UHasselt trapt gouden jubileum af met streetart, theater én eredoctoraat voor koningin

Hare Majesteit Koningin Mathilde, virologe Erika Vlieghe en milieu-epidemioloog Jordi Sunyer worden de nieuw eredoctoren van Universiteit Hasselt. “UHasselt viert dit jaar haar 50ste verjaardag en we zijn dan ook heel trots dat deze zeer geëerde personen het eredoctoraat van onze universiteit aanvaarden”, zegt rector Bernard Vanheusden, die vandaag ook nieuwe streetart in Hasselt onthulde naar aanleiding van het gouden jubileum van UHasselt.

23 01 09 Persmoment Opening Feestjaar 50Jaaruhasselt 012 23 01 09 Persmoment Opening Feestjaar 50Jaaruhasselt 012

50 jaar Universiteit Hasselt

Meer jongeren de kans geven op universitair onderwijs én de regio versterken. Met dat doel ging UHasselt in 1973, na een lange politieke strijd van start. In 1969 kwamen zelfs 11.000 mensen op straat om te betogen voor een Limburgs universiteit. “Die missie van toen blijft springlevend en is nog niet af, maar in de afgelopen 50 jaar hebben we wel al een heel mooi parcours afgelegd wat betreft de democratisering van het onderwijs, het aantrekken van talenten en zijn we een stevige motor geworden voor deze regio”, zegt rector Bernard Vanheusden. “In 2023 willen we die realisaties vieren met onze studenten, personeelsleden, alumni en iedereen met een warm hart voor onze universiteit. Dit gouden jubileum wordt ons feestjaar, boordevol activiteiten.”

Eredoctoraat Koningin Mathilde

Foto HPQ (1)

Tijdens haar lustrumjaar zal UHasselt een eredoctoraat uitreiken aan Hare Majesteit Koningin Mathilde. “Koningin Mathilde, die in 2023 net als UHasselt haar vijftigste verjaardag viert, willen we als instelling eren voor haar sterke rol om pertinente problemen in onze samenleving aan te kaarten. Of het nu gaat om opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, mentale gezondheid of de positie van de vrouw hier en in het Globale Zuiden. In haar publieke rol toont koningin Mathilde steeds de gave om de juiste woorden te vinden en maakt ze met haar engagement het verschil in een wereld geconfronteerd met uiteenlopende vraagstukken”, zegt rector Bernard Vanheusden. De uitreiking van dit eredoctoraat voor Koningin Mathilde zal plaatsvinden op 30 mei 2023.

foto: ©Koninklijk Paleis – foto: Bas Bogaerts

Eredoctoraat Erika Vlieghe

De twee oudste faculteiten aan UHasselt reiken in dit feestjaar ook elk een eredoctoraat uit. En dat op 25 mei 2023. De faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen koos ervoor om prof. dr. Erika Vlieghe (UAntwerpen/UZ Antwerpen/Instituut voor Tropische Geneeskunde) te huldigen voor haar rol als excellent wetenschapper, onder meer in Cambodja, waar ze onderzoek deed naar antibioticaresistentie. In ons land was Erika Vlieghe in 2014 nationaal ebola-coördinator en zetelde ze als voorzitter van de GEMS tijdens de COVID-19-pandemie. “Met haar scherpe inzichten en heldere communicatie vormt Erika Vlieghe een brug tussen wetenschap, politiek en publiek en weet ze heel wat artsen-in-opleiding te inspireren om het beste uit zichzelf te halen”, zeggen Leen Popleu en Jeroen Van der Hilst, promotoren van dit eredoctoraat.

20170504 TL Vlieghe (8)

Eredoctoraat Jordi Sunyer

De faculteit Wetenschappen reikt haar eredoctoraat uit aan de Spaanse milieuepidemioloog Jordi Sunyer (ISGlobal/UPF) voor zijn onderzoek naar het belang van goede luchtkwaliteit en groene omgevingen op de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. En voor zijn onderzoek naar de hormoonverstorende en immunologische effecten van PFAS bij kinderen. “Zijn studies leverden al een grote bijdrage aan de vergroening van meerdere Europese steden en aan het gezond houden van de bevolking”, zegt Tim Nawrot, promotor van dit eredoctoraat.

Jordi Sunyer

Het hele jaar feest!

“Doorheen ons feestjaar willen we iedereen met een warm hart voor UHasselt maximaal betrekken bij onze activiteiten”, zegt Bernard Vanheusden. “We organiseren onder meer lustrumlezingen met topsprekers, tal van evenementen voor onze studenten en personeelsleden, terugkommomenten voor alumni en een Dag van de Wetenschap waarbij we al het onderzoek aan UHasselt zo breed mogelijk in de kijker zetten.”

Theatervoorstelling

Daarnaast zal op 19 mei de theatervoorstelling EPOS in première gaan. UHasselt ging hiervoor een samenwerking aan met theatergezelschap Het nieuwstedelijk, om een theaterstuk te maken over de voorbije 50 jaar en hoe deze een impact had op deze regio in volle transitie. “Het zal de eerste keer zijn dat dit verhaal van de provincie Limburg op zo een omvattende, creatieve manier verteld zal worden. Een geschenk van UHasselt aan alle Limburgers”, zegt Bernard Vanheusden. In mei zijn er publieksvoorstellingen in het cultuurcentrum van Hasselt en in november volgen er voorstellingen in de culturele centra van Genk, Heusden-Zolder, Lommel en Tongeren. Het stuk trekt hierna op tournee doorheen Vlaanderen. De opbrengsten van de voorstellingen zullen gaan naar initiatieven die het welzijn van studenten aan UHasselt bevorderen.

Streetart

Since 1973 Neon 004

De start van het feestjaar van UHasselt werd ingezet met het onthullen van een nieuw streetart-werk in Hasselt. ‘Since 1973’ - in zwierige neonletters straalt vanaf nu aan de gevel van de Oude Gevangenis. “We gingen hiervoor een samenwerking aan met de stad Hasselt,” zegt Marc Croes, event-manager aan UHasselt, “en meer bepaald met de pas opgerichte vzw SAGA, een organisatie met de focus op street & graphic art in Hasselt. Saga wil nieuwe werken, installaties en expo's niet alleen in Hasselt maar ook in België en/of Europa promoten en ontwikkelen.”

'Since 1973' is een ontwerp van grafisch kunstenaar Julio Colomo. “Julio heeft zijn roots in de graffiti”, vertelt Daan Linsen van vzw SAGA. “Omdat digitale graphics zijn honger naar creativiteit maar gedeeltelijk konden stillen, (her)ontdekte Julio zijn passie voor handlettering. Een jaar later kwam signpainting letterlijk op het menubord te staan. Intussen is hij een echte meester in het letterschilderen. Dit werk is van een echte vakman.”

Meer cases over
50jaar