Senior Classes @UHasselt

Na de succesvolle voorgaande edities van onze Senior Classes (pre-Corona) nemen we de draad weer op en organiseert Universiteitsfonds UHasselt ook dit jaar weer haar "Senior Classes". Noteer 9 juni, 15 september en 17 november alvast met stip in je agenda!

Tijdens de Senior Classes kom je onder meer te weten hoe je een testament best opstelt, op wat je dan moet letten en welke stappen je allemaal moet ondernemen. Onze specialist loodst u ook door de do's en don'ts. En natúúrlijk krijg je de kans om al je vragen te stellen.

Schrijf je in voor een voormiddag interessante sprekers en juridisch advies ... Geprikkeld? Houd dan onze website (en/of je mailbox) in de gaten voor verdere updates over alle sprekers en het volledige programma. Klik hieronder op de data om meer te weten te komen over het programma en om je in te schrijven.

Goed doel
Deelnemen aan de Senior Class kost 10 euro. Die bijdrage gaat naar Universiteitsfonds UHasselt en zo geef je ons onderzoek naar kanker, MS, klimaatverandering, patiëntveiligheid, klimaat, … én onze studenten een flinke duw in de rug.

Kom dus gerust langs, laat je studentikoze nieuwsgierigheid de vrije loop én steun het goede doel!

Senior Class 9 juni 2022

Welkom @UHasselt

Wat na de coronapandemie en hoe kunnen we dit best meten en monitoren? Wat is de stand van zaken en wat zijn de nieuwe plannen van de minister van Justitie? Je komt het allemaal te weten op onze Senior Class.

Prof. dr. Steven Van Gucht - "Wat na de coronapandemie?"

Bij de uitbraak van het coronavirus SARS-CoV-2 in België in 2020 was Steven  Van Gucht samen met zijn Franstalige collega Emmanuel André interfederaal woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. Zij gaven dagelijks en later wekelijks persconferenties met de actuele stand van zaken van de uitbraak van het coronavirus in België.
Nu 2 jaar later blikken we graag met Steven terug op deze periode en kijken we ook vooruit. Het belooft een boeiende uiteenzetting te worden waarbij interactie tussen spreker en publiek niet zal ontbreken.

Minister Vincent Vanquickenborne - "Realisaties en toekomstplannen op het ministerie van Justitie"

Prof. dr. Niel Hens -"De Infectieradar. Wat kan datascience betekenen in een pandemie?"

Prof. dr. Niel Hens heeft zich als biostatisticus gespecialiseerd in epidemiologische modellering.

Met deze wiskundige epidemiologie ontwikkelde hij al heel vroeg in de coronacrisis een individu-gebaseerd model voor de 11 miljoen Belgen. Hiermee kon het verdere verloop van de verspreiding van covid-19 of andere virussen gesimuleerd worden. Ons contactgedrag werd in de simulaties gecombineerd met de genomen maatregelen rond physical distancing. Dit laat toe om de effecten van bepaalde maatregelen in te schatten. Door verschillende scenario’s tegenover elkaar te zetten, leren de wetenschappers welke de belangrijkste factoren zijn in deze epidemie.

In het kader van het SIMID-project werkten wetenschappers van UAntwerpen en UHasselt, onder wie prof. Hens, de website infectieradar.be uit. Op deze site kunnen Belgen één keer per week doorgeven of ze koorts of andere symptomen zoals hoofd- en keelpijn hebben. Met die info kunnen trends opgepikt worden over de verspreiding van een virus of infectieziekte, waardoor er tijdig maatregelen kunnen genomen worden.

Inschrijven kan hier.

Senior Class 15 september 2022

Welkom @UHasselt

Veel mensen krijgen dagelijks de diagnose van kanker. Hoe kunnen we darmkanker tijdig opsporen en ze heel wat leed voorkomen?

Wat kan ik zelf beslissen in mijn testament? Of schenk ik gewoon beter op voorhand aan mijn kinderen of kleinkinderen?

Prof. dr. Charlotte Declerck - "Erven en nalaten in België"

Hoeveel vrijheid heb ik als erflater? Kan ik alles wegschenken? Of maak ik beter een testament op? En hoe zit het met de erfbelasting? Professor Charlotte Declerck loodst u door de regelgeving en beantwoordt al uw vragen.

Prof. dr. Charlotte Declerck is hoofddocent Familie- en Erfrecht aan UHasselt.
In begrijpbare taal legt zij uit wat uw mogelijkheden kunnen zijn om uw nalatenschap goed te regelen. U heeft er tenslotte lang voor gewerkt en gespaard. Zij tracht op al uw vragen te antwoorden.

Dr. Luc Colemont - "Stop Darmkanker"

Dr. Luc Colemont voorstellen hoeft waarschijnlijk niet. Reeds jaar en dag zet hij zich in voor het tijdig opsporen van darmkanker. Met de (letterlijk) poepsimpele zelftest kan u tijdig veel leed erger voorkomen. Hij legt het u van naald tot draadje en met veel enthoesiasme uit.

Inschrijven kan hier.

Senior Class 17 november 2022

Welkom @UHasselt

Wat als ik later niet meer wilsbekwaam ben en mijn beslissingen niet meer kan uiten? Hoe kan ik me een gerust hart een goede zorgvolmacht opmaken?

Hoe wordt kanker in de toekomst tijdig opgespoord? Hoe zien de behandelingen er in de toekomst uit?

Kom naar onze Senior Class en hoor het van onze experten.

Prof. dr. Tim Wuyts (UHasselt) 

Een zorgvolmacht. Wat betekent dit concreet? Wat zijn de gevolgen? Waar op letten en hoe dit goed organiseren? En wat na het pensioen en  een verhuis naar Spanje of Griekenland verhuist na uw pensioen? Tientallen vragen...

Prof. dr. Tim Wuyts (docent Familierecht en mede-architect van de zorgvolmacht) geeft hierop een antwoord vertrekkend vanuit concrete voorbeelden en ervaringen.

Prof. dr. Esther Wolfs (UHasselt) 

Jaarlijks krijgen ongeveer 70 000 mensen in België de diagnose van kanker. Mensen die nu de diagnose krijgen, hebben doorgaans betere vooruitzichten dan vroeger.
Dat komt door betere manieren om de ziekte op te sporen en te behandelen.
Alumnus Esther Wolfs leidt een onderzoeksgroep aan het onderzoeksinstituut BIOMED van Universiteit Hasselt, met als doel om nieuwe, betere en snellere methodes te ontwikkelen om kanker op te sporen, maar ook nieuwe en betere behandelingen te ontwikkelen.
Tijdens deze lezing geeft ze inkijk in het kankeronderzoek van haar
onderzoeksgroep, en deelt ze haar visie op de manier waarop kanker zal worden opgespoord en behandeld in de toekomst.

Lees hier meer over deze lezingen

Inschrijven kan hier