Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de Universiteit Hasselt, juni 2010, juli 2011, juni 2013 (correctie in oktober 2013), juli 2014, juni/juli 2015, juni 2016, juni 2017, mei 2018, mei 2019, april en mei 2020, juni 2021 en juni 2022.
Van toepassing op alle opleidingen en postgraduaten van de UHasselt/tUL.
De volledige OER 2022-2023 in PDF-versie (pdf, 627 KB).
De Engelstalige OER 2022-2023 in PDF-versie (pdf, 498 KB).
De OER 2021-2022 blijft dit academiejaar ook nog beschikbaar, zowel in het Nederlands (pdf, 554 KB), als in het Engels (pdf, 671 KB).
(artikel 1.2 Rechtspositieregeling)
Je kan als student van de UHasselt/tUL een intern beroep aantekenen als jij niet akkoord bent met een studievoortgangsbeslissing op voorwaarde dat er niet eerder een intern beroep werd ingediend over deze studievoortgangsbeslissing. Een studievoortgangsbeslissing is:
(artikel 1.3 Rechtspositieregeling)
Je dient jouw intern beroep binnen een termijn van 7 kalenderdagen vanaf de dag na bekendmaking/kennisgeving formeel en per aangetekende post in bij de secretaris van de interne beroepscommissie met volgend adres:
tav Dienst onderwijsbeleid en kwaliteitszorg
Céline Jaspers
Secretaris interne beroepscommissie
Universiteit Hasselt
Martelarenlaan 42
B-3500 Hasselt
Je moet minstens de volgende elementen opnemen in jouw brief:
Om administratieve redenen vragen wij om jouw interne beroep ook te melden op het emailadres intern.beroep@uhasselt.be en om het verzoekschrift, eventuele bijlagen en bewijs van aangetekend schrijven bij te voegen.
(artikel 1.4 Rechtspositieregeling)
De interne beroepscommissie oordeelt of jouw ingestelde beroep ontvankelijk is. Een ontvankelijk beroep betekent dat er voldaan is aan alle formele voorwaarden die worden vermeld in artikel 1.3, lid 2 en lid 4 Rechtspositieregeling (de voorwaarden die worden aangegeven bij “Ik wil een intern beroep instellen: hoe pak ik dit aan?”.
(artikel 1.4, lid 2 Rechtspositieregeling)
(artikel 1.4, lid 2 Rechtspositieregeling)
Je wordt gehoord door de interne beroepscommissie. De interne beroepscommissie kan ook andere betrokkenen horen.
Gehoord worden betekent dat jij jouw verhaal kan vertellen aan de leden van de interne beroepscommissie. De commissie beluistert vervolgens ook het verhaal van de docent en de examencommissie. Dit gebeurt elk afzonderlijk.
(artikel 1.4, lid 4 Rechtspositieregeling)
De beroepscommissie neemt een beslissing. De interne beroepsprocedure leidt tot:
Een nieuwe studievoortgangsbeslissing betekent bijvoorbeeld dat jouw examencijfer aangepast wordt of dat je een nieuwe eerste examenkans krijgt.
(artikel 1.4, lid 4-5 Rechtspositieregeling)
De beroepscommissie brengt jou formeel op de hoogte van haar beslissing via het online studentendossier en per e-mail, met vermelding van de verdere beroepsmogelijkheden, binnen een termijn van 20 kalenderdagen, die ingaat de dag nadat het beroep is ingesteld.
In het uitzonderlijke geval dat de interne beroepscommissie niet binnen de 20 kalenderdagen een beslissing kan bezorgen, brengt de interne beroepscommissie jou hiervan per e-mail op de hoogte en deelt zij mee op welke latere datum zij uitspraak zal doen.
(artikel 1.4, lid 5 Rechtspositieregeling)
Als je het niet eens bent met de beslissing van de interne beroepscommissie, kan je beroep aantekenen bij de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen. Dit beroep moet worden ondertekend en worden ingediend met een aangetekende brief, uiterlijk de zevende dag na de dag van de kennisname van de beslissing van de interne beroepscommissie, op volgend adres:
Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen
Hendrik Consciencegebouw 2B
Koning Albert II-laan 15 bus 130
1210 Brussel.
Een kopie van het eventuele beroep moet terzelfdertijd met een aangetekende brief bezorgd worden aan:
tav Dienst onderwijsbeleid en kwaliteitszorg
Céline Jaspers
Secretaris interne beroepscommissie
Universiteit Hasselt
Martelarenlaan 42
B-3500 Hasselt
Bijkomende facultaire reglementen kunnen desgevallend geconsulteerd worden in de studiegids van de betreffende opleidingen en/of de facultaire website.
Bijkomende facultaire reglementen kunnen desgevallend geconsulteerd worden in de studiegids van de betreffende opleidingen en/of de facultaire website.