Ontdek ons uniek onderwijsmodel

Studeren aan UHasselt? We hebben een uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten. Een unieke manier van opleiden, evalueren en samenwerken. Je studeert hier niet zomaar, je wordt gevormd tot een ondernemend persoon met de juiste skills voor de job die jij wil. Want bij UHasselt zijn we vooral benieuwd naar wat jíj wil! Les volgen in kleine groepen? Een mix van zelfstudie en interactie? Korte lesperiodes? Sterke begeleiding? Met ons onderwijsmodel bieden we je een antwoord.

Foto 156 Foto 156

Actie én interactie

Aan UHasselt mag je praten in de les. Beter nog: soms móet je je mond opendoen. Geen eenrichtingsverkeer, jouw deelname is cruciaal. Daarom kiezen we voor een variatie aan onderwijsvormen: hoorcolleges, responsiecolleges (waarin je de leerstof bespreekt), groepsopdrachten, werkzittingen (waarin je oefeningen maakt), stages, practica, labo’s... Die variatie zorgt ervoor dat je geïnteresseerd en getriggerd blijft. Je volgt daarnaast vaak les in kleine groepen zodat jij vragen kan stellen, antwoorden kan zoeken, zélf de handen uit de mouwen kan steken en aan de slag kan gaan. Zelfs al heb je les in een aula, dan nóg sta (of liever, zit) je dichtbij de docent en je medestudenten!

  • Aan UHasselt sta jij centraal!

Korte lesperiodes, examens en snelle feedback

De overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs kan overweldigend lijken, maar dat hoeft zo niet te zijn. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen om het eerste bachelorjaar succesvol af te leggen, zetten we bij alle opleidingen in op korte lesperiodes. Ons gekende ‘tienwekensysteem’ houdt in dat je 10 weken lang intensief met een beperkt aantal opleidingsonderdelen aan de slag gaat. Op het einde van deze 10 weken leg je een eerste keer examens af zodat je weet waar je staat. Da’s inderdaad anders dan elders! In sommige opleidingen gaan de korte lesperiodes zelfs verder na het eerste bachelorjaar.

Je bijt je écht ergens in vast waardoor je de juiste focus kan leggen en je leerproces goed kan opvolgen. De werkdruk wordt zo doorheen het jaar verspreid. Dankzij snelle feedback kan je je leerproces tijdig bijsturen en verloopt de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs geleidelijk aan. Dat dit de juiste aanpak is, bewijzen de cijfers: UHasselt heeft het hoogste studierendement in Vlaanderen!

  • Aan UHasselt leer je aan de snelheid waaraan je leeft!

Denken én doen

Vanaf je eerste bachelorjaar ontwikkel je naast academische vaardigheden ook een duurzame kritische mindset zodat je de complexe uitdagingen in je toekomstige job en de maatschappij aankan. Welke opleiding je ook kiest, aan UHasselt zetten we in op 21st century skills zoals inclusief samenwerken, systeemdenken, ethisch & duurzaam reflecteren en duurzaam handelen.

Onze variatie aan lesvormen, het werken in kleinere groepen en het actiever deelnemen aan de lessen helpen je bij het kweken van al die vaardigheden, zodat je er op het einde van je studies sterker uitkomt.

We sturen je ook de wereld in! UHasselt biedt tal van internationale mogelijkheden dankzij een breed netwerk van docenten, onderzoekers en studenten. We regelen uitwisselingen met buitenlandse universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven.

En we gaan nóg verder. UHasselt is een civic university, wat betekent dat we ernaar streven om een positieve, maatschappelijke impact te hebben op sociaal, economisch, cultureel en ecologisch vlak, en daar waar het kan op onze regio. We (ja, jij ook) reflecteren niet alleen kritisch, maar steken ook écht de handen uit de mouwen.

  • Je begrijpt het al, aan UHasselt leer je denken én doen.

Begeleiding die jíj wilt!

Aan UHasselt is ie-de-reen welkom. Als je bij ons studeert, ben je automatisch lid van de UHasselt-community, waardoor jij je snel thuis zal voelen op de campus en waarin elk van ons bijdraagt aan een warme leef- en leergemeenschap. Dat uit zich onder andere in onze opleidingen waarbij de student centraal staat. Door te werken in kleine groepen is de drempel tussen docenten en studenten laag. Tijdens colleges of via extra contactmomenten is er voldoende tijd en ruimte voor vragen en uitleg. In een veilig kader word jij uitgedaagd om actief deel te nemen aan jóuw leerproces.

