Onderzoeksdomeinen

Imo-imomec brengt scheikundigen, natuurkundigen en ingenieurs samen om multidisciplinair materiaalonderzoek te doen. Dit met een focus op geavanceerde materiaalsystemen voor een duurzame en gezonde samenleving. Onze kerndomeinen: energieomzetting, energieopslag, duurzame materialen, sensoren & gezondheidszorgmaterialen, en kwantumtechnologieën.

Algemeen Beeld Imo 10 8 2021 (1) Algemeen Beeld Imo 10 8 2021 (1)

Ons team

Het Instituut voor Materiaalonderzoek (imo-imomec), gevestigd op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek, heeft sinds zijn oprichting in 1990 een uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van materiaalkunde. Ons team is sterk multidisciplinair: chemici, fysici en ingenieurs werken samen om de materiaalsystemen van morgen te ontwikkelen. Anno 2022 kan imo-imomec rekenen op meer dan 5000 m2 state-of-the-art labinfrastructuur, verdeeld over vier verschillende locaties.

Ons onderzoek spitst zich toe op vijf domeinen: energieomzetting, energieopslag, duurzame materialen, (bio)sensing en kwantumtechnologieën. Meer informatie over onze onderzoeksactiviteiten, onderzoeksprojecten en belangrijkste laboratoriumapparatuur vindt u hieronder. Past jouw probleem niet in een van de genoemde domeinen of heb je een specifieke vraag? Onze business developers helpen je graag verder.

5

Energieconversie

Fotovoltaïsche energie (PV) is een alom bekende technologie die de overgang naar een duurzaam energiesysteem mogelijk maakt. Om efficiëntie en betrouwbaarheid te garanderen, onderzoekt imo-imomec nieuwe materialen en concepten voor PV-cel- en module-technologie.

1

Energie-opslag

Elektriciteitsopslag speelt een sleutelrol in de energietransitie. Niet alleen om de mismatch tussen stroomopwekking en stroomverbruik van hernieuwbare energie te overbruggen, maar ook om de elektriciteitstransmissie te verbeteren.

6

Duurzame materialen

Duurzame materialen vormen de ruggengraat voor een overgang naar een duurzame en gezonde samenleving. We richten ons op organische opto-elektronica, biologische afbreekbaarheid, coatingtechnologieën en valorisatieschema's voor biomassa.

2

Sensoren & gezondheidszorg

Bij Sensoren & materialen voor de gezondheidszorg ligt de focus op de ontwikkeling van sensoren voor toepassingen in verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, en op functionele materialen voor toepassingen in de nanogeneeskunde en weefselmanipulatie.

3

Kwantumwetenschap & -technologie

De divisie kwantumwetenschap en -technologie (QST) bestrijkt verschillende domeinen van de kwantumtechnologie, met speciale aandacht voor solid-state spin qubits in diamant en andere materialen met een brede bandkloof.

Contact

dr. Lieve De Doncker

Lievededoncker
Functie

Innovation manager

Dr. Steven Van Hoof

UH Stijl 2
Functie

Innovation manager

Terug naar imo-imomec