Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint


Psychosociale dienst

Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

STUDENTENPSYCHOLOGEN

De studentenpsycholoog helpt je bij persoonlijke of relationele problemen.

Tijdens een individueel gesprek gaan we op zoek naar waar jij op dit moment nood aan hebt en hoe we jou kunnen helpen. Sommige studenten hebben voldoende aan één gesprek, anderen willen graag wat langer aan de slag. Dit bekijken we graag samen met jou in een eerste gesprek.

Voor welke thema's kan je zoal terecht bij ons?

 • Faalangst, onzekerheid, laag zelfbeeld
 • Piekeren, uitstelgedrag
 • Sombere stemming
 • Angsten
 • Stress/oververmoeidheid
 • Identiteitsproblemen
 • Internet- of aan middelen gebonden verslavingen
 • Problemen in de thuissituatie
 • Studiegerelateerde problemen met een psychologische component
 • ...

We helpen je omgaan met je gevoelens en die zaken aan te pakken die voor jou van waarde zijn (dus niet enkel jouw studentenleven, maar ook je persoonlijke, relationele, familiale en/of gezondheidssituatie kan hierbij aan bod komen). Hierbij staan jij en jouw noden steeds centraal. Dit kan gespreid gaan over meerdere gesprekken, maar het is zeker ook mogelijk om éénmalig een gesprek te hebben met één van de studentenpsychologen.

De duur van een gesprek ligt tussen de 45 en de 60 minuten.

"Ik twijfelde om een afspraak bij de studentenpsycholoog te maken: 'Was het wel echt nodig? Is dat niet net wat extreem? Ben ik misschien toch niet aan het overdrijven?' Zelf zat ik in een vicieuze cirkel en ik geraakte hier alleen niet uit. Een vriend die ook al ging heeft me overtuigd. Toen besefte ik dat er niks mis mee is om hulp te vragen. Tijdens de sessies werkten we ernaartoe dat ik zelf situaties en problemen kan oplossen in de toekomst zonder de hulp van een psycholoog. Dit geeft zelfvertrouwen en positieve gedachten over de toekomst omdat ik leer zelfstandiger te worden. Ik heb een compleet andere kijk op de wereld en hoe wij als persoon hierin functioneren. Ik bekijk alles veel positiever en vat zaken ook veel minder persoonlijk op. Dus, als je nog twijfelt: maak een afspraak en probeer. Het is een moeilijke stap, maar zeker eentje in de goede richting." 

In tegenstelling tot bij de meeste andere psychologen, is er geen wachtlijst bij de studentenpsycholoog. Bovendien zijn zowel de individuele als de groepssessies gratis voor alle UHasselt-studenten.

De studentenpsychologen zijn erkend door de Psychologencommissie en zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Zij hebben ervaring met verschillende problematieken en helpen jou graag verder.

Plan direct een afspraak in onze agenda via deze afsprakenlink.


Majken Klomp, campus Diepenbeek, GSM  +32(0)483 225275

Momenteel is Majken afwezig. Je kan één van de andere psychologen contacteren. 

Philip Swerts, campus Diepenbeek én campus Hasselt, GSM  +32(0)493 404719

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tine Versleegers, gesprekken online en op Campus Hasselt, GSM 0484 82 85 42


 

 

 

 

 

 

Marthe Vandyck, online gesprekken en gesprekken op Campus Diepenbeek

Twijfel je nog?

Dit is wat je medestudenten die reeds bij de studentenpsycholoog langs geweest zijn, je zeggen:

 

 • "Doen! Als je erover nadenkt om een afspraak te maken, wilt dit zeggen dat het nodig is. Dan moet je er ook niet over twijfelen. Het doet goed om wekelijks je hart eens te kunnen luchten en oefeningen te doen die je kunnen helpen."
 • "Zeker doen, je praat een uurtje met de psycholoog en het kan je ontzettend hard verder helpen om je gedachten/gevoelens voor jezelf veel beter te begrijpen. Als je al twijfelt, is het altijd een goed idee om de knoop door te hakken en te gaan, het kan je enkel helpen."
 • "Dit moet je zeker doen! Je hoeft je niet slecht te voelen om met een psycholoog te praten: het kan je bij veel in je leven helpen. Zeker om betere keuzes te maken."

