Campus Class 15 juni 2023

Inschrijven?

Schrijf je hier in voor de Campus Class van 15 juni, je bent meer dan welkom!

Inschrijven is verplicht. Je deelname is pas definitief na betaling.

Deelnemen aan de Campus Class kost 10 euro. Deze bijdrage gaat naar Universiteitsfonds UHasselt en zo geef je ons onderzoek naar kanker, MS, klimaatverandering, patiëntveiligheid, klimaat, … én onze studenten een flinke duw in de rug.

Je deelname is pas definitief na betaling op rekeningnummer BE36 4532 5278 1181 met vermelding  'Campus Class 15 juni 2023 + naam van deelnemers'

Sprekers

Veerle Somers

Prof. dr. Veerle Somers (UHasselt) 

Binnen de onderzoeksgroep van prof. dr. Veerle Somers aan het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van Universiteit Hasselt wordt er gezocht naar nieuwe biomarkers of biologische aanknopingspunten die gelinkt kunnen worden aan een bepaald ziektebeeld. Zo zoeken we naar biomarkers voor de reumatische aandoeningen reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axSpA), en voor neurologische aandoeningen waaronder multiple sclerose, personen met ruggenmergschade en autisme.

Binnen onze onderzoeksgroep wordt er al heel wat jaren onderzoek gedaan naar reumatische aandoeningen. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen met elk hun eigen kenmerken, symptomen en behandelingen. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Wij focussen ons op twee veel voorkomende vormen van reuma, namelijk RA en axSpA. Het zijn ook beide ziekten waarbij het afweersysteem, dat normaal virussen of bacteriën bestrijdt, nu het eigen lichaam aanvalt. In geval van RA uit zich dat in een ontsteking van de gewrichten en pezen, vooral in de handen en voeten. Bij axSpA zit de ontsteking vooral in de wervelkolom en het bekken, een typisch symptoom is een onverklaarbare lage rugpijn.”


Het pad naar de juiste diagnose bij axSpA is niet altijd eenvoudig. Zo bedraagt in België de tijd tussen de eerste symptomen en de diagnose gemiddeld nog 6 jaar. De meeste personen hebben dus al een hele weg van onderzoeken afgelegd vooraleer de juiste diagnose gesteld wordt. Wij vonden biomarkers die een vroege diagnose kunnen ondersteunen. “Hoe sneller de diagnose kan gesteld worden, hoe sneller een adequate therapie kan worden opgestart."

Daarnaast focussen we op RA, een vorm van ontstekingsreuma die gepaard gaat met ontstekingen van de kleinere gewrichten van de handen, de voeten en de polsen, maar ook grotere gewrichten
zoals de schouders, knieën, heupen en enkels kunnen worden aangetast.

In 2021 mocht prof. Somers en haar onderzoeksgroep een legaat van maar liefst 2 miljoen euro ontvangen. Een ontzettend grote boost voor ons onderzoek én een hele mooie erkenning voor ons jarenlange onderzoek", zegt prof. dr. Veerle Somers. “Met dit geld kunnen we klinische studies opstarten om het ziekteverloop van reumatische aandoeningen beter te voorspellen en kijken of nieuwe therapieën kunnen aanslaan”. Voor het Universiteitsfonds UHasselt is deze erfenis het hoogste bedrag dat al geschonken werd voor wetenschappelijk onderzoek. Naast haar onderzoek legt Prof. Somers tijdens de Campus Class uit wat schenkingen betekenen voor onderzoek, onderzoekers én patiënten.

Prof. dr. Veerle Somers

Decaan faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen
Gewoon hoogleraar
Immunologie en Infectie
Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) UHasselt
Onderzoeksgebieden: Diagnostiek, Auto-immuniteit, Neurowetenschappen

Bert Brone

Prof. dr. Bert Brône (UHasselt)

De hersenen van een mens bestaan uit 86 miljard zenuwcellen of neuronen. En op elke neuron zitten 10000 synapsen of punten waarop 2 neuronen met elkaar communiceren. De hersenen vormen eigenlijk één ongelooflijk complex elektriciteitsnetwerk. Dus is het niet verwonderlijk dat er af en toe iets misgaat. Maar ons brein is en blijft een intrigerend orgaan dat, tijdens de ontwikkeling van embryo tot volwassen mens, geleidelijk aan meer actief en complex wordt. Het verstoren van deze hersenontwikkeling door genetische mutaties of omgevingsfactoren kan leiden tot autisme spectrum stoornis en schizofrenie. In het labo voor neurofysiologie bestudeert prof . Brône en zijn onderzoeksteam de impact van zulke genetische en omgevingsfactoren op de werking van de hersencellen tijdens de ontwikkeling, om op lange termijn psychiatrische aandoeningen te voorkomen en te genezen.

Als kind was Bert Brône geïntrigeerd door techniek en tijdens zijn opleiding als bioloog heeft deze interesse hem geleid naar het onderzoek van elektrische communicatie in de hersenen in psychiatrische aandoeningen. Als professor neurofysiologie aan UHasselt heeft hij zich verdiept in de ontwikkeling van de hersenen, en de biologie van aanverwante neuro-ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en schizofrenie.

Programma

13.00u - Ontvangst met koffie, thee en krant

13.30u - Welkom door Frédérique de Keyser over het Universiteitsfonds UHasselt

13.45u - prof. dr. Veerle Somers (UHasselt) over 'De impact van een legaat van 2.000.000€ op onderzoek.'

14.30u - koffiepauze *

15.00u - prof. dr. Bert Brône (UHasselt) over 'Autisme & schizofrenie: uit de hand gelopen “groeien en snoeien” van het kinderbrein?'

16.30u - einde *

In de foyer kan u tijdens de koffiepauze en aan het einde van de Campus Class bij onze juristen terecht voor vragen over uw testament. Gelieve hiervoor in de schrijven en een tijdslot te kiezen. Houd er rekening mee dat het aantal tijdslots beperkt is.

Praktisch

Waar en wanneer?

Donderdag 15 juni vanaf 13.00 uur Campus Hasselt – Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt

Hoe de Oude Gevangenis bereiken?

Met de bus

Je kan de Oude Gevangenis makkelijk bereiken met de bus. Stap uit aan halte Kolonel Dusartplein, op nog geen vijf minuutjes wandelen van de Oude Gevangenis.

Kom je met de trein? Neem aan Hasselt station dan de Boulevardpendel naar het Dusartplein. De Boulevardpendel van De Lijn vertrekt om de vijf minuten.

Met de auto

De dichtstbijzijnde parking is Parking Kolonel Dusartplein (boven- en ondergronds). Deze is wel betalend. Gratis parkeerplaatsen in de binnenstad vind je in/aan: Boudewijnlaan - Mouttoren – Kolenkaai – Cultureel Centrum