SESsies Lerarendag 7 februari: Iedereen bij de les!? met o.a. Stefaan Vanparys en Katelijne Van Lommel

07 februari 2024
12:00 - 18:00
Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek

Dit event is reeds afgelopen

SESSies LERARENDAG: Iedereen bij de les?!

download the flyer (pdf, 2,1 MB)

In je klasgroep telt elke leerling mee, maar hoe draag je zorg voor elke leerling, wat betekent dit voor je klasmanagement?

Het is met veel enthousiasme dat de School voor Educatieve Studies jullie uitnodigt voor een inspirerende lerarendag. Tijdens deze boeiende dag nemen we jullie mee in twee inspirerende keynotes en diverse workshops die specifiek ingaan op deze vragen en uitdagingen. Onze sprekers, experts op het gebied van inclusief onderwijs en effectief klasmanagement, delen hun inzichten, praktische tips en strategieën die direct toepasbaar zijn in jullie dagelijkse onderwijspraktijk.

Programma:

12u-13u: ontvangst met broodjes

13u - 13u45 Keynote 1: Relaxed voor de klas -  Stefaan Vanparys

"Ontdek hoe je als leerkracht de rust in jezelf en in je klas bewaart. Sta tijdens deze keynote stil bij onzichtbare beïnvloedingen die in je groep gebeuren.  Zowel inzichtelijk als praktisch staan we stil hoe je rust installeert in je groep en welke mechanieken je in werking kan stellen om dit te doen. Sta klaar voor een verhaal om met je groep van onrust naar rust te gaan. Glimlach eerst naar je buur terwijl je gaat zitten, kwestie van deze persoon onbewust te beïnvloeden om het meeste uit deze keynote te halen. "

Stefaan Vanparys is trajectbegeleider in het onderwijs. Na zelf tien jaar voor de klas gestaan te hebben in zowel kleuter- als lager onderwijs, deelt hij onderwijsinzichten en 'good practices' met andere leerkrachten via workshops. Hij is auteur van het boek "Relaxed voor de klas - les geven zonder energie te verspillen"

14u - 14u45 parallelle workshops

workshop 1: Relaxed voor de klas : concreet aan de slag - Stefaan Vanparys 

"Aansluitend aan de keynote gaan we concreter in op hoe je leerlingen zowel op een subtiele als directe manier op gedrag aanspreekt. Aan de hand van video's vergelijken we de verschillende soorten aanpak. We durven even in de spiegel te kijken en onszelf als ofwel versterker van een escalatie of ontmijner te zien. Leer hoe je uitspraken zoals 'Van die leerkracht mag dat wel!' en 'Boeit me toch niet.' leert parkeren en hoe je kalm, helder en vriendelijk kan blijven in de meeste situaties."

workshop 2: Hoe ga je verbindend om met culturele diversiteit in je klas? - Katrien Hermans & Liesbet Saenen

"Duik met ons in een boeiende workshop "Cultuur & connecties: een speelse verkenning van diversiteit!". Verwacht een interactieve reis waarin je niet alleen leert hoe cultuurverschillen ons gedrag vormgeven, maar ook ontdekt hoe sterk je eigen culturele bagage je perspectief beïnvloedt. Deze workshop biedt een kans om bewustwording te vergroten, culturele reflexen te verkennen en bruggen te bouwen tussen diverse perspectieven. Sluit je aan bij deze workshop en verrijk je begrip van de wereld om ons heen!"

workshop 3:  Iedereen telt mee, ook de afwezige leerling - Prof. Katrien Struyven

"Differentiatie is een ideale manier om rekening te houden met verschillen tussen leerlingen: interesses, voorkennis, voorkeuren, … je gaat ermee aan de slag in de klas. Helaas zijn er talrijke jongeren die zeer regelmatig tot vaak langdurig afwezig zijn. Jongeren van wie het psychisch welzijn bedreigd is, jongeren die ziek worden, schoolmoe zijn, … vallen steeds vaker uit de boot. De evoluties zijn helaas niet gunstig. Deze workshop is erop gericht om te zoeken naar concrete oplossingen die praktisch haalbaar zijn en ethisch overwogen. Ervaring met langdurige afwezigheden in de klas, in het gezin of ervaringsdeskundige? Vanharte welkom!"

