IMOB UHasselt ontwikkelt app en nieuwe types sensoren om gevaarlijke situaties op de weg te verminderen

Binnen het Europese i-DREAMS project, zijn IMOB UHasselt en heel wat internationale partners erin geslaagd om innovatieve rijassistentie technologieën te ontwikkelen die de verkeersveiligheid verhogen. “We ontwikkelden een set van sensoren die de bestuurders waarschuwen wanneer ze in gevaarlijke situatie op de weg dreigen terecht te komen. Ook is er een bijhorende app die na de rit meer feedback geeft over het rijgedrag van de chauffeur. Deze technologieën werden uitgebreid getest en we zagen een significante daling van het aantal risicovolle situaties tijdens het rijden”, zegt prof. dr. Tom Brijs

Instrumented Vehicle 18 Instrumented Vehicle 18

iDreams

Het Europese Horizon2020 project i-DREAMS ging in 2019 van start. Doel was om een systeem te ontwikkelen dat zowel tijdens de rit als achteraf feedback geeft aan bestuurders over onveilige verkeerssituaties op de weg. De verschillende innovatie rijassistentie technologieën werden uitgetest in 5 Europese landen, en dat zowel in auto’s, bussen als vrachtwagens.

Instrumented Vehicle 18 (1)

Alertheid en vermoeidheid bestuurder meten

“We ontwikkelden binnen i-DREAMS verschillende sets van sensoren die tal van factoren in de gaten houden die tot nog toe niet gemonitord werden in de bestaande systemen van rijsensoren. Denk hierbij aan sensoren die de alertheid en vermoeidheid van de chauffeur monitoren, of afleiding door telefoongebruik registreren”, zegt Tom Brijs.

Al deze data over de chauffeur koppelen de onderzoekers aan informatie zoals het weer of de drukte van het verkeer. Als de bestuurder in een gevaarlijke situatie dreigt te belanden, dan zorgt het i-DREAMS systeem voor een waarschuwing. Zo krijgen bestuurders bij regenweer bijvoorbeeld sneller een waarschuwing wanneer ze te dicht op hun voorligger rijden, dan bij droog weer.

Feedback na de rit

Tegelijk ontwikkelden de onderzoekers ook een systeem om na de rit feedback te geven. Zo biedt de i-DREAMS app na de trip feedback, tips en zelfs korte opleidingen aan via een hiervoor speciaal ontwikkelde app. De technieken ontwikkeld in i-DREAMS kunnen ook toegepast worden om eco-efficiënt rijgedrag te monitoren. Bedrijven daarenboven kunnen met een uitgebreid web dashboard hun professionele bestuurders ook beter opvolgen en bijscholen waar nodig.

Mooie resultaten

“Tijdens het i-DREAMS project werden al deze technologieën uitvoerig getest. Met mooie resultaten”, zegt Tom Brijs. “Bij autobestuurders zien we een significante daling van het aantal risicovolle situaties tijdens het rijden. Bij professionele bestuurders (vrachtwagen, bus) zien we gemengde resultaten die afhangen van de manier waarop de technologie in de organisatie, onderdeel uitmaakt van een integrale veiligheidscultuur.”

Op woensdag 26 april 2023 vond het slotsymposium plaats van het i-DREAMS project. Hier werden de projectresultaten en realisaties voorgesteld aan zowel de deelnemende onderzoekspartners als vertegenwoordigers uit de verzekeringssector, vlootbeheer, openbaar vervoer als de opleidingscentra voor professionele chauffeurs. “Iedereen zag duidelijk een meerwaarde in het i-DREAMS systeem.  We zijn dan ook al met verschillende transportbedrijven in gesprek om de nieuw ontwikkelde technologieën in te zetten in hun bedrijf”, zegt Tom Brijs.

Instrumented Vehicle 08
Meer cases over
Technologie