Meer dan 15 jaar al beweegt Marie-Jeanne Vantuykom hemel en aarde om het leven te verbeteren van de bewoners van het Malinese Dogondorp Nalou. Met uw donatie kunt u mee kansen geven! Geld opgehaald via het Fonds ging onder meer al naar de lokale school en medische hulppost en de bouw van een waterspaarbekken.

WAAROM NALOU?

Nalou is een Dogondorp, gelegen in een uithoek van het straatarme Mali. Het dorp werd regelmatig getroffen door hongersnood, de mensen hadden er niets. Marie-Jeanne Vantuykom, die lang aan UHasselt gewerkt heeft, startte het Nalou-project in de hoop het leven van de bevolking te verbeteren. Zélf verantwoordelijkheid nemen, vindt ze ontzettend belangrijk. Het zijn de inwoners die de prioriteiten bepalen, aan de slag gaan en opgestarte initiatieven draaiende houden.

WAT HEBBEN WE AL GEREALISEERD?

Sinds de start van het Nalou-project (in 2005) werd al een lagere school gebouwd, onderwijs voor kleuters opgezet en de medische hulppost uitgebreid met een labo voor bloedonderzoek. In het dorp is er intussen ook een fietsenmaker, apotheker, een bakkerij, een huis voor de leraren en medisch personeel, een naaiatelier, groentetuintjes voor de vrouwen, een watertoren, een graanmolen en een waterspaarbekken.

WAT ZIT ER NOG IN DE PIJPLIJN?

De invoering van duurzame familiale boslandbouw en agro-ecologische groentekweek rond de mini-barrage moeten zorgen voor betere oogsten, extra inkomsten en moeten de gevolgen van de klimaatwijziging opvangen. Deze investeringen zijn cruciaal voor het bereiken van de  zelfredzaamheid van de hele bevolking en de start van een economische en sociale emancipatie.

Met het Fonds Nalou willen we ook studie- en reisbeurzen financieren voor UHasselt-studenten. Zo verruimen ze hun blik, scherpen ze hun engagement aan én krijgen ze een unieke kans om hun kennis om te zetten/te gebruiken in de (vaak rauwe) praktijk. Denk aan geneeskundestudenten die gaan meedraaien in de medische hulppost.

______

Wil u schenken aan Fonds Nalou?
Lees hier hoe u dat kan doen én wat uw voordelen zijn.

Het Nalou-project is een initiatief van Marie-Jeanne Vantuykom (die jarenlang voor UHasselt werkte). Het project opereert onder de paraplu van vzw Kattendans. Het Fonds werkt ter plekke ook samen met Planet Equitable – die alle initiatieven coördineert en opvolgt.