 

 

Worden mijn gegevens vertrouwelijk behandeld?

De e-mails en afsprakenagenda worden vertrouwelijk behandeld en enkel door de psychologen gelezen en beantwoord. Verder zijn de psychologen gebonden aan het beroepsgeheim.

Hoeveel kost een sessie?

Zowel de individuele als de groepsgesprekken zijn gratis voor alle studenten van de UHasselt.

Is er een wachtlijst?

Nee wij hebben geen wachtlijst. Je kan onmiddellijk een afspraak inboeken in de agenda bij de psycholoog van jouw keuze. Dit kan via de afsprakenlink (OPGELET: Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel').

Help! Het is vakantie/lesvrije week en ik heb toch nood aan een gesprek

Dit is geen enkel probleem. Ook tijdens de zomervakantie en andere lesvrije periodes zijn er gespreksmogelijkheden.

Hoe weet ik waar mijn gesprek plaatsvindt?

Als je via de afsprakenlink klikt op een afspraakeenheid zie je waar de afspraak plaatsvindt: in Hasselt, Diepenbeek of online via Google Meet.

Wat moet ik invullen bij "beschrijving" bij het maken van een afspraak?

Het vak "beschrijving" mag je gerust open laten. Maar, als je dat wenst, mag je hier iets schrijven over waarom je een afspraak maakt. Enkel de studentenpsychologen kunnen dit lezen.

Mijn thema staat niet beschreven hierboven, kan ik toch bij jullie terecht?

Als je behoefte hebt aan een gesprek, neem dan zeker contact met ons op. Dan kijken wij of en hoe we je kunnen verder helpen. Eventueel verwijzen we je verder door.

Een psycholoog is enkel voor 'zware problematieken', mijn probleem is niet zo ernstig…

Je kan sowieso bij ons terecht. Veel studenten vinden het moeilijk om de stap naar de studentenpsycholoog te zetten. Echter, hoe vroeger je ondersteuning zoekt, hoe sneller je weer zelfstandig verder kan.

Gaat het een langdurige behandeling zijn?

Je bent ook welkom bij ons voor een enkel gesprek. Sommige studenten zijn hier al mee geholpen, anderen hebben nood aan meer ondersteuning. We bekijken samen in het eerste gesprek waar jij het meeste aan hebt.

Ik wil graag anoniem iets melden, kan dit?

Zit je met een vraag of klacht? Maak je je zorgen over jezelf of een andere student? Heb je een vraag over onze werking? En wil je graag anoniem blijven? Dat is mogelijk via dit formulier.

Ik ben een doctoraatsstudent. Kan ik ook bij jullie terecht?
Als doctoraatsstudent kan je enkel voor groepssessies bij de studentenpsychologen terecht.Zit je als doctoraatsstudent toch nog met vragen? Bekijk dan deze infopagina voor doctorandi.

Wil je graag een afspraak maken?

Plan direct een afspraak in onze agenda via deze afsprakenlink.

(OPGELET: Je Google Agenda moet in de juiste tijdzone ('Brussel') of stuur een mail naar studentenpsycholoog@uhasselt.be (de e-mails worden vertrouwelijk behandeld en alleen door de psychologen gelezen en beantwoord). Ook tijdens de zomervakantie en andere lesvrije periodes zijn er gespreksmogelijkheden.

In geval van nood:

 • Contacteer je eigen huisarts voor ondersteuning. Via Mediwacht kan je een overzicht terugvinden van huisartsen in je buurt.
 • Bel gratis en anoniem naar Tele-onthaal 106 of de zelfmoordlijn 1813. Ook als je niet meteen doorverbonden wordt, blijf dan bellen tot je iemand aan de lijn hebt. 's Avonds kan je ook met hen chatten: www.tele-onthaal.be en www.zelfmoord1813.be 
 • Bij een acute crisis: ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De hulpverleners zullen je opvangen.

