Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Bart Vermang Ondertekening Missie Noorwegen Foto Ingar Sorensen
18 jun

Limburgse zonne-energie in de kijker tijdens Prinselijke Missie naar Noorwegen

Met een presentatie voor Prinses Astrid en zo’n 150 Belgische en Noorse bedrijfsleiders, academici en politici tonen UHasselt, EnergyVille, imec, POM Limburg, en Futech/iLumen samen de sterktes van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie tijdens de Belgische Economische Missie naar Noorwegen. “Hernieuwbare energie is één van de centrale topics binnen deze Prinselijke Missie. Wij willen tonen hoe in Limburg, net als in Noorwegen, er volop ingezet wordt op die energietransitie en welke belangrijke rol hierin is weggelegd voor zonne-energie”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).

Prof. Dr. Jelle Hendrix
17 jun

Nieuwe software UHasselt en ZEISS toont haarscherp hoe biomoleculen in cellen bewegen

Onderzoekers van BIOMED UHasselt ontwikkelden samen met technologiebedrijf ZEISS een softwaremodule om aan de hand van confocale microscopie nog dieper en beter in menselijke cellen te kunnen kijken. Met deze software kunnen zogenaamde heatmaps gemaakt worden, om te kijken hoe biomoleculen zich in de cellen verplaatsen.

Dr. Aslihan Babayigit 1
23 mei

UHasselt-onderzoeker Aslihan Babayigit geselecteerd voor topontmoeting met Nobelprijswinnaars

Een week lang met Nobelprijswinnaars en beloftevolle jonge wetenschappers van gedachten wisselen over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. Die eer krijgt dr. Aslihan Babayigit (UHasselt/EnergyVille). De Hasseltse onderzoeker is geselecteerd om deel te nemen aan de Lindau Nobel Laureate Meeting die eind juni 2024 zal plaatsvinden. “Een ongelooflijke kans die zeker blijvende impact zal hebben op mijn toekomstige onderzoeksprojecten.”

Master Of Science In Energy Engineering Technology
23 apr

Groen licht voor nieuwe Engelstalige master rond energie

De Vlaamse regering geeft de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen (UHasselt/KU Leuven) de goedkeuring om de Engelstalige Master of Science in Energy Engineering Technology op te starten. Deze opleiding, waarvan al een Nederlandstalige variant bestond, bereidt toekomstige ingenieurs voor op de vele uitdagingen en kansen die bij de energietransitie komen kijken.

Ondertekening Raamovereenkomst VITO Uhasselt (2)
19 mrt

Nieuwe raamovereenkomst UHasselt en VITO geeft boost aan gezamenlijke onderzoeksprojecten

Met de officiële ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst versterken VITO en Universiteit Hasselt hun samenwerking. Al sinds 2014 voeren de twee instellingen samen onderzoek rond statistiek, milieuwetenschappen, biomedische wetenschappen en mobiliteitswetenschappen. “Met deze raamovereenkomst gaan we nog een stap verder, deze structurele samenwerking zal leiden tot de opstart van nog meer gezamenlijk onderzoek, projecten en doctoraten”, zeggen Walter Eevers, Directeur Onderzoek & Valorisatie VITO en Bernard Vanheusden, rector UHasselt.

FTI Hasselt Keyvisual Met Foto Uhasselt Groot
07 mrt

Ontdek het innovatieve onderzoek van UHasselt tijdens FTI Hasselt

Van 16 tot 21 maart vindt het Flanders Technology and Innovation (FTI) festival plaats in Hasselt. Samen bouwen aan de stad van de toekomst staat hier centraal. Ook Universiteit Hasselt organiseert heel wat activiteiten tijdens het festival en is met IMOB ook de trekker van één van de centrale thema’s binnen FTI, namelijk Mobiliteit. Hier kan je een overzicht vinden van de UHasselt-activiteiten tijdens FTI.

