Studenten UHasselt en Hogeschool PXL maken kennis met nieuwste technologieën in de bouw

Technologie zoals robots, drones, exoskeletten, artificiële intelligentie en scanners hebben het potentieel om bouwen veiliger, duurzamer, efficiënter en uiteindelijk goedkoper maken.  Dat toonde het onderzoekscentrum van de bouw WTCB tijdens een demodag rond digitale toepassingen in de bouw voor leerkrachten en studenten van UHasselt en Hogeschool PXL. In Vlaanderen is het de eerste keer dat studenten uit het hoger onderwijs tijdens zo’n evenement kennis kunnen maken met deze nieuwe technologieën.

IMG 1984 IMG 1984

Digitalisering in de bouw

De bouw maakt de laatste tijd woelige tijden door. Marges staan onder druk, het is moeilijk om geschikt personeel te vinden, de aanvoer van materialen vertraagt en de prijzen stijgen. De sector zoekt dan ook naar middelen om daarmee om te gaan. “Een doorgedreven digitalisering van de bouw kan aan een aantal van die uitdagingen tegemoet komen”, zegt Charlotte Euben  van WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.

Op 3 mei organiseerde WTCB, UHasselt en Hogeschool PXL daarom voor het eerst in Vlaanderen een demonstratiedag voor studenten uit het hoger onderwijs. Constructiv, die als dienstverlenende organisatie voor de sector o.m. initiatieven ontwikkelt om de doorstroming van arbeidskrachten te verbeteren, nodigde op haar beurt leerkrachten uit het middelbaar onderwijs uit.

IMG 1982

Van robothond tot drones

Tijdens de demonstraties voor de studenten bouw van de Hogeschool PXL en ingenieursstudenten bouwkunde (gezamenlijke opleiding UHasselt/KU Leuven) gaat de blik resoluut naar de toekomst van het bouwen met onder meer exoskeletten, 360°-camera’s, Artificiële Intelligentie, drones en scanners.  De demonstraties worden ingeleid door Spot, de robothond van het WTCB die ook onder moeilijke omstandigheden zelfstandig gebouwen kan scannen.  Vanuit Hogeschool PXL wordt dan weer getoond hoe techniekers op basis van Augmented Reality in gebouwen snel en veilig hun weg kunnen vinden naar de installaties of gebouwdelen die ze moeten gaan onderhouden of herstellen.

Toekomstige bouwtalenten

“Digitalisatie in de bouw wordt heel belangrijk, als het goed wordt toegepast”, zegt Bas van de Kreeke, gastprofessor bij UHasselt. “De verschillende oplossingen moeten toelaten om efficiënter, duurzamer, veiliger, met minder faalkosten, en dus uiteindelijk goedkoper te werken. Het is dan ook belangrijk om de nieuwe generatie bouwtalent, die toch al grotendeels digital natives zijn, in een vroeg stadium met deze technologie te laten kennismaken.”

“De praktische uitrol van de digitale en duurzame transformatie van de bouwsector is voor onze studenten geen toekomstmuziek maar dagdagelijkse realiteit.” zegt Chris Leinders, opleidingshoofd Cluster Bouw aan Hogeschool PXL. “De bedrijven weten dat ook PXL-studenten hun ondersteunen om mee te evolueren naar de bouwsector van de toekomst. Ik ben zeer tevreden dat wij ook een partner kunnen zijn om het secundair onderwijs mee futureproof te houden.”

“De samenwerking van het WTCB met de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL is uniek en zal een enorme meerwaarde creëren voor de studenten bouw, die gevormd worden tot de werfleiders en aannemers van de toekomst.” zegt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder – directeur Confederatie Bouw Limburg. “De demodag combineert technologie en techniek met creativiteit en maakt ze klaar voor een job binnen een sector waar innovatie troef is. De studenten worden zo gevormd, dat ze meteen aan de slag kunnen in het werkveld, en dat ze bovendien de change-agents worden die de bouwsector van morgen niet alleen beleven maar ook maken.”

IMG 1983
Meer cases over
Technologie