UHasselt, Jessa Ziekenhuis, en Ziekenhuis Oost-Limburg nemen voortouw in cyberveiligheid met lancering 'Shield'

In een opmerkelijke primeur van regionale solidariteit tegen de groeiende golf van cyberdreigingen, bundelen het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), en Universiteit Hasselt hun krachten met de introductie van 'Shield'. In deze innovatieve service hub werken gespecialiseerde informatici van de drie instellingen samen aan de allernieuwste cyberbeveiligingsinfrastructuur. “Shield moet Limburg op de voorgrond plaatsen in de strijd tegen cybercriminaliteit”, zeggen de drie partnerorganisaties.

SHIELD Project Groepsfoto (2) SHIELD Project Groepsfoto (2)

SHIELD

Shield (Service Hub voor IT Expertise in Limburg en Daarbuiten) wil proactief inspelen op de digitale uitdagingen rond cyberveiligheid van vandaag en morgen. Het initiatief staat model voor hoe een samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen een cruciale rol kan spelen in het waarborgen van de veiligheid en privacy van burgers. Concreet zal er binnen Shield gerichte oplossingen en referentie-architecturen ontwikkeld en geïmplementeerd worden om zo het hoofd te bieden aan de snel evoluerende cyberdreigingen.


Unieke samenwerking

Hilde Goossens, directeur ICT bij Jessa: "De oprichting van Shield is een proactieve maatregel tegen de cyberdreiging die onze essentiële diensten in gevaar kan brengen. Deze unieke samenwerking biedt ons een versterkte basis om onze vitale zorgverlening ononderbroken voort te zetten."
Kurt Gielen, ICT-manager bij ZOL, accentueert de focus op innovatie: "Binnen Shield bundelen we onze expertise om de voorhoede te vormen in de ontwikkeling van toekomstbestendige cyberbeveiligingsstrategieën en diensten, die cruciaal zijn voor het beschermen van onze academische en medische infrastructuren."


Tim Clerckx, ICT-directeur bij UHasselt:"Dit initiatief tilt onze capaciteiten in cyberveiligheid naar een hoger niveau, waardoor we niet alleen voldoen aan de Europese standaarden maar ook een veiligere omgeving creëren voor onze studenten, onderzoekers en patiënten."


Wim Bijnens, CEO van Shield:"Dit is een gemeenschappelijke missie. Samen erkennen we de dringende behoefte om de digitale leefomgeving van Limburg te beschermen. Shield vertegenwoordigt onze inzet om niet alleen te voldoen aan de huidige cyberbeveiligingseisen maar ook om een fundament te leggen voor de toekomstige veiligheid van onze regio. We staan trouwens zeker ook open voor partnerships over de provinciegrenzen heen."


Beveiligingsoplossingen ontwikkelen
Wim Bijnens, CEO van Shield: “Naast onze eigen bestaande expertise van de drie projectpartners die we vanaf nu samenbrengen, trekken we binnen Shield extra IT-specialisten aan die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity opvolgen. Daarnaast gaan we samenwerkingsverbanden met gespecialiseerde partijen aan en zullen we de beveiligingsoplossingen die ontwikkeld worden binnen Shield, effectief in de markt zetten en deze laagdrempelig aanbieden aan alle leden van het netwerk.”


Met de lancering van Shield reageren het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt strategisch en proactief op de verscherpte Europese NIS2-(Network Information Systems) richtlijn rond cyberbeveiliging. Dit initiatief symboliseert een keerpunt in de versterking van de cyberweerbaarheid in onze regio.