Sport@UHasselt

Sportaanbod Studentensport Limburg

Logo Ssl Klein

Sport je graag? Dan heeft Studentensport Limburg (samenwerking UHasselt en hogescholen PXL en UCLL) alles wat jij wil. Ga naar studentensportlimburg.be, download de SSL-app en koop voor 25 euro je digitale sportkaart.

Met de sportkaart kan je gratis deelnemen aan alle activiteiten van het vaste programma en gratis zwemmen en schaatsen. Daarnaast zijn ook heel wat sportevents gratis of krijg je dankzij je sportkaart een fikse korting.

Bekijk ook onze video.

UHasselt-topsporters

Jaarlijks combineren een 50-tal topsporters hun sportieve carrière met studeren aan UHasselt. En nee, dat zijn niet alleen voetballers of atleten. We hebben ook toppers in heel wat andere disciplines, van powerliften tot tumbling en paardrijden.

Wie zijn ze en wat drijft hen?

Bijna tweederde van onze topsportstudenten volgt de opleiding Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen, een richting die natuurlijk nauw aansluit bij hun interesse voor bewegen en een sportieve, gezonde levensstijl. Maar er zijn ook topsportstudenten in de opleidingen Industriële Wetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Bedrijfseconomische Wetenschappen en Rechten.

Topsport en studies combineren is een uitdaging die om heel veel discipline vraagt. Meestal zijn deze studenten niet alleen toppers in hun sporttak maar doen ze het ook heel goed in hun studies. Goed kunnen plannen, doorzetten en focussen zijn vaardigheden die hen zowel in de sport als het studeren van pas komen.

Onze topsporters

Studerende topsporters kunnen een A, B of C-statuut hebben. Wat deze statuten inhouden, lees je in de rubriek Topsport en Studeren.

In het academiejaar 2023-2024 studeren aan UHasselt 25 topsportstudenten met het B-statuut en 24 met het C-statuut. Maak hiernaast kennis met onze 5 topsportstudenten met het A-statuut:

Hanne Desmet (1)

Hanne Desmet

Master TEW - minoren Shorttrack

EK 2024: 1x goud en 2x brons

OS 2022: brons

WK 2021: zilver

EK 2023: goud en 2x zilver

EK 2019: zilver

Stijn Desmet

Stijn Desmet

Master IIW shorttrack

EK 2024: 1x zilver en 3x brons

WK 2023: zilver

WK 2022: 2x brons

EK 2023, goud en 2x zilver

EK 2020: zilver

Foto Sari

Sari Kees

Master Reval. Wet. en Kiné voetbal

kernteam Red Flames

Foto Luna

Luna Vanhoudt

Bach. Reval. Wet. en Kiné voetbal

beloftenteam Red Flames, Be Gold Project

Foto Sien

Sien Vandersanden

bachelor BMW, Master BMS- MHD voetbal

beloftenteam Red Flames, Be Gold Project

Nieuws - Prestaties in de kijker

4 keer prijs op slotdag EK shorttrack: Hanne Desmet verlengt titel op 1.000 meter, zilver en brons voor Stijn en aflossingsploeg

Hanne Desmet was ijzersterk op de 1.000 meter en verlengde haar Europese titel, broer Stijn moest op dezelfde afstand vrede nemen met brons. In de gemengde aflossing viel ook met wat geluk brons uit de bus. Op de mannen estafette was zilver het deel.

Meer prestaties van UHasselt topsporters

Inspirerende verhalen:

Lees binnenkort inspirerende verhalen van succesvolle atleten die met succes topsport en studeren hebben weten te combineren. Ontdek hoe zij obstakels hebben overwonnen en welke strategieën zij hebben toegepast om uit te blinken op zowel sportief als academisch gebied.

Topsport en studeren

Studeren én op hoog niveau sporten, dat kan! Wij helpen je graag om je doelen mogelijk te maken. Zo kan je rekenen op extra ondersteuning en begeleiding en faciliteiten bij het onderwijs en examens. Je vindt meer info in deze folder, maar lees zeker ook de vragen en antwoorden hieronder:

Wie komt in aanmerking?

