Kinderuniversiteit - zaterdag 25 maart 2023

Kijk je soms al uit naar de dag waarop je naar de ‘grote school’/ universiteit kan gaan? Gelukkig hoef je zo lang niet meer te wachten! Kom gewoon naar de Kinderuniversiteit en wordt voor een dagje een échte student.
Universiteit Hasselt laat jou, een nieuwsgierig kind tussen 8 en 13 jaar, op een begrijpelijke en boeiende manier kennis maken met wetenschap en techniek. Je mag ook een interactief college meevolgen in één van onze aula’s en bent heel eventjes een ‘echte’ student. Vervolgens steek je zelf de handen uit de mouwen tijdens een van onze workshop.

22 11 27 Dag Van De Wetenschap 081 22 11 27 Dag Van De Wetenschap 081

Kindercollege over zon, licht en energie

Als een echte student volg je een hoorcollege van professor Bart Vermang, die je in geuren en kleuren vertelt waar licht vandaan komt en hoe dat nu precies zit met de zon en energie. Na de les mag je als onderzoeker aan de slag in één van de superinteressante workshops. En wie weet, ga jij daarna naar huis met een echt diploma van de Kinderuniversiteit!

Kinderuniversiteit

Programma

  • 13.00 - 13.30 u    Aanmelden met je inschrijving
  • 13.30 - 14.30 u    College door professor Bart Vermang
  • 14.30 - 15.00 u    Pauze
  • 15.00 - 16.30 u    Workshop
  • 16.30 - 17:00 u    Einde en afhalen deelnemers

Praktisch

Deelnemen aan het college en de workshop is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven en je kiest één workshop.
Ook je vriendjes en familie zijn welkom als ze vooraf inschrijven.
Je hoeft niets mee te brengen, enkel je enthousiasme! Bij jouw aanmelding ontvang je een blocnote en pen zodat je alle dingen die je wilt weten of onthouden, kunt noteren en je vragen stellen.
Tijdens de pauze zorgen wij voor een drankje en een stuk fruit.
Ouders en grootouders mogen je wel brengen en ophalen, maar ze mogen natuurlijk niet mee naar de les of de workshops!
Na afloop ontvang je een heus diploma van de Kinderuniversiteit.

Datum: zaterdag 25 maart, deuren open vanaf 13.00 uur, start om 13.30 uur
Locatie: Universiteit Hasselt – campus Diepenbeek – gebouw D – 3590 Diepenbeek

Let op, de inschrijvingen zijn beperkt! Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit tijdig weten en stuur een mailtje aan els.smeyers@uhasselt.be.

Workshops

Ontwerp je eigen label met licht

Ontwerp en teken je eigen label met behulp van de computer. Nadien laseren we jouw label met licht uit op leer. Zodat jij hiermee kan pronken op jouw boekentas, sporttas....

Stilstaan is een no go! Bewegen als een architect

Wij hebben Universiteit Hasselt gekaapt. Waarom?
Iedereen zit vandaag veel te veel stil en dat willen wij veranderen! Alle studenten en professoren zijn vandaag niet in de gebouwen. Wij willen van het gebouw een beweegplek maken, een ruimte om eens goed te razen, te sporten, te klimmen,... en daarvoor hebben wij jouw hulp nodig! Wij zijn op zoek naar actieve “architecten” die het gebouw willen herontwerpen en uittesten. Kan jij ons helpen om saaie lokalen om te toveren tot een leuke beweegplek? ;-)

Met Camille 'No go' krijg je meteen al de smaak te pakken!

Kleur je bloed meer dan alleen rood!

Als we ziek zijn, gebeurt er enorm veel in ons lichaam. Ook in ons bloed! In ons bloed zitten speciale agenten, onze cellen. Deze agenten beschermen ons tegen de microben die ons ziek maken. Om goed te kunnen zien welke agenten welke klusjes uitvoeren, moeten we deze goed kunnen bekijken. Maar deze cellen zijn heel erg klein, dus om deze waar te nemen, hebben we een speciaal vergrootglas nodig, dat is een microscoop!

In deze workshop bestuderen we de cellen in het bloed!

Hoe geef je licht in het donker?

Stel er is geen licht, dan zie je niets… of toch? Als echte wetenschappers onderzoeken we of dit klopt. We starten met kleine proefjes in een labo en daarna gaan we zelf creatief aan de slag met lichtgevende kleurstoffen. Ben jij klaar om te schitteren?

