Ontdek ons uniek onderwijsmodel

Studeren aan UHasselt? We hebben een uniek onderwijsmodel, afgestemd op de wereld, de arbeidsmarkt én de nieuwe generatie studenten. Een unieke manier van opleiden, evalueren en samenwerken. Je studeert hier niet zomaar, je wordt gevormd tot een ondernemend persoon met de juiste skills voor de job die jij wil. Want bij UHasselt zijn we vooral benieuwd naar wat jíj wil! Les volgen in kleine groepen? Een mix van zelfstudie en interactie? Korte lesperiodes? Sterke begeleiding? Met ons onderwijsmodel bieden we je een antwoord.

1E Snelle Verwerking Apart Voor Brochure 003 1E Snelle Verwerking Apart Voor Brochure 003

Onze studenten aan het woord

Je hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven.

Aan UHasselt studeren meer dan 6800 studenten! Zij weten vaak beter dan wijzelf waarom ze voor UHasselt gekozen hebben. We laten hen dan ook graag aan het woord.

Caro Houbrekx

Bachelor rechten

Aan UHasselt word je al snel ingedeeld in kleine groepen, een werkzitting genaamd. Deze werkzittingen moet je altijd voorbereiden door het maken van oefeningen op voorhand. Daarna behandel je deze in groep om te kijken of je de theorie juist begrepen en toegepast hebt. Het grote voordeel hieraan is dat je de theorie al eens hebt toegepast waardoor je beter voorbereid bent op het examen.

SHOOT Portretten 2021 LR 135

Luciano Pirson

Master handelswetenschappen

De toegankelijkheid van de proffen, de kleine onderwijsgroepen en de verschillende interessante afstudeerrichtingen zijn enkele pluspunten van UHasselt. De stage in het masterjaar is zeker een meerwaarde om de verworven theoretische inzichten in de praktijk toe te passen.

Boo Carmans

Master fysica

Je kan hier niet enkel studeren maar wordt ook continu uitgedaagd om meer te doen. Ik nam de uitdaging aan in mijn derde bachelor toen ik me inschreef bij het team OSCAR-QUBE. We wonnen samen een wedstrijd van ESA en maakten een experiment dat 10 maanden lang aan boord van het ISS mag blijven. Ons werk is zeker nog niet afgelopen!

Lars Craps

Bachelor biomedische wetenschappen

Per kwartiel krijg je maar twee à drie vakken voorgeschoteld. Dat helpt om dieper in te gaan op de leerstof. Elk vak begint met een hoorcollege, waarin je een algemeen beeld krijgt van de cursus. Daarop volgt een periode van begeleide zelfstudie, waarbij je heel precies weet welke pagina’s van welke cursus je moet lezen. De periode van zelfstudie wordt gevolgd door een werkzitting. Daarbij overlopen de docenten de leerstof met groepjes van telkens een twintigtal studenten om te zien of iedereen alles begrepen heeft. Vervolgens wordt alles nog verder uitgediept in practica.

SHOOT Portretten 2021 LR 085

Ezra Taş

Bachelor biomedische wetenschappen

UHasselt is de enige universiteit is met een kwartielsysteem. Dankzij dit systeem heb ik meer tijd om me te verdiepen in de details van de vakken. Ook hecht onze universiteit veel belang aan praktische vaardigheden waardoor we goed voorbereid worden op onze toekomstige job.

SHOOT Portretten 2021 LR 044

Dries Vrancken

Master biomedische wetenshappen, afstudeerrichting: bio-elektronica en nanotechnologie

In de masteropleiding die ik volg, wordt theoretische kennis en praktijk samengebracht in korte lesperiodes met veel mogelijkheden tot nauw contact met de professoren en assistenten. Deze skills worden samengebracht tijdens een senior stage waar je een half jaar lang aan de slag gaat als wetenschappelijk onderzoeker of als werknemer in een bedrijf.

SHOOT Portretten 2021 LR 056

Laura Verboven

Master handelsingenieur

Mijn studies aan UHasselt hebben mij gevormd tot de persoon die ik vandaag ben: een gedreven, leergierige handelsingenieur die de arbeidsmarkt kan betreden met een rugzak rijk aan ervaringen en een uitgebreid netwerk aan interessante personen!

SHOOT Portretten 2021 LR 120

Robbe Wouters

Master handelsingenieur, afstudeerrichting: finance

UHasselt is een universiteit waar iedereen elkaar kent en waar menig vriend wordt gemaakt. In het studentenleven ontmoet je enorm veel mensen die van hun studententijd de beste jaren van hun jeugd willen maken.