SHIELD Project Groepsfoto (2)
23 feb

UHasselt, Jessa Ziekenhuis, en Ziekenhuis Oost-Limburg nemen voortouw in cyberveiligheid met lancering 'Shield'

In een opmerkelijke primeur van regionale solidariteit tegen de groeiende golf van cyberdreigingen, bundelen het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), en Universiteit Hasselt hun krachten met de introductie van 'Shield'. In deze innovatieve service hub werken gespecialiseerde informatici van de drie instellingen samen aan de allernieuwste cyberbeveiligingsinfrastructuur. “Shield moet Limburg op de voorgrond plaatsen in de strijd tegen cybercriminaliteit”, zeggen de drie partnerorganisaties.

OSCAR PINQ Team Space Rider
20 feb

Nieuw succes voor studententeam OSCAR: magnetometertechnologie gaat met ESA Space Rider opnieuw naar de ruimte

UHasselt-studententeam OSCAR-PINQ mag zich klaarmaken voor een ruimteavontuur. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA selecteerde het team om experimenten uit te voeren tijdens de allereerste vlucht van hun Space Rider. Als alles volgens plan verloopt zal de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van team OSCAR-PINQ eind 2025 twee maanden lang in de ruimte verblijven. “Voor de derde keer wordt onze technologie als beste kandidaat geselecteerd door ESA Academy, een ongelooflijke erkenning voor ons werk”, zeggen dr. Jaroslav Hruby en drs. Yarne Beerden, teamkapiteins van OSCAR.

DNA Robot Sofie Thijs
21 dec

Nieuwe DNA-robot “NGSxpress” speurt naar de bodembacteriën in 1000 tuinen voor burgeronderzoek Bodemleven

Hoe is het gesteld met het bodemleven in de Limburgse tuinen? Die vraag stond centraal in het grote burgeronderzoek van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg met de steun van Departement Omgeving. In 1.000 Limburgse tuinen groeven inwoners theezakjes in de grond, die ze na enkele maanden terugstuurden voor analyses in het lab. Een gloednieuwe DNA-robot, aangekocht met de steun van EFRO, VLAIO en verschillende bedrijven, zal nu instaan voor de DNA-analyses. De robot geeft inzicht in welke microben, schimmels en bacteriën er nu precies in de tuinen leven, en welke invloed ze hebben op de bodemkwaliteit.

Solar Cooker For All
27 nov

VLIR-UOS project Solar cookers for all helpt Congolese gezinnen energiezuinig koken

Met het project Solar cookers for all (Sc4all) werken wetenschappers uit de Democratische Republiek Congo en België samen aan duurzame innovatie. Zonnekokers gebruik de energie van direct zonlicht om voedsel te verwarmen aan de hand van reflecterende panelen.  “Commerciële zonnekokers zijn duur en moeten worden geïmporteerd. We zijn een expertisecentrum aan het oprichten in Lubumbashi dat evenwaardige en goedkopere alternatieven zal ontwikkelen op basis van gerecycleerd materiaal, zoals bijvoorbeeld drankblikjes en ijzerdraad”, zeggen de betrokken onderzoekers.

Prof. Dr. Wouter Maes & Dr. Jochen Vanderspikken
19 okt

Onderzoek UHasselt toont de perfecte materiaalbasis voor organische halfgeleiders in zonnecellen en smartwatches

Nieuw onderzoek binnen de onderzoeksgroep materiaalchemie van UHasselt en EnergyVille biedt voor het eerst inzicht in hoe defecten in geconjugeerde polymeren ontstaan. Polymeren zijn duurzame materialen met veel toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen ze gebruikt worden in plooibare zonnecellen, sensoren en smartwatches.

Dr. Bernhard Siegmund Prof. Dr. Koen Vandewal
25 sep

Europese onderzoeksbeurs van 150.000€ brengt nieuwe, goedkopere infraroodcamera’s en -detectoren dichterbij

De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddetectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.