workshop 4:  Leerlingen van de Arbeidsmarktfinaliteit motiveren om tot leren te komen, een uitdaging die het meer dan waard is - Anja Beckers

“De workshop focust op hoe een goed gereguleerde leraar een goede co-regulator voor de leerlingen kan zijn. We gaan concreet met een coöperatieve werkvorm aan de slag als basis voor een warm klasklimaat & autonome motivatie om tot leren te komen.”

workshop 5:  Een creatieve leerlinggerichte leerreis vol blended leeractiviteiten - dr. Mario Gielen:

"In deze workshop leer je om een creatief lesverloop op een doordachte manier te ontwerpen met blended leeractiviteiten, die je online of F2F kan inzetten in een krachtige leeromgeving. Via deze leerreis krijg je de kans om in vogelperspectief kritisch naar je eigen lesontwerp te kijken, en kom je te weten of je lesgeeft met voldoende activatie en variatie in functie van je vooropgestelde leerdoelen"

14u45 - 15u15 koffiebreak

15u15 - 16u45  Keynote 2:  Moeilijk gedrag: wat ze ons het best (meteen) verteld hadden - Katelijne Van Lommel

"Moeilijk gedrag bij leerlingen staat in de top van redenen waarom mensen het onderwijs verlaten. En nog steeds krijgen leerkrachten te weinig tools mee alvorens ze de spreekwoordelijke jungle intrekken: een ontzettend mooie, boeiende plek om te vertoeven. Echter, zonder voldoende werkzame tools kom je er snel in overleving. Interdisciplinaire kennis weet dat gedragskaarten of 4-ladenmodellen ons niet gaan redden. Daarom verdiepen we ons samen in de taal van moeilijk gedrag: welke noden communiceren leerlingen en wat hadden ze ons hierover het best (meteen in de opleidingen) verteld?"

Katelijne Van Lommel is kinder- en jeugdpsychologe. Ze specialiseerde zich in interdisciplinaire kennis omtrent de aanpak van moeilijk gedrag en is zelf werkzaam in onderwijs. Als auteur van 'Sprekende harten, strijdende zwaarden: Verfijnde Pedagogiek' houdt ze eraan enkel te vertellen over wat in het werkveld al zijn waarde bewezen heeft. 

16u45-18u: slotreceptie

Bij inschrijven kan je een keuze maken tussen het boek van Stefaan Vanparys "Relaxed voor de klas" en het boek van Katelijne Van Lommel "Sprekende harten, strijdende zwaarden: toolbox voor moeilijk gedrag bij kinderen en jongeren. We willen dat jullie niet alleen geïnspireerd, maar ook met concrete handvatten naar huis gaan. Het boek ontvang je op de lerarendag.

(Was je de voorbije 3 jaren een mentor van een student van onze Educatieve masteropleidingen dan krijg je van ons bij inschrijving de beide boeken.)

Mis deze unieke kans niet om je pedagogische vaardigheden te versterken en samen met collega's na te denken over hoe we samen kunnen zorgen dat "Iedereen bij de les?!" blijft. Schrijf je snel in via de knop onderaan.

Je aanwezigheid op deze dag vol kennisdeling en inspiratie zou voor ons een grote eer zijn. We kijken er naar uit om samen te werken, te leren en te groeien in het komende jaar. Samen kunnen we blijven zorgen voor competente en gepassioneerde leerkrachten die het verschil maken in het leven van hun leerlingen.

  • Voor wie: leerkrachten secundair onderwijs, middenkader, directie
  • Datum: woensdag 7 februari 2023 | 12u00 – 18u00
  • Deelname: 40 euro, inclusief boek, verplicht inschrijven, voor 1 februari.
  • Locatie: Universiteit Hasselt – campus Diepenbeek – gebouw D - 3590 Diepenbeek
  • Contactpersoon: Lieven Faes, lieven.faes@uhasselt.be

INSCHRIJVING IS AFGESLOTEN

Terug naar het Nascholingen overzicht