Actie én interactie

Aan UHasselt mag je praten in de les. Beter nog: soms móet je je mond opendoen. Geen eenrichtingsverkeer, jouw deelname is cruciaal. Net daarom kiezen we voor een variatie aan onderwijsvormen: hoorcolleges, responsiecolleges (waarin je de leerstof bespreekt), groepsopdrachten, werkzittingen (waarin je oefeningen maakt), stages, practica, labo’s... Die variatie zorgt er bovendien voor dat je geïnteresseerd en getriggerd blijft. Naast al die verschillende lesvormen kiezen we voor kleine groepen (geen overvolle aula’s bij ons). Daardoor kom jij vaker aan de beurt, kan jij vragen stellen (en antwoorden zoeken), zélf de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan.

Korte lesperiodes, examens en klaar

De wereld draait snel. Wij draaien mee. Dat maakt het leven vandaag intens en boeiend. Het academisch jaar van UHasselt weerspiegelt dit: het jaar is opgedeeld in 2 semesters van 20 weken. Elk semester bestaat uit 2 kwartielen van telkens 10 weken (inclusief blok en examens). Da’s inderdaad anders dan bij andere universiteiten en het biedt twee voordelen. In de korte onderwijsperiodes krijg je een beperkt aantal opleidingsonderdelen, zodat je intensief met deze leerstof kan bezig zijn. Je kan je dus écht ergens in vastbijten. Het geeft de juiste focus en komt je leerproces ten goede. En zo wordt de werkdruk meteen gelijkmatig over het jaar gespreid. En we verzekeren je dat je in het eerste bachelorjaar binnen de 10 weken weet waar je staat. We examineren zodra een vak is afgerond. Dankzij deze snelle feedback kan je je leerproces snel bijsturen. Je kan met andere woorden snel groeien en schakelen.

Denken én doen

Vanaf je eerste bachelorjaar ontwikkel je naast academische vaardigheden ook een duurzame kritische mindset zodat je de  complexe uitdagingen in je job en de maatschappij aankan. We zetten in op 21st century skills zoals inclusief samenwerken, systeemdenken,
ethisch & duurzaam reflecteren en duurzaam handelen.

Onze variatie in lesvormen helpen je bij het kweken van al die vaardigheden. We werken vaak in kleinere groepen zodat je meer betrokken bent en actiever deelneemt aan de lessen. Bovendien zet elke lesvorm in op een andere skill, zodat je er op het einde van het academiejaar sterker uitkomt.

We reiken je niet alleen een reeks vaardigheden aan, we sturen je ook de wereld in. UHasselt is deel van een community van internationale docenten, onderzoekers en studenten. We regelen uitwisselingen met buitenlandse universiteiten, onderzoekscentra en organisaties.

En daar stopt het niet. Wil je al een stap zetten in de echte wereld? Ook daarvoor bieden we heel wat opportuniteiten. Zo kan je bijvoorbeeld meewerken aan TEDx-UHasselt. Of je eigen bedrijf opstarten tijdens je studie.

UHasselt steunt ondernemende studenten op elk vlak!

Begeleiding die jíj wilt!

Iedere student is anders en je verdient dan ook de begeleiding die jij nodig hebt.

Door te werken in kleine groepen ligt de drempel tussen docenten en studenten laag: tijdens de colleges is er tijd en ruimte voor uitleg. Heb je toch nood aan meer uitleg? Geen probleem. Onze proffen en hun assistenten hebben heel wat contactmomenten zodat je altijd bij hen terecht kan met vragen. In sommige opleidingen zijn er zelfs mentoren, coaches en tutorprojecten.

Ook op het vlak van begeleiding geloven we in een groeitraject: van intensieve begeleiding naar zelfstandig studeren én doen. Zo word je helemaal klaargestoomd voor de start van je loopbaan.

Blijf je tijdens je studie toch twijfelen aan jezelf of je studiekeuze? Dit komt vaker voor dan je denkt. Daarom staat er een team van studie- en loopbaanbegeleiders voor je klaar. Ze helpen je met al je vragen of een eventuele verandering van studierichting. Want we begrijpen heel goed hoe belangrijk en moeilijk het is om de juiste keuze te maken!

Studeren aan UHasselt

Ben je getriggerd door ons uniek onderwijsmodel? Ontdek dan direct al onze opleidingen!

Kom het zelf ontdekken op één van onze infomomenten!

22 apr

Infodag, 22 april, op onze campussen, met info over al onze opleidingen

22 april 2023 10u Campus Diepenbeek en campus Hasselt
03 jul

Ijkingstoets - 3 juli

03 juli 2023 9u Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek
06 jul

Infodag, 6 juli

06 juli 2023 14u - 18u Agoralaan, gebouw D, 3590 Diepenbeek

Blijf op de hoogte van het studieaanbod & infodagen!

  • Ontvang in je mailbox alle informatie over infodagen
  • Gepersonaliseerde info op jouw maat
  • Ontdek gaandeweg wat jij wil!
Campus Hasselt Lr 17