Faculteit Rechten

Juristen zijn de ingenieurs van onze samenleving. Zij vertalen afspraken tussen burgers in een wetgevend kader dat samenleven mogelijk maakt. Ze interpreteren wetten en lossen conflicten op.

De Hasseltse bachelor en master in de rechten is een brede juridische opleiding die jonge mensen academisch vormt via het opdracht- en probleemgestuurd onderwijs en hen ook klaarstoomt om creatief en probleemoplossend te werken.

Vanuit voortdurende aandacht voor kwaliteit en innovatie is de faculteit Rechten een voedingsbodem en magneet voor talent met een open blik op de samenleving, van regio tot wereld.

Oude Gevangenis Sfeerbeeld3 Oude Gevangenis Sfeerbeeld3

In de kijker

Matteo Fermaglia 07

Goal! Goal! Goal! Met klimaatprof Matteo Fermeglia

11 januari 2023
Elisa

Doctoranda Elisa Cavallin: “Mijn onderzoek gaat over duurzaamheid, maar ook over juridische duidelijkheid en juridische dekking van nieuwe technieken en materialen”

13 december 2022

Studeren


Ons unieke onderwijsmodel

  • Opdracht- en probleemgestuurd onderwijs
  • Wisselwerking tussen Belgisch, Europees en internationaal recht
  • Vier kwartielen


Internationalisering

Internationaal en Europees recht komen al vroeg aan bod in de rechtenopleiding. Dit zorgt ervoor dat onze studenten een zeer brede blik ontwikkelen, essentieel voor goede juristen. En als ze al die ervaring tijdens een Erasmusuitwisseling of een internationale stage ook nog eens kunnen omzetten in de praktijk, zitten onze studenten écht in pole position op de Europese arbeidsmarkt.

Onderzoek

Rechtenbib 2

Onderzoekgroep CORe

Het Centrum voor Overheid en Recht (CORe) kiest voor hoogstaand onderzoek in geselecteerde kerndomeinen en gelooft in de meerwaarde van multidisciplinariteit.

CORe telt vandaag een 15-tal professoren en ongeveer 40 doctorandi. Zij doen onderzoek in een van de zes onderzoekseenheden:

  • Staatsrecht
  • Bestuursrecht en bestuurskunde
  • Omgevingsrecht
  • Law, Tax and Business
  • Sociaal recht
  • Persoon, familie en vermogen

Bijzondere aandacht gaat naar alternatieve vormen van geschillenbeslechting.

Meer info over CORe

Doctoraatsonderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van CORe en zijn onderzoekseenheden resulteert in talrijke publicaties en afgewerkte doctoraten.

Het academisch onderzoek in de rechten heeft altijd de bedoeling om naast heel fundamentele vragen ook maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Onze onderzoekers willen impact hebben op de maatschappij: door efficiëntieverbeteringen voor te stellen, pijnpunten en tegenstrijdigheden in de bestaande wetgeving bloot te leggen, of door adviezen te formuleren.

Een doctoraat biedt de kans om een wetenschappelijk probleem uit te spitten. De overkoepelende doctoraatsopleiding zorgt dat de doctorandi hun talenten en vaardigheden ten volle kunnen ontplooien.

Zin om te doctoreren?

Neem dan zeker eens een kijkje op de website doctoreren aan de UHasselt.

Organisatie en bestuur

Prof. dr. Petra Foubert

Functie
Decaan

Prof.dr. Steven Van Garsse

Functie
Vicedecaan

Marijke Huber

Functie
Administratief Directeur

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste op de hoogte zijn van o.a. events en opleidingen aan onze faculteit?

Contact en ligging

Faculteit Rechten

Locatie
Martelarenlaan 42, Hasselt