Naar het buitenland

Natuurlijk kan je als rechtenstudent op internationale uitwisseling, bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Tsjechië of Spanje. Blijf je liever in eigen land, dan is een uitwisseling met een Waalse universiteit zeker een optie.

Studeren in het buitenland is een schitterende manier om je horizon te verbreden. Behalve dat het goed is voor je academische vorming en je persoonlijke ontwikkeling, is het ook een pluspunt op je cv. Omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt, zien veel werkgevers buitenlandervaring als een voordeel. En… je maakt vrienden voor het leven van over de hele wereld.

Hoofdfoto1 Hoofdfoto1

Naar het buitenland?

Een nieuwe taal leren, nieuwe vrienden maken en een nieuwe cultuur ontdekken tijdens een leeropdracht in het buitenland: voor velen is een internationale uitwisseling een levenservaring die ze nooit zullen vergeten!!

Studie en stage

Erasmus Belgica

Neem een taal- en cultuurbad in eigen land en ga op Erasmus Belgica naar Wallonië!

Tijdens het derde bachelorjaar kan je als modeltrajectstudent je eerste semester volgen aan de faculté de Droit van de Université de Namur. Je volgt dan een vastgelegd studieprogramma.

Tijdens de masteropleiding kan je een semester of volledig academiejaar aan de Université de Liège verblijven. Je kan er equivalente opleidingsonderdelen volgen, al dan niet aangevuld met een interessant keuzevakkenpakket.

Erasmus

Volgens verschillende bronnen heb je minstens 10 redenen om op Erasmus te gaan:

  1. Leer een nieuwe taal
  2. Verruim je vriendenkring
  3. Verken nieuwe culturen
  4. Leer jezelf kennen
  5. Word zelfstandig en volwassen
  6. Krijg een sterker cv
  7. Ontdek andere uitgangsgewoontes
  8. Geef je vrienden een excuus om op reis te gaan
  9. Vind een Erasmuslief
  10. Krijg de reiskriebel te pakken

In de faculteit Rechten kan je als masterstudent gedurende één semester naar diverse partneruniversiteiten in Europa gaan. Exploreer alvast onze bestemmingen hieronder.

Wil je meer info over kandidaatstelling, beursaanvraag, leerprogramma, enzovoort, neem dan zeker een kijkje op de algemene pagina ‘Studeren in het buitenland’.

Internationale stage

In je eerste masterjaar kan je tijdens de zomer op internationale stage gaan naar Zuid-Afrika. De faculteit Rechten biedt plaatsen aan in de Stellenbosch University Law Clinic en in de University of Pretoria Law Clinic.

In Law Clinics verleen je, onder begeleiding van een professor of advocaat, juridische bijstand aan sociaal minderbedeelde cliënten. Je werkt er in team aan topics rond discriminatie, huisvestingsgeschillen, huiselijk geweld, echtscheiding en consumentenrechten. Je leert er tevens de onderliggende oorzaken van armoede begrijpen en aan te pakken door middel van zowel juridische als interdisciplinaire benaderingen.

Wil je meer info over kandidaatstelling, beursaanvraag, stagecontract enzovoort, neem dan zeker een kijkje op de algemene pagina ‘Stage in het buitenland’.

Bestemmingen

Deze kaart toont de partnerinstellingen van de faculteit Rechten voor studie (Erasmus Belgica en Erasmus) en stage (internationale stages Zuid-Afrika).
Getuigenissen
Laura Ghijsen

Laura Ghijsen

Studie - Erasmus Belgica Namen

“De academische uitdagingen waren zeker niet te onderschatten. Het is niet gemakkelijk om te studeren voor examens in een andere taal. Je moet de leerstof leren, maar erbovenop ook de taal. Ondanks de moeilijkheidsgraad was het enorm verrijkend om in een ander onderwijssysteem te duiken en mijn eigen academische grenzen te verleggen. Namen zelf is een stad die leeft. De charmante sfeer en de vele studentenverenigingen maakten mijn Erasmus-ervaring compleet. Ik heb niet alleen de Franse taal ontdekt, maar ook de Waalse cultuur!”

Marco Snoeks

Marco Snoeks

Studie - Erasmus Athene

“Mijn Erasmusuitwisseling naar Athene was een onvergetelijke ervaring, zowel op persoonlijk als academisch vlak heeft het mij enorm veel bijgebracht. De bruisende energie van de stad, doordrenkt met cultuur, maakte elke dag een avontuur op zich. Om maar te zwijgen over het klimaat, waar eilandhopping eind oktober nog mogelijk is! :) Kortom, mijn Erasmuservaring in Athene was niet alleen geweldig vanwege de prachtige locatie, maar ook ongelooflijk leerrijk door de diverse culturele interacties en academische uitdagingen.”

Luna Zehner (Stellenboschgroep)

Luna Zehner

Stage Stellenbosch

“De internationale stage geeft je de kans om het probleemgestuurd onderwijs toe te passen in het echte leven. Werken in een Law Clinic in Zuid-Afrika brengt je naar de kern van wat recht kan zijn en kan betekenen. Hier kan je écht een verschil maken. Mijn ongelooflijk boeiende tijd in Stellenbosch zal ik nooit vergeten.”

Bo Nijs

Bo Nijs

Studie - Erasmus Firenze

“Dankzij mijn verblijf in Italië heb ik veel nieuwe culturen en inzichten leren kennen, en heb ik mijn eigen horizon verbreed. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat ik als persoon gegroeid ben. Welke bestemming je ook kiest, je tekent sowieso voor het avontuur van je leven. Het was zonder twijfel een van de mooiste periodes van mijn leven. De vijf maanden zijn voorbij gevlogen. Arrivederci!”