 

 

Elk jaar worden er verschillende infosessies en workshops georganiseerd over verschillende thema’s die voor jou interessant kunnen zijn. Zo kan het gaan over faalangst, piekeren, zelfzorg, mindfulness,..

Deze worden steeds begeleid door onze studentenpsychologen, vinden meerdere keren per academiejaar plaats en zijn gratis voor al onze studenten. 

Infosessies zijn er voornamelijk op gericht om je kennis te laten maken met het thema en de zaken die dit kunnen veroorzaken of in stand houden. Daarnaast krijg je ook enkele tips en handvatten die kunnen helpen om dit thema te lijf te gaan. Er staat geen limiet op het aantal deelnemers tijdens deze infosessie. Infosessies zijn éénmalig, indien je hier vaststelt dat nood hebt aan meer begeleiding of handvatten die meer op maat van jou als persoon zijn, kan je steeds deelnemen aan de workshops of kan je een individuele afspraak maken bij één van de studentenpsychologen. 

Tijdens de workshops ga je in kleinere groepen en op een meer interactieve manier aan de slag met het door jou gekozen thema. Via oefeningen en ‘thuiswerk’ leer je methoden aan die je vervolgens kan toepassen in het dagelijkse leven om beter om te gaan met de dingen waar je mee worstelt. Er wordt gewerkt in kleinere groepjes zodat de trainer de mogelijkheid heeft om op ieders individuele vraag in te gaan. Je kiest natuurlijk steeds zelf wat je wel en niet met de groep wil delen. Alle informatie die tijdens deze sessies gedeeld wordt, is vertrouwelijk en blijft binnen de groep. 

Thema’s:

Zelfzorg: 

Tijdens deze workshop gaan we met een aantal praktische stappen aan de slag om beter voor onszelf te zorgen in deze tijden van corona. Het is een interactieve online workshop (via Google Meet), in een kleine groep (9 studenten). De sessie is gratis.

Wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen (tine.versleegers@uhasselt.be)

Data: 

Maandag 22 februari 13:30 -15:00

Dinsdag 23 februari 15:30 -17:00

Schrijf je in via deze link.

Piekeren:

Iedereen piekert wel eens, en dit hoeft niet problematisch te zijn. Wanneer dit piekeren zodanig aanwezig is dat het invloed begint te krijgen op onze slaap, concentratie, ons algemeen welbevinden,.. is het toch aangewezen om dit aan te pakken. 

Heb je het idee dat piekeren een negatieve impact heeft op jouw leven of stemming dan is deze infosessie misschien wel iets voor jou.

Tijdens deze workshop staan we stil bij wat piekeren is en waarom we piekeren. Op het einde van de sessie worden er ook enkele praktische tips gegeven over hoe we anders met piekeren kunnen omgaan. 

Dinsdag 23 februari, 13:30-15:00

Vrijdag 26 februari, 9:30-11:00

Schrijf je in via deze link

Faalangst:

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met de angst om te falen en er is ook niets mis met een gezonde motivatie om mislukkingen te vermijden. Het helpt je om goed te focussen, om alert te zijn,.. Maar voor sommigen is die angst veel ingrijpender dan voor anderen en heeft die angst een negatieve invloed op het leervermogen, prestaties en welbevinden.

Heb jij last van stress en angst voor een examen of andere situaties waarin je dient te presteren en belemmert die stress je prestatievermogen en algemeen welbevinden?

Dan is deze workshop misschien iets voor jou. In groep wordt onder andere gewerkt rond examenvrees, negatief denken, ontspanningstechnieken, plannen en voorbereiden,..

Liever niet in groep?

Zijn groepssessies niet jouw ding maar herken je toch één van deze thema’s? Aarzel zeker niet om een afspraak in te boeken via deze link met één van de studentenpsychologen. Op deze manier kan je via individuele begeleiding aan de slag met de thema’s.