Mijlpalen in beeld

UHasselt maakte sinds haar oprichting, meer dan een halve eeuw geleden, een enorme transformatie door. Enkele mijlpalen in beeld.

Header Mijlpalen Header Mijlpalen
Artikel Hbvl

1969

Op 18 oktober 1969 vond in Hasselt een manifestatie plaats voor de oprichting van een universiteit in Limburg. Zo’n 11.000 mensen – politici, ondernemers, leden van het middenveld, geëngageerde burgers – liepen mee. De manifestatie werd georganiseerd door het actiecomité ‘Universiteit Limburg Nu’.

© HBvL

Openstellingcampus Eerste Bouwfase3sept1973022 (2)

1973

Het Limburgs Universitair Centrum (LUC) opent in Diepenbeek officieel de deuren, twee jaar na de oprichting bij wet. De voorloper van UHasselt biedt in haar eerste academiejaar zes opleidingen aan: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, tandheelkunde en geneeskunde.

Introductiedagen 23 Sept 1992005

1991

De Economische Hogeschool Limburg wordt opgenomen binnen het LUC en omgevormd tot de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (vandaag: faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen). Vanaf 1991 kunnen doctorandi hun doctoraat ook verdedigen aan UHasselt.

Les In Aula Faculteit Rechten 26

2001

Het LUC en Maastricht University richten samen de transnationale Universiteit Limburg (tUL) op.

BMW

2002

Start van de opleiding biomedische wetenschappen (UHasselt/tUL). Drie jaar later volgt ook de tweejarige masteropleiding.

Foto AUHL

2003

Het LUC en de Limburgse hogescholen PHL en XIOS Hogeschool (vandaag: Hogeschool PXL) vormen samen de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL).

Logo 032

2005

Het LUC wordt omgedoopt tot Universiteit Hasselt, vandaag: UHasselt.

Pleidooi In Rechtbank 34

2008

UHasselt start met de bacheloropleiding rechten, een samenwerking met Maastricht University en KU Leuven. Drie jaar later volgt een masterprogramma in de rechten.

Oude Gevangenis Nieuw Logo 06

2012

UHasselt opent een tweede campus, in Hasselt. De stadscampus omvat het Rectoraat, de faculteit Rechten en – in het hart van de site – de Oude Gevangenis. De Oude Gevangenis is de plek waar rechtenstudenten les volgen én waar nieuwe studenten zich moeten inschrijven.

21 09 30 Live Projects Architectuur 42

2013

UHasselt krijgt er vier opleidingen bij: industrieel ingenieur, architectuur, interieurarchitectuur en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ze richt ook twee nieuwe faculteiten op: Industriële Ingenieurswetenschappen; en Architectuur en Kunst.

Mobiliteitswetenschappen

2014

UHasselt richt de School voor Mobiliteitswetenschappen en UHasselt SEE (UHasselt School for Expert Education) op.

Handelswetenschappen (2)

2015

De faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen start met een nieuwe opleiding: handelswetenschappen.

Ecotron Juni 2021 15 (1)

2016

UHasselt opent in het Nationaal Park Hoge Kempen haar Field Research Centre en Ecotron Hasselt University – een unieke infrastructuur voor onderzoek naar de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit.

Educatieve Masters

2017

UHasselt richt de interfacultaire School voor Educatieve Studies (SES) op. Die biedt vier educatieve masteropleidingen aan: economie, gezondheidswetenschappen, ontwerpwetenschappen en wetenschappen en technologie.

Reval

2018

UHasselt krijgt er een faculteit bij: Revalidatiewetenschappen. Het totale aantal faculteiten komt daarmee op zeven.

21 09 17 Officiele Opening Sciencetower 06

2021

UHasselt opent de Science Tower, met state-of-the-art laboratoria voor onderwijs en onderzoek in de chemie en fysica. In 2021 richt de universiteit ook een nieuwe school op: de facultaire School Sociale Wetenschappen (SSW).

22 04 26 Eurecapro Persmoment 29

2022

In 2022 trad UHasselt toe tot het Europese Universiteiten-netwerk EURECA-PRO, de European University on Responsible Consumption and Production. Het netwerk brengt negen universiteiten uit acht EU-lidstaten samen, goed voor meer dan 120.000 studenten.

SW

2022

Het academiejaar start met vijf nieuwe opleidingen: sociale wetenschappen (bachelor), materiomics (master), verpleegkunde en vroedkunde (master), systeem- en procesinnovatie in de gezondheidszorg (master) en industrieel ingenieur: informatica (master).

Foto 23

2023

In april 2023 worden het Refugiehuis en de Witte Kazerne officieel ingehuldigd als thuisbasis van o.a. enkele centrale diensten (incl. de diensten van de rector en beheerders), de School voor Mobiliteit en het Instituut voor Mobiliteit.