Shoot Glw Snijzaal 002
Geneeskunde is geen goedkope opleiding, en nog belangrijker: een zware opleiding. Dan kan je niet zeggen: “ga naast je studie ook gewoon werken”. Dat moet combineerbaar zijn.
emeritus prof. dr. Marjan Vandersteen

Het fonds Marjan Vandersteen werd opgericht om studenten geneeskunde in materiële nood te helpen. Het fonds kwam er ter gelegenheid van de pensionering van prof. dr. Marjan Vandersteen en het symboliseert de figuur van Marjan Vandersteen binnen de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen, zegt initiatiefnemer prof. dr. Wim Pinxten. “Altijd en overal stond Marjan klaar voor onze studenten. Met dit fonds willen wij haar werk verderzetten.”

Aan UHasselt geven we om onze studenten en hun welzijn. Zo zorgde Marjan voor oplossingen wanneer een student kampte met materiële noden, zoals geen studieboeken kunnen betalen, of moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen zoals bijvoorbeeld geen eten kunnen kopen.
Op die manier heeft Marjan altijd geprobeerd om deze studenten geneeskunde verder te helpen zodat ze toch hun studie konden afmaken. Soms letterlijk door met een enveloppe tijdens een vergadering rond te gaan.

Het gaat niet om veel studenten maar wel enkelen en het is belangrijk dat we hier oog voor hebben en vooral om hen oplossingen aan te reiken. Zelf is Marjan alumna van de faculteit geneeskunde en na het behalen van haar diploma is ze bij UHasselt (toen nog het L.U.C) aan de slag kunnen gaan. Ze gaf les anatomie, in de snijzaal waar ze letterlijk tussen de studenten, samen aan één tafel stond. In haar beginjaren was Marjan niet veel ouder dan de studenten, en daaom spraken ze haar heel makkelijk aan. Zo hoorde ze soms over problemen en probeerde ze hen te helpen waar kon. En zo ging de bal aan het rollen. Ook nu nog zijn het vaak laagdrempelige zaken die problemen kunnen blootleggen. Als een student slechte punten begint te halen, dan wordt hij of zij uitgenodigd voor een gesprek en zo stoten we soms op zaken die die punten verklaren. Bijvoorbeeld een mama die ziek is geworden, of andere problemen. Dan is het zaak om te kijken of en hoe we kunnen helpen.En dat helpen dat is echt improviseren. Materiële noden zijn één zaak, maar met gewooneen gesprek kunnen we ook al heel veel doen. Er zijn véél tranen gevloeid in het bureau van Marjan.

Practicum Snijzaal 11

Binnen UHasselt zijn er heel wat initiatieven om studenten te helpen. Met het fonds Marjan Vandersteen willen we vooral die meest acute nood aanpakken, dat scherpe kantje dat het verschil kan maken of de student kan slagen of niet. Daarna kunnen we hen naar de andere hulpkanalen binnen de universiteit sturen. Studenten moeten natuurlijk zelfredzaam worden, maar ze moeten daar wel een eerlijke kans toe krijgen. Geneeskunde is geen goedkope opleiding, en nog belangrijker: een zware opleiding. Dan kan je niet zeggen: “ga naast je studie ook gewoon werken”. Dat moet combineerbaar zijn.

Het gaat meestal over studenten die thuis geen steun hebben. Als dan iets misloopt, dan staan ze er alleen voor. De “rugzak” waar sommigen mee rondlopen, daar word je soms stil van. Het is bewonderenswaardig hoe sommige studenten ondanks die zware rugzak toch hun studies fantastisch doorlopen. Maar dan is het wel nodig om de scherpste randen voor hen weg te nemen. Belangrijk is ook dat het fonds de privacy van de student respecteert. Nooit wordt een student te kijk gezet in zijn of haar noden. Als er een enveloppe rondging, dan werd er nooit de naam van de student bij gezegd. Gewoon ‘een student in nood’.
Vandaag spelen de trekkers van dit fonds zoals Wim Pinxten een centrale en cruciale rol als aanspreekpunt voor studenten.

Hoe kan jij helpen? 

Wil je de kans geven aan een geneeskunde student(e) om zijn of haar studies verder te kunnen zetten Dankzij schenkingen aan het Fonds Marjan Vandersteen binnen het Universiteitsfonds UHasselt kan dat, doe vandaag nog uw schenking en maak mee het verschil voor een student(e). Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Schenk nu