Lustrumlezing en debat i.s.m. EOS: Hoe werkt de Einsteintelescoop en wat hopen de wetenschappers te ontdekken?

16 mei 2023
19:30 - 21:15
Campus Hasselt, Martelarenlaan 42, aula Louis Verhaegen
Kraan Nikhef Kraan Nikhef

Dit event is reeds afgelopen

Herbekijk de lezing- en debat.

In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. De inzet is bijzonder hoog want de Einsteintelescoop zal een knooppunt worden voor wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zullen het onderzoek in België en de buurlanden een boost krijgen en kan een goed uitgebouwd bezoekerscentrum een publiekstrekker voor de regio worden.

Maar waarom hebben we een Einsteintelescoop nodig? 

Het antwoord op deze vraag krijg je van prof. Alexandre Sevrin (VUB). Hij vertelt je bovendien ook welke ontdekkingen we kunnen verwachten, wat zwarte gaten zijn en hoe we zwaartekrachtgolven kunnen meten.

Prof. Nick Van Remortel (UAntwerpen) gaat daarna in op de technologie die we nodig hebben om zwaartekrachtgolven te meten, waarom we de Einsteintelescoop ondergronds bouwen, hoe we die constructie kunnen realiseren en wat de regio rond het drielandenpunt zo geschikt maakt als locatie.


Prof. Ken Haenen
, vice-rector Onderzoek UHasselt, leidt de avond in. Na de lezingen gaan de sprekers met elkaar én het publiek in gesprek
Hans Plets, projectleider voor de Einsteintelescoop in Vlaanderen, modereert dit ongetwijfeld boeiende en toekomstgerichte EOS Grijze Cellen debat.


UHasselt organiseert deze wetenschappelijke lezing met debat 'Grijze Cellen' samen met Eos Wetenschap en FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen).

De reeks Lustrumlezingen vindt plaats i.s.m. Limburg lezingen van de gouverneur en de deputatie naar aanleiding van de 50ste verjaardag van UHasselt. Je bent ook van harte uitgenodigd op dinsdag 20 juni voor een lezing over het thema onderwijs, met expert Dirk Van Damme

Meer over ons jubileumjaar vind je op uhasselt.be/50jaar​​​​​​​
​​​​​​​​​​​​​​

© Impressie Einstein Telescope, door Marco Kraan (Nikhef)

Terug naar het Agenda overzicht