Ook op het vlak van begeleiding geloven we in een groeitraject: van begeleide zelfstudie evolueer je naar zelfstandig leren en dóen. Voor deze begeleiding kan je snel én gratis terecht bij één aanspreekpunt: “Student Point”. Jij kan er ál jouw vragen stellen over je studierichting, tips om te studeren, je mentale gezondheid,.... Achter de schermen zit een uitgebreid team van ervaren studie- en loopbaanbegeleiders. Zij gaan met jouw vraag aan de slag om een antwoord op jouw maat te kunnen geven.

  • Kortom, aan UHasselt krijg jij de begeleiding die jíj wilt!

Onze studenten aan het woord

Je hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven.

Aan UHasselt studeren meer dan 6800 studenten! Zij weten vaak beter dan wijzelf waarom ze voor UHasselt gekozen hebben. We laten hen dan ook graag aan het woord.

Caro Houbrekx

Bachelor rechten

Aan UHasselt word je al snel ingedeeld in kleine groepen, een werkzitting genaamd. Deze werkzittingen moet je altijd voorbereiden door het maken van oefeningen op voorhand. Daarna behandel je deze in groep om te kijken of je de theorie juist begrepen en toegepast hebt. Het grote voordeel hieraan is dat je de theorie al eens hebt toegepast waardoor je beter voorbereid bent op het examen.

SHOOT Portretten 2021 LR 135

Luciano Pirson

Master handelswetenschappen

De toegankelijkheid van de proffen, de kleine onderwijsgroepen en de verschillende interessante afstudeerrichtingen zijn enkele pluspunten van UHasselt. De stage in het masterjaar is zeker een meerwaarde om de verworven theoretische inzichten in de praktijk toe te passen.

Boo Carmans

Master fysica

Je kan hier niet enkel studeren maar wordt ook continu uitgedaagd om meer te doen. Ik nam de uitdaging aan in mijn derde bachelor toen ik me inschreef bij het team OSCAR-QUBE. We wonnen samen een wedstrijd van ESA en maakten een experiment dat 10 maanden lang aan boord van het ISS mag blijven. Ons werk is zeker nog niet afgelopen!

Lars Craps

Bachelor biomedische wetenschappen

Per kwartiel krijg je maar twee à drie vakken voorgeschoteld. Dat helpt om dieper in te gaan op de leerstof. Elk vak begint met een hoorcollege, waarin je een algemeen beeld krijgt van de cursus. Daarop volgt een periode van begeleide zelfstudie, waarbij je heel precies weet welke pagina’s van welke cursus je moet lezen. De periode van zelfstudie wordt gevolgd door een werkzitting. Daarbij overlopen de docenten de leerstof met groepjes van telkens een twintigtal studenten om te zien of iedereen alles begrepen heeft. Vervolgens wordt alles nog verder uitgediept in practica.

SHOOT Portretten 2021 LR 085

Ezra Taş

Bachelor biomedische wetenschappen

UHasselt is de enige universiteit is met een kwartielsysteem. Dankzij dit systeem heb ik meer tijd om me te verdiepen in de details van de vakken. Ook hecht onze universiteit veel belang aan praktische vaardigheden waardoor we goed voorbereid worden op onze toekomstige job.

SHOOT Portretten 2021 LR 044

Dries Vrancken

Master biomedische wetenschappen, afstudeerrichting: bio-elektronica en nanotechnologie

In de masteropleiding die ik volg, wordt theoretische kennis en praktijk samengebracht in korte lesperiodes met veel mogelijkheden tot nauw contact met de professoren en assistenten. Deze skills worden samengebracht tijdens een senior stage waar je een half jaar lang aan de slag gaat als wetenschappelijk onderzoeker of als werknemer in een bedrijf.

SHOOT Portretten 2021 LR 056

Laura Verboven

Master handelsingenieur

Mijn studies aan UHasselt hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben: een gedreven, leergierige handelsingenieur die de arbeidsmarkt kan betreden met een rugzak rijk aan ervaringen en een uitgebreid netwerk aan interessante personen!

SHOOT Portretten 2021 LR 120

Robbe Wouters

Master handelsingenieur, afstudeerrichting: finance

UHasselt is een universiteit waar iedereen elkaar kent en waar menig vriend wordt gemaakt. In het studentenleven ontmoet je enorm veel mensen die van hun studententijd de beste jaren van hun jeugd willen maken.

Studeren aan UHasselt

Ben je getriggerd door ons uniek onderwijsmodel? Ontdek dan direct al onze opleidingen!

Kom het zelf ontdekken op één van onze infomomenten!

01 jul

Verplichte ijkingstoetsen (starttoetsen) - 1 juli

01 juli 2024 9u Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek
04 jul

Infodag, 4 juli

04 juli 2024 14u - 17u30 Campus Diepenbeek én campus Hasselt
24 aug

Verplichte ijkingstoetsen (starttoetsen) - 24 augustus

24 augustus 2024 9u Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek

Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

  • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
  • Gepersonaliseerde info op jouw maat
  • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Foto 209