Je moet voldoen aan deze drie voorwaarden:

 1. Je Sportdiscipline is opgenomen in de sporttakkenlijst of GAISF-lijst
 2. Je tijdbelasting door het sportief programma telt gemiddeld 12u per week. Je toont je trainingsuren aan via een weekplanning en een jaarplanning.
 3. Je sportniveau is voldoende hoog.

A, B of C-statuut?

Om een A-statuut te verkrijgen, moet je:

 • opgenomen zijn in het Topsportstudentenproject
 • opgenomen zijn in het B-Goldproject

Om een B-statuut te verkrijgen, moet je:

 • Geselecteerd worden voor de nationale ploeg in jouw leeftijdscategorie
 • In aanmerking komen of geselecteerd zijn voor deelname aan EK’s, WK’s, Universiade of Universitaire wereldkampioenschappen
 • Regelmatig deelnemen aan internationale competities
 • Erkend zijn als beloftevolle atleet/speler door de sportfederatie/-bond

Om een C-statuut te verkrijgen, moet je:

 • Ploegsporten:
  • kernlid van een team dat in de hoogste Belgische afdeling speelt of in de hoogste afdeling in een andere Europese liga of kernlid zijn van een team dat in de profreeksen speelt.

 • Individuele sporten:
  • podiumplaats behaald op een nationaal kampioenschap tijdens het vorig academiejaar
  • top 5 van België in een nationale ranking

Welke attesten heb je nodig en welke faciliteiten zijn mogelijk?

Lees hier welke attesten je moet voorleggen en welke faciliteiten mogelijk zijn.

Hoe faciliteiten aanvragen?

Lees hier hoe je faciliteiten aanvraagt.

Wanneer topsportstatuut aanvragen?

Dien je aanvraag in vóór 5 oktober om faciliteiten op te nemen tijdens het eerste semester. Dien je aanvraag in vóór 15 januari om faciliteiten op te nemen voor het tweede semester.

Vraag je voor de eerste keer een topsportstatuut aan (cat A), dan doe je dat best vóór 1 september. Daarna kan dit doorheen het hele academiejaar. Heb je reeds eerder een UHasselt-topsportstatuut ontvangen dan kan je dit ook op eender welk moment tijdens het academiejaar aanvragen (ook voor het academiejaar gestart is) en gedurende je volledige studieloopbaan.

Opgelet! Een aanvraag voor examenfaciliteiten moet ten laatste 15 werkdagen voor de start van de examenperiode afgerond zijn. Contacteer dus tijdig de sportcoördinator.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over je registratie als student-topsporter of twijfel je of je in aanmerking komt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de sportcoördinator.

Heb je vragen over hoe je in je studietraject het evenwicht kan bewaren tussen topsport en studeren? Neem dan contact op met de studieloopbaanbegeleider.

Roeiteam

Wij zijn het UHasselt Roeiteam en wij gaan op zondag 5 mei 2024 de strijd aan met de hogescholen PXL en UCLL. Of zoals we het met onze slogan zeggen ‘One Team, One Goal, Go For Gold’

In de 8-boot, 2-zit en 1-zit geven we het beste van onszelf. Het doel dit jaar is om na 10 jaar weer goud te halen en zo de beker naar de Agora te halen!

Teamfoto Lachend

Wind, regen of felle zon, wij trainen uren voor de felbegeerde winst! Elke zondagochtend vind je ons op het Schulensmeer of op het water in Maastricht. Door de week trainen we op de roeimachines en in de fitness, want roeien vraagt uithouding én kracht.

We gaan ook op trainingsstages in Hazewinkel en Dortmund (Duitsland). Hierdoor worden we zowel op als naast het water steeds sterker als team. Onze coaches waren zelf enkele jaren lid van het roeiteam en weten ons dus perfect met raad en daad bij te staan.