Brno Karlijn Roelofsen 1

Karlijn Roelofsen

Studie - Erasmus Brno

"Vrienden van mij gingen op Erasmus en zij overtuigden mij om ook op uitwisseling te gaan. Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten. Deze studie heeft niet alleen mijn horizon verbreed; ook het omgaan met de taalbarrière & cultuurverschillen en het zelfstandig wonen hebben mij op een goede manier veranderd."

Sofie Kerkhofs

Sofie Kerkhofs

Stage Pretoria

“Verblijven in Pretoria was erg confronterend en we hebben tijdens bezoeken ook schrijnende toestanden gezien, die ons een echte reality check bezorgden. Onze opdracht in de Law Clinic is een beetje vergelijkbaar met wat hier een Pro Deo advocaat doet. De mensen die er passeren, kunnen zich geen advocaat veroorloven. We mochten dossiers voorbereiden en onze cliënten zelfs richting rechtbank begeleiden. Wat een kansen kregen we! Een aanrader voor elke rechtenstudent.”

Namen Sebastiaan Vandeven (1)

Sebastiaan Vandeven

Studie - Erasmus Belgica Namen

“Gedurende mijn tijd in Namen heb ik niet alleen mijn academische kennis uitgebreid, maar ook mijn culturele competenties. Ik heb geleerd om open te staan voor nieuwe ideeën, om flexibel te zijn in mijn denken en om te genieten van het ontdekken van verschillende perspectieven. Mijn Erasmus Belgica-uitwisseling naar de UNamur heeft mijn leven verrijkt. Het was een periode van groei, avontuur en vriendschap, die ik voor altijd zal koesteren.”

Luna Geens

Luna Geens

Studie - Erasmus Valencia

“Ik zou andere studenten zeker aanraden om in het buitenland te gaan studeren. Als je twijfelt, stel je dan toch gewoon kandidaat. Het is normaal dat je in het begin niet 100% zeker bent, maar je moet er gewoon voor gaan. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Het voelt niet alleen als een kleine vakantie, omdat je in een heel nieuw land studeert, maar het is ook een geweldige kans om veel nieuwe mensen, een nieuwe cultuur of zelfs een nieuwe taal te leren kennen. Bovendien heb ik het gevoel dat je een heel nieuw persoon wordt door in het buitenland te studeren. Je leert op jezelf te vertrouwen en dat vergroot je gevoel van eigenwaarde enorm.”

Britt Vastmans

Britt Vastmans

Stage Stellenbosch

“Dankzij de internationale stage kreeg ik een duidelijk beeld van hoe juridisch werk in de praktijk wordt uitgevoerd. Ik kon mensen begeleiden die echt hulp nodig hadden en nergens anders terecht konden, en dat geeft enorm veel voldoening. Ik vond het best eng om 5 weken zo ver van huis te gaan, om te wonen en stage te lopen op een compleet andere plek, met mensen die ik niet echt kende. Toen ik er eenmaal was, heb ik van elk moment genoten en veel geleerd. Ik heb echt mijn grenzen verlegd op veel verschillende manieren. Het is een avontuur dat ik me de rest van mijn leven zal herinneren.”

Rooversesther Brno Image007

Esther Roovers

Studie - Erasmus Brno

“Op Erasmus gaan was voor mij al een droom sinds ik begon met studeren en ik kan heel overtuigend zeggen dat het alles was dat ik had gehoopt! De internationale vrienden die ik heb gemaakt zijn dan ook de mooiste herinnering die ik eraan zal overhouden. Brno is bovendien ook een hele leuke studentenstad en is gesitueerd op maar enkele uren van steden zoals Praag, Wenen, Bratislava, Krakau en Boedapest. Een perfecte locatie dus om in een internationaal leven te duiken!”

Emilie Tuypens

Emilie Tuypens

Stage Pretoria

“Ik zou graag willen werken voor een internationaal advocatenkantoor en daarom nam ik alvast de kans om een stage te doen aan de University of Pretoria Law Clinic. Het is een heel interessante mogelijkheid om andere culturen te leren kennen en met hen samen te werken. De collega’s en klanten in de Law Clinic hebben me veel inzichten gegeven die ik in mijn eigen cultuur nooit zou krijgen. Als je twijfelt om te gaan, zou ik het gewoon doen! Het zal je ontzettend veel levenslust geven.”

Nieuwsgierig?

Belangrijke data

25 februari 2024: deadline kandidaatsstelling Exchange via je Studentendossier
10 maart 2024: deadline beursaanvraag internationale stage
30 maart 2024: deadline beursaanvraag Erasmus

Reglementen

Raadpleeg zeker de reglementen 'Erasmus' en ‘Stage’ van de faculteit Rechten. Deze reglementen zijn goedgekeurd door de Faculteitsraad en daardoor ook bindend voor alle rechtenstudenten.

22 feb

Masterbeurs faculteit Rechten

22 februari 2024 16:00 - 18:00 Oude Gevangenis

Contact

Uiteraard begeleiden medewerkers van de faculteit Rechten je graag met je aanvraag voor studie en stage in het buitenland. Zo werken we samen een interessant leerprogramma (“Learning Agreement”) uit zodat ook jouw academische ervaring onvergetelijk wordt.

Vragen? Stuur ze naar de drie mailadressen hieronder. Zo kunnen we je snel verderhelpen.

Prof. dr. Niels Appermont

Functie

Academisch verantwoordelijke internationalisering

Ingrid Vrancken

Functie

Stafmedewerker internationalisering & onderwijs

An Vrancken

Functie

Domeinmedewerker internationalisering & onderzoek