.

Hidaya

Hidaya

“We zijn echt heel blij met deze prijs”, zeggen Samira Bedraoui en Ümmugulsüm Yasarlar van Hidaya. “We zijn pas een jaar geleden gestart met onze vereniging en dan is dit toch wel een heel mooie erkenning voor wat we al gerealiseerd hebben. Met Hidaya willen we een plek zijn waar studenten die zich niet echt thuisvoelen bij andere studentenverenigingen omwille van hun geloof of andere redenen, een plek hebben en zo ook kunnen genieten van het studentenleven en deelnemen aan heel wat leuke activiteiten. Want studeren is meer dan naar de les gaan alleen, met Hidaya willen we een plaats zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.”

TD met thee

Met lezingen, picknicks, iftaravonden, quizzen, en zelfs een TD waarbij er warme en koude thee werd geserveerd, telt Hidaya ondertussen al zo’n 160 leden. “Deze cheque van de Inclusiviteitsprijs helpt ons enorm om nog meer leuke en ook grotere activiteiten te bedenken. Zo willen we een zaalvoetbaltoernooi voor alle studenten en de studentenverenigingen aan UHasselt organiseren. Op die manier willen we tonen dat Hidaya echt een plaats heeft binnen het studentenleven”, zegt Samira Bedraoui.

foto: Team Hidaya en promotor Johan Schoofs

Queer Up

Ook studentenvereniging Queer Up ontvangt dit jaar de Inclusiviteitsprijs. “Super leuk!”, zeggen Dries Jarijch en Charline Reniers van Queer Up. “En ook heel leuk dat we deze prijs delen met Hidaya, net als hen zijn we vorig jaar opgestart en dat schept toch wel een band tussen onze twee verenigingen. Hoewel we ons richten op andere doelgroepen herkennen we toch veel in elkaar. Net als hen willen ook wij een veilige plek zijn waar studenten volledig zichzelf kunnen zijn. Een plek waar je mensen kan ontmoeten die zich net als jij soms eens wat anders voelen, met andere zaken kampen, en die op zoek zijn naar zielsgenoten.”

“We noemen onszelf ook liever een vereniging voor studenten dan een studentenvereniging, want we willen geen barrières stellen tussen leden. Iedereen is gelijk bij Queer Up, daarom doen we ook geen dopen of dragen we geen linten zoals andere studentenverenigingen”, zegt Dries Jarijch. Het afgelopen jaar organiseerde Queer Up, met ondertussen zo’n 50-tal leden, heel wat activiteiten zoals gespreksavonden en karaoke. “Met deze prijs willen we onszelf nog bekender maken, ook binnen de Limburgse hogescholen en willen we nog meer focussen op het zijn van een safe space voor LGBTQ+-studenten. Nu al dragen sommige van onze leden op onze activiteiten een paars t-shirt waarmee ze het signaal geven aan studenten die in hun eentje binnenkomen en niet meteen iemand kennen of durven aanspreken, dat ze steeds met hen kunnen komen praten. Zij helpen je dan om kennis te maken met anderen, en zorgen voor een fijne avond voor iedereen.”

foto: Queer Up en promotor Stijn Janssen

Queer Up
Winnaar Inclusiviteitsprijs
Meer cases over