Fonds Energie van de toekomst

Als we er niet in slagen om onze CO2-uitstoot te verminderen, stevenen we af op een rampscenario, waarschuwen tal van klimaatrapporten.
De klimaatverandering is wereldwijd dé grootste uitdaging voor de volgende decennia en de gevolgen op onze natuur zijn vandaag al zichtbaar: overstromingen, bosbranden, het verlies aan biodiversiteit en langdurige periodes van aanhoudende droogte. In de toekomst zullen deze fenomenen enkel nog erger worden. Tegelijkertijd maken wereld-wijde conflicten, waarbij de export van gas en olie een cruciale rol spelen, duidelijker dan ooit dat we ook in ons land moeten streven naar meer energieonafhankelijkheid door in te zetten op eigen groene energieproductie.

Ufh Energioe Zonnepaneel Ufh Energioe Zonnepaneel

Wat is het onderzoek?

Aan UHasselt focussen we, binnen tal van samenwerkingen zoals EnergyVille, op de ontwikkeling van nieuwe generaties fotovoltaïsche zonnecellen en batterijen. En we onderzoeken hoe CO2 aan de hand van zonlicht kan worden omgezet naar synthetische, groene brandstof zoals groene waterstof. Binnen het Fonds Energie voor de Toekomst onderzoeken we hoe CO2-uitstoot verminderd kan worden en hoe we volop kunnen inzetten op duurzame vormen van energie.

Wat doet UHasselt rond energietransitie?

Het Fonds Energie voor de toekomst richt zich op drie belangrijke takken van het UHasselt-onderzoek rond energietransitie:

Flinterdunne fotovoltaïsche zonnecellen

Zonne-energie is dé energiebron van de toekomst. UHasselt-onderzoekers werken aan de nieuwste types van zonnecellen om deze technologie performanter, goedkoper en flexibeler te maken. Daarvoor kijken we voorbij de traditionele siliciumzonnecellen die nu de markt domineren en richten we ons op dunnefilmmaterialen. Dit zijn flinterdunne materialen van slechts enkele micrometers dikte die evenveel licht kunnen absorberen als de traditionele siliciumzonnepanelen, die honderden keren dikker zijn.
Deze dunnefilmmaterialen zijn niet alleen goedkoper, je hebt ook minder materiaal nodig om ze te maken en doordat ze erg flexibel zijn, kunnen ze eenvoudig geïntegreerd worden op tal van oppervlaktes. Hierdoor zijn deze zonnecellen ook mooier te integreren in gebouwen, wagens of zelfs wegen.
Kom meer te weten over onze dunnefilm zonnecellen in deze video.

Batterijen  

Als we de energie die we produceren slimmer willen gebruiken, moeten we ze ook kunnen opslaan. Goedwerkende batterijen voor de opslag van groene elektriciteit zijn hierin cruciaal. Binnen UHasselt werken we hiervoor aan nieuwe generaties batterijen.
Op dit moment wordt de markt gedomineerd door Lithium Ion batterijen. Deze vind je in vrijwel alle elektrische apparaten terug en ook in elektrische fietsen, elektrische wagens of thuisbatterijen. In deze batterijen bewegen positief geladen lithiumionen heen en weer in een soort vloeistof, terwijl negatief geladen elektronen zich via een extern circuit verplaatsen. Die wisselwerking zorgt voor elektrische stroom. Maar deze technologie is niet zonder gevaar, want het vloeibare component kan bij overbelasting van de batterij opzwellen en ontbranden. Aan UHasselt zoeken we daarom naar veiligere alternatieven.
Daarvoor kijken we naar alternatieve vastestofelektrolieten die bij overbelasting niet kunnen ontbranden en zoeken we uit hoe we met deze batterijen een nog hogere spanning en dus hogere energie-inhoud kunnen krijgen. Tegelijkertijd is het erg belangrijk dat de elektrolyten die we gebruiken, gemaakt kunnen worden uit ruim beschikbare grondstoffen en aan de hand van duurzame methoden.
Ontdek meer over ons batterij onderzoek in dit artikel van wetenschapstijdschrift New Scientist.
Meer weten over hoe batterijen precies werken? Ontdek het ook in deze video.

CO2 omzetten in groene brandstof

Het vergroenen van onze elektriciteitsproductie via zonnecellen en een betere batterijopslag zijn belangrijke stappen in de energietransitie, maar hiermee kan je niet de volledige CO2 uitstoot wegwerken. Want de uitstoot bij zwaar transport en in verschillende industriële sectoren zoals de staal-, cement- en (petro)chemische industrie is moeilijker te verminderen.
Aan UHasselt bestuderen onderzoekers manieren om die vrijgekomen CO2 door middel van zonlicht om te zetten naar synthetische, groene brandstoffen zoals groene waterstof. Dit gebeurt via elektrolytische, elektrochemische en/of katalytische processen.
In deze video ontdek je meer over dit onderzoek.

Waar vindt ons onderzoek plaats?

UHasselt is partner binnen EnergyVille. Samen met imec, KU Leuven en VITO testen we op de site van EnergyVille in Genk alle nieuwe materialen die we ontwikkelen grondig uit. Hiervoor is tal van state-of-the-art apparatuur ter beschikking.

Op het wetenschapspark in Diepenbeek voeren we in het gebouw van imo-imomec geavanceerd onderzoek naar groene technologieën voor elektriciteitsproductie en opslag.

In de Science Tower op onze campus Diepenbeek werken onze chemici en fysici aan de nieuwste materialen om energietransitie mogelijk te maken. Ook ons Green Hydrogen Lab, dat werkt rond de productie van groene waterstof, is hier gevestigd.

Impact van het onderzoek

Dit fonds brengt de expertise van vier UHasselt-opleidingen samen. Ingenieurswetenschappen, chemie, fysica en materiomics. Deze laatste is een unieke masteropleiding die van start is gegaan in september 2022. Deze opleiding brengt chemici, fysici en ingenieurs samen om te werken aan de ontwikkeling van de nieuwe materialen die cruciaal zijn om de energietransitie te doen slagen.

Impact van jouw schenking

Om de energieproductie te vergroenen zijn er tal van nieuwe materialen nodig. De ontwikkeling hiervan is vaak erg duur en kost al snel vele jaren tijd. Binnen ons Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec) aan UHasselt en imec hebben we al jarenlange expertise in fundamenteel onderzoek naar nieuwe materialen.
Met jouw financiële steun werken onze onderzoekers aan de nieuwste materialen die de energietransitie kunnen waarmaken. Jouw schenking zal ook gebruikt worden om jonge, beloftevolle onderzoekers de kans te geven om hun onderzoek vorm te geven.

Wil je meer weten over dit fonds? Contacteer ons gerust.

Wil je schenken aan het onderzoek van het Fonds Energie voor de toekomst?

Schenk nu