Congres 'De impact van levensstijl tijdens de eerste 1001 dagen: van preconceptie tot ouderschap'

Wetenschappelijke inzichten anno 2023

Congres • 3,5 uur • Nederlandstalig


In samenwerking met Kinderwens vzw organiseert UHasselt dit congres waarbij door experten ter zake ingezoomd wordt op de impact van levensstijl tijdens de eerste 1001 dagen.

Tijdens het congres verwerf je inzichten over

 • de impact van onder meer omgeving, stress, beweging en voeding op vruchtbaarheid en de latere gezondheid van het kind
 • hoe je als zorgprofessional kan inzetten op preventie
SEE Shoot 2018 LR 060

Doelgroep

Dit congres richt zich tot (huis)artsen, kinesitherapeuten, eerstelijnsmedewerkers in de zorg, apothekers en andere zorgverleners met een interesse rond preconceptie- en kinderwenszorg.

Datum en tijdstip

Het congres vindt plaats op zaterdag 2 december 2023 van 09.00 tot 13.00 uur.

Programma

Tijdstip

Programma

09.00 uur

Onthaal en registratie

09.30 uur

Welkom en algemene inleiding

De eerste 1001 dagen van een kind zijn essentieel voor de latere gezondheid. Het kind neemt niet alleen vaak de gewoontes van de ouders over, maar het DNA wordt ook beïnvloed door de levensstijl van de ouders voor en tijdens de zwangerschap.

Door aanpassingen in de levensstijl (fysieke activiteit, stress, voeding...) kunnen epigenetische veranderingen optreden, die het risico op latere chronische ziekten bij het kind beïnvloeden.

Tijdens dit congres zoomen we in op verschillende aspecten van levensstijl en jouw rol als zorgprofessional binnen het preventieve zorgsegment.

09.45 uur

Panelgesprek met als topics:

 • De impact van omgeving, stress en voeding
  door prof. dr. Lode Godderis, Dr. Silke Stalpaert en mevr. Shanti van Genechten
 • Het beleid en de impact van levensstijl op de eerste 1001 dagen
  door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, prof. dr. Dominique Hansen en prof. dr. Wilfried Gyselaers

11.15 uur

Pauze

11.30 uur

'De impact van beweging voor tijdens en na de zwangerschap' door prof. dr. Dominique Hansen

In de periode voor, tijdens en na de zwangerschap speelt fysieke activiteit en beweging een belangrijke rol. In de laatste 10-15 jaar zijn er vele nieuwe inzichten gekomen met betrekking tot het juiste volume en intensiteit van fysieke activiteit en beweging om de kans op een gezonde zwangerschap te maximaliseren. In deze lezing wordt hierop dieper ingegaan, waarbij praktische tips en handvaten worden meegegeven.

12.10 uur

'Prenatale zorg start best vóór de conceptie' door prof. dr. Wilfried Gyselaers

Sprekers

Godderis Lode & Van Genechten Shanti
Lode Godderis is hoogleraar en leidde verschillende studies aan het centrum voor omgeving en gezondheid (KUL) naar de relatie tussen beroep en gezondheid en re-integratie. Tevens is hij CEO van de preventiedienst IDEWE.
Shanti Van Genechten werd geboren in Mumbaï, India. Van 2003 tot 2014 was ze werkzaam als vroedvrouw in het Universitair Ziekenhuis Leuven. O.l.v. professor Lode Godderis (KULeuven) deed ze een literatuuronderzoek naar de invloed van stress op conceptiekans.
Lode Godderis en Shanti van Genechten richtten in 2011 samen Kinderwens vzw op. Via deze organisatie willen ze mensen die over hun kinderwens wensen te praten, zwanger willen worden, moeilijk zwanger worden, ongewenst kinderloos zijn of een zwangerschapsverlies meemaken ondersteunen. De vzw heeft inmiddels verschillende zorgnetwerken uitgebouwd voor aanstaande en jonge ouders waar Vlaamse ziekenhuizen, huizen van het kind, mutualiteiten, gemeentes en steden deel van uitmaken.
Gyselaers Wilfried

Prof. Dr. Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en specialiseert zich in hoog risico verloskunde. Daarnaast onderzoekt hij de werking van het hart- en vaatstelsel bij zwangere vrouwen aan de UHasselt, verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen. Bijkomend is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg.

Hansen Dominique

Dominique Hansen is een gewoon hoogleraar Revalidatie en Inspanningsfysiologie bij Cardiometabole Ziekten, en vicedecaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt. Hij is tevens Fellow van de European Society of Cardiology, onderzoeker bij Hartcentrum Hasselt, Jessa ziekenhuis Hasselt, voorzitter van de Sectie Secundaire Preventie en Revalidatie van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC), en bestuurslid van de EAPC. Hij is (co-)auteur van >160 wetenschappelijke artikelen in medische Engelstalige vaktijdschriften.

Stalpaert Silke

Silke Stalpaert is huisarts, sportarts en gecertificeerd arts bij de European Lifestyle Medicine Organisation.  
Ze is werkzaam in het Zeepreventorium van De Haan met als focusgebied multidisciplinaire obesitaszorg bij kinderen en jongeren tot 18 jaar én Medisch coördinator bij Kinderwens vzw.

Frank VDB

Frank Vandenbroucke is vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Naast zijn rijkgevulde carrière als politicus, was hij ook lange tijd actief als professor aan de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Antwerpen en de KU Leuven.

Locatie

Je kan dit congres naar keuze on campus of synchroon online volgen. Het congres wordt niet opgenomen.

 • Campus Diepenbeek, gebouw D
 • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
 • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

 • Online, gelijktijdig met het on campus congres.

Campus Diepenbeek

Uhasseltsee Corporate
Locatie

Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 75 excl. 21% BTW (€ 90.75 incl. BTW).

Als student (bachelor, master, doctorandus, HAIO) betaal je € 30 excl. 21% BTW (€ 36.3 incl. BTW)

Erkenning

Accreditering voor huisartsen (RIZIV) en kinesitherapeuten (Pro-Q-Kine) is in aanvraag.

Vragen?

UHasselt School of Expert Education

Inschrijven

Inschrijven voor het congres 'De impact van levensstijl tijdens de eerste 1001 dagen: van preconceptie tot ouderschap' kan via onderstaand inschrijvingsformulier.

Online inschrijvingsformulier.

Partners

Dit congres is een samenwerking tussen UHasselt en Kinderwens vzw, met de sympathieke steun van Kela Pharma en Effik.

Logo Kinderwens Vzw
Uhasselt Logo
Kela Pos RGB
Effik Logo