Licht in mijn hoofd!

Wat is licht? Daar buigen wetenschappers zich al jaren het hoofd over. In deze workshop gaan we samen op onderzoek in het labo. Hoe kunnen we onzichtbaar licht zichtbaar maken en of de schaduw wel volledig donker is...
Heb jij je al eens afgevraagd hoe onze ogen werken, welke kleur zonlicht heeft en hoe muggen jou in een pikdonkere kamer altijd feilloos kunnen vinden? Dan vind je in deze workshop vast en zeker het antwoord!

De strijd over Tik-tok-tijd: het oplossen van conflicten tussen ouders en kinderen over schermtijd

Jij en jouw ouders zijn het soms niet eens over de tijd dat je mag spenderen op jouw smartphone, tablet of computer.
In deze workshop ontdek je of jij recht hebt op de nodige schermtijd. Hiervoor kruip je zowel in jouw eigen rol als die van hun ouders om samen via bemiddeling tot een oplossing te komen.
Lukt dit toch niet, dan gaan we opnieuw via een rollenspel als echte advocaten en rechters in de rechtbank met elkaar in gesprek.

Muziek in beweging

Zorgt muziek ervoor dat we beter kunnen lopen? Ontdek dit tijdens deze workshop waarin we samen gaan bewegen op ritmes en zullen ontdekken hoe muziek ons doet bewegen.

Plant als suikerfabriek

Wist je dat een appel zoet smaakt omdat een plant suikers maakt? Om deze suikers te maken, heeft een plant licht nodig. Deze suikers heeft een plant nodig om te kunnen groeien.
In deze workshop onderzoeken we welke invloed licht heeft op plantengroei en gaan we zaden planten in een groeimedium dat je mee naar huis krijgt. Om de invloed van licht te bestuderen, groei je de planten thuis verder in het licht en in het donker en over enkele dagen  ontdek jij hiervan het effect thuis.

Van waterafstotende bladeren tot zelfreinigende ramen: maak je eigen SUPERhydrofobe gadget

Sommige planten maken gebruik van de waterafstotende eigenschap van hun bladeren om het water tot bij de wortels te krijgen. De mens heeft die planten grondig bestudeerd. Door al deze kennis zijn er producten gemaakt die waterafstotend zijn of zelfs zelfreinigend net zoals de planten.
In deze workshop leer je niet alleen hoe planten dit doen en hoe je zelf zo een waterafstotende laag kan aanbrengen, maar je zal zelf ook je eigen waterafstotende gadget maken. Hiervoor gaan we aan de slag met printers en 3D-vorm toestellen.

Welkom in de wondere wereld van het DNA

Waarom heb jij een andere kleur ogen dan jouw vriendje? Heb jij altijd al eens willen weten hoe DNA er uit ziet? Meer nog, zou jij eens DNA willen isoleren uit bijvoorbeeld een kiwi? Neem dan zeker deel aan deze workshop en wordt de strafste wetenschapper van UHasselt!

Ontdek de wereld van laser microscopie!

Wil jij weten hoe wetenschappers onze kleinste bouwstenen bekijken? Hoe we deze zien groeien en praten met elkaar? Hoe ze kunnen samenwerken maar ook ziektes kunnen veroorzaken?

Om dat te weten te komen ga jij zelf aan de slag met microscopen, lasers en fluo kleuren.
Dus schrijf je in en ontdek de wereld van laser microscopie!

Wens je op de hoogte te blijven van onze activiteiten voor kinderen?

Kinderuniversiteit over zon, licht en energie - 25 maart 2023

23 3 25 Kinderuniversiteit21

Fotoreportage

Herbeleef de Kinderuniversiteit

Praktisch

UHasselt wil u er attent op maken dat er foto’s gemaakt kunnen worden tijdens de Kinderuniversiteit. Deze foto’s kunnen gebruikt worden voor de mediakanalen van UHasselt. Voor opmerkingen en info: dpo@uhasselt.be. Wenst u geen foto's van uw kind, gelieve dit mee te delen bij aanmelden aan het onthaal.

Schreef je in en ben je verhinderd door omstandigheden, laat dit tijdig even weten door een mailtje te sturen aan els.smeyers@uhasselt.be.

Locatie

Universiteit Hasselt – campus Diepenbeek – gebouw D – 3590 Diepenbeek