Limburg Lezing met Alicja Gescinska - De illiberale verleiding: over de uitholling van de democratie

03 juni 2024
18:30 - 19:45
Campus Hasselt, Aula Louis Verhaegen
Copyright Stephan Vanfleterenleteren Aangepast 600 Copyright Stephan Vanfleterenleteren Aangepast 600

Dit event is reeds afgelopen

Een liberale democratie staat garant voor eerlijke verkiezingen, pluralisme, burgerlijke vrijheden, individuele rechten en de scheiding der machten. Eind vorige eeuw leek het er nog op dat dit westerse model gaandeweg de hele wereld zou veroveren.

Vandaag zien we dat de liberale democratie wereldwijd eerder uitzonderlijk is en daar waar ze aanwezig is, staat ze erg onder druk. Steeds luider hoor je dat er een alternatief model mogelijk is: de illiberale democratie.

Van Hongarije en Polen tot in Nederland en bij ons in Vlaanderen heeft dit gedachtegoed wind in de zeilen. Maar waarom vinden we de illiberale democratie zo verleidelijk? Is zij werkelijk een valabel alternatief, of is de illiberale democraat een wolf in schapenvacht?

Programma:

  • 18.30 u. Welkomstwoord: Jos Lantmeeters, gouverneur
  • 18.40 u. Lezing: Alicja Gescinska
    De illiberale verleiding: over de uitholling van de democratie
  • 19.30 u. Vragen
  • 19.45 u. Einde

Over Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze schreef eerder het gewaardeerde boek De verovering van de vrijheid, de bekroonde roman, Een soort van liefde, een dichtbundel, theaterteksten en verschillende essays. Met haar columns en opiniestukken is ze een aanwezige stem in de media. Daarnaast is ze werkzaam aan The University of Buckingham waar ze als directeur verantwoordelijk is voor de afdeling filosofie.

De Limburg Lezingen, ontstaan op initiatief van de gouverneur en de deputatie, groeiden uit tot een vruchtbare samenwerking met UHasselt naar aanleiding van de 50e verjaardag van de universiteit. Samen willen we jongeren en iedereen die geïnteresseerd is, blijven prikkelen met inspirerende lezingen.

Terug naar het Agenda overzicht