Kom ook bij het roeiteam!

Voel je de roeikriebels al? Stel je dan kandidaat om volgend seizoen deel uit te maken van het team of contacteer ons via de socials!

Volg ons op Facebook, Instagram en TikTok en kom zeker supporteren op de Hasselt Studenten Regatta 2024!

Maak kennis met het roeiteam 2024

Competities en wedstrijden

Campusrun

Donderdag 25 april 2024

Lopen door de natuur op campus Diepenbeek en zelfs dwars door de gebouwen onder de enthousiaste aanmoediging van medestudenten en UHasselt-medewerkers. Geen enkele loopwedstrijd is meer fun dan de Campusrun, of je nu kiest voor de 5 of 10 km of de 7 km urban trail.

Inschrijven Campusrun 2024

Bekijk hier de foto’s van de Campusrun 2023.

Vandersanden Limburg Runs

Stratenlopen, trailruns, urbantrails, al lopend of wandelend ontdek je tijdens de Vandersanden Limburg Runs de mooiste plekjes van Limburg.  
UHasselt is partner van deze sportcriteria waardoor je als student en personeelslid gratis kan deelnemen met je UHasselt-mailadres en de code UHASSELT-2024.

Kies een run en schrijf je in

Dwars door Hasselt

Dwars door Hasselt is een begrip in de wereld van de loopcriteriums en ook UHasselt is elk jaar met een grote community present! In 2024 vindt Dwars door Hasselt plaats op zondag 6 oktober.  Zodra je je kan inschrijven, vind je hier meer info.

Studentensport Vlaanderen

Studentensport Vlaanderen organiseert jaarlijks competities tussen de studenten van de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Alle info over deze competities vind je op Studentensport Vlaanderen.
Wil je als UHasselt-student of -team hieraan deelnemen, contacteer dan bij de start van het academiejaar sport@uhasselt.be.

Regatta

Hét sportieve studentenevenement is zonder twijfel de Regatta. De roeiteams van UHasselt en hogescholen PXL en UCLL nemen het elk jaar tegen elkaar op in een spannende botenrace op het Albertkanaal. Jij komt toch ook supporteren? Noteer zondag 5 mei alvast in je agenda en maak kennis met de kanjers van het UHasselt-roeiteam.

Meer info over Hasselt Studenten Regatta

Stappenchallenge 2024

Wandel je mee in maart mee naar Perth? Die Australische stad ligt op 25.000 km van Hasselt en dat is precies de afstand die we willen halen door zoveel mogelijk te stappen. Daag je medestudenten uit!

 • We houden de stand bij via 10000stappen.gezondleven.be
 • Had je hier al een profiel van de vorige editie, dan kan je opnieuw inloggen. Had je nog geen profiel, registreer je dan.
 • Kies bij 'mijn groepen': Universiteit Hasselt.
 • Duid een teamverantwoordelijke aan die een groep aanmaakt en de leden van het team uitnodigt. Had je al een groep van vorig jaar, dan mag je deze behouden. De teamleden aanvaarden de uitnodiging.
 • Geef de naam van de groep door aan sport@uhasselt.be zodat wij kunnen zien welk team de meeste stappen zet.
 • Om je stappen te registreren gebruik je best de gezondheidsapp van je smartphone; download de app 10 000 stappen en koppel deze aan de gezondheidsapp van je smartphone.
 • De stappen worden automatisch in je profiel geladen of kunnen met behulp van de ‘+’ -knop en de ‘refresh’-knop geactualiseerd worden.

Veel wandelplezier!

Contact

Sportdienst

Heb je nog vragen? De sportcoördinatoren staan voor je klaar:

Katleen De Wit - 0492 725 048

Martine Libens - 0468 268 604

Ons kantoor naast de Agora is open op:

Maandag 10.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.00 uur

Dinsdag 13.00 - 15.30 uur

Donderdag 10.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.00 uur

Kom gerust langs!