Ontdek ons uniek onderwijsmodel

Studeren aan UHasselt? We hebben een uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten. Een unieke manier van opleiden, evalueren en samenwerken. Je studeert hier niet zomaar, je wordt gevormd tot een ondernemend persoon met de juiste skills voor de job die jij wil. Want bij UHasselt zijn we vooral benieuwd naar wat jíj wil! Les volgen in kleine groepen? Een mix van zelfstudie en interactie? Korte lesperiodes? Sterke begeleiding? Met ons onderwijsmodel bieden we je een antwoord.

1E Snelle Verwerking Apart Voor Brochure 003 1E Snelle Verwerking Apart Voor Brochure 003

Actie én interactie

Aan UHasselt mag je praten in de les. Beter nog: soms móet je je mond opendoen. Geen eenrichtingsverkeer, jouw deelname is cruciaal. Net daarom kiezen we voor een variatie aan onderwijsvormen: hoorcolleges, responsiecolleges (waarin je de leerstof bespreekt), groepsopdrachten, 
werkzittingen (waarin je oefeningen maakt), stages, practica, labo’s... Die variatie zorgt er bovendien voor dat je geïnteresseerd en getriggerd blijft. Naast al die verschillende lesvormen kiezen we voor kleine groepen (geen overvolle aula’s bij ons). Daardoor kom jij vaker aan de beurt, kan jij vragen stellen (en antwoorden zoeken), zélf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan.

Korte lesperiodes, examens en klaar

De wereld draait snel. Wij draaien mee. Dat maakt het leven vandaag intens en boeiend. Het academisch jaar van UHasselt weerspiegelt dit: het jaar is opgedeeld in 2 semesters van 20 weken. Elk semester bestaat
uit 2 kwartielen van telkens 10 weken (inclusief blok en examens). Da’s inderdaad anders dan bij andere universiteiten en het biedt twee voordelen. In de korte onderwijsperiodes krijg je een beperkt aantal opleidingsonderdelen, zodat je intensief met deze leerstof kan bezig zijn. Je kan je dus écht ergens in vastbijten. Het geeft de juiste focus en komt je leerproces ten goede. En zo wordt de werkdruk meteen gelijkmatig over het jaar gespreid. En we verzekeren dat iedereen in het eerste
bachelorjaar binnen de 10 weken weet waar hij of zij staat. We examineren zodra een vak is afgerond. Dankzij deze snelle feedback kan je je leerproces snel bijsturen. Je kan met andere woorden snel groeien en schakelen.

Denken én doen

Vanaf je eerste bachelorjaar ontwikkel je naast academische  vaardigheden ook professionele skills. Welke? Helder presenteren en communiceren, projectmanagement, timemanagement,  multidisciplinair samenwerken, zelfsturend handelen, ethisch denken en doen.

Onze variatie in lesvormen helpen je bij het kweken van al die vaardigheden. We werken vaak in kleinere groepen zodat je meer betrokken bent en actiever deelneemt aan de lessen. Bovendien zet elke lesvorm in op een andere skill, zodat je er op het einde van het
academiejaar sterker uitkomt.

We reiken je niet alleen een reeks vaardigheden aan, we sturen je ook de wereld in. UHasselt is deel van een community van internationale docenten, onderzoekers en studenten. We regelen uitwisselingen met buitenlandse universiteiten, onderzoekscentra en organisaties.

En daar stopt het niet. Wil je al een stap zetten in de echte wereld? Ook daarvoor bieden we heel wat opportuniteiten. Zo kan je  bijvoorbeeld meewerken aan TEDx-UHasselt. Of je eigen bedrijf opstarten tijdens je studie.

UHasselt steunt ondernemende studenten op elk vlak!

Begeleiding die jíj wilt!

Iedere student is anders en verdient dan ook de begeleiding die hij/zij nodig heeft.

Door te werken in kleine groepen ligt de drempel tussen docenten en studenten laag: tijdens de colleges is er tijd en ruimte voor uitleg. Heb je toch nood aan meer uitleg? Geen probleem. Onze proffen en hun assistenten hebben heel wat contactmomenten zodat je altijd bij hen terecht kan met vragen. In sommige opleidingen zijn er zelfs mentoren, coaches en tutorprojecten.


Ook op het vlak van begeleiding geloven we in een groeitraject: van intensieve begeleiding naar zelfstandig studeren én doen. Zo word je helemaal klaargestoomd voor de start van je loopbaan.


Blijf je tijdens je studie toch twijfelen aan jezelf of je studiekeuze? Dit komt vaker voor dan je denkt. Daarom staat er een team van studie- en loopbaanbegeleiders voor je klaar. Ze helpen je met al je vragen of een eventuele verandering van studierichting. Want we begrijpen heel goed hoe belangrijk en moeilijk het is om de juiste keuze te maken!

Onze studenten aan het woord

Je hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven.

Aan UHasselt studeren meer dan 6800 studenten! Zij weten vaak beter dan wijzelf waarom ze voor UHasselt gekozen hebben. We laten hen dan ook graag aan het woord.

SHOOT Portretten 2021 LR 085

Ezra Taş

Bachelor Biomedische Wetenschappen

UHasselt is de enige universiteit is met een kwartielsysteem. Dankzij dit systeem heb ik meer tijd om me te verdiepen in de details van de vakken. Ook hecht onze universiteit veel belang aan praktische vaardigheden waardoor we goed voorbereid worden op onze toekomstige job.

SHOOT Portretten 2021 LR 044

Dries Vrancken

Master biomedische wetenshappen, afstudeerrichting: bio-elektronica en nanotechnologie

In de masteropleiding die ik volg, wordt theoretische kennis en praktijk samengebracht in korte lesperiodes met veel mogelijkheden tot nauw contact met de professoren en assistenten. Deze skills worden samengebracht tijdens een senior stage waar je een half jaar lang aan de slag gaat als wetenschappelijk onderzoeker of als werknemer in een bedrijf.

SHOOT Portretten 2021 LR 056

Laura Verboven

Master Handelsingenieur

Mijn studies aan de UHasselt hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben: een gedreven, leergierige Handelsingenieur die de arbeidsmarkt kan betreden met een rugzak rijk aan ervaringen en een uitgebreid netwerk aan interessante personen!

SHOOT Portretten 2021 LR 120

Robbe Wouters

Master handelsingenieur, afstudeerrichting: finance

UHasselt is een universiteit waar iedereen elkaar kent en waar menig vriend wordt gemaakt. In het studentenleven ontmoet je enorm veel mensen die van hun studententijd de beste jaren van hun jeugd willen maken.

SHOOT Portretten 2021 LR 135

Luciano Pirson

Master in de Handelswetenschappen

De toegankelijkheid van de proffen, de kleine onderwijsgroepen en de verschillende interessante afstudeerrichtingen zijn enkele pluspunten van de UHasselt. De stage in het Masterjaar is zeker een meerwaarde om de verworven theoretische inzichten in de praktijk toe te passen.

Kom het zelf ontdekken op één van onze infomomenten!

16 feb

SID-in - 16 februari

9u - 17u Online
19 feb

SID-in - 19 februari

10u - 16u Online
23 feb

SID-in - 23 februari

9u - 17u Online