Expertopleiding 'Oogzorg - de corneale en lenticulaire problematiek'

Expertopleiding • 10 sessies • Nederlandstalig


Deze verdiepende expertopleiding van het opleidingstraject Oogzorg behandelt de corneale en lenticulaire problematiek.

De belangrijkste inzichten krijg je mee in 7 theoretische sessies. Daarnaast ga je ook hands-on aan de slag met preoperatieve onderzoeken en krijg je bovendien de kans om mee te kijken met experts ter zake in de operatiezaal.

Na het volgen van deze expertopleiding kan je een deskundig advies geven over de verschillende mogelijke toepassingen ter verbetering van de oculaire optica. Bovendien kan je een refractief vooronderzoek uitvoeren, patiënten counselen omtrent refractieve chirurgie en gedetailleerde toelichting geven bij een informed consent van een cataractingreep.

Deze opleiding wordt georganiseerd in het kader van het opleidingstraject Oogzorg, onder leiding van dr. Willekens en in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen en staat enkel open voor deelnemers die de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol voltooiden.

OOGZORG Oog

Doel

Het opleidingstraject oogzorg geeft een klinisch wetenschappelijk onderbouwde update aan alle geïnteresseerde betrokkenen in het oogzorglandschap. De expertopleiding 'Oogzorg - de corneale en lenticulaire problematiek' behandelt de verschillende mogelijke toepassingen ter verbetering van de oculaire optica.

Voor wie?

Iedereen professioneel actief in het oogzorglandschap en die de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol heeft afgewerkt.

Programma

Sessie 1 | Introductie, functionele anatomie van cornea en lens, optica, refractie en onregelmatig astigmatisme

Sessie 2 | Refractieve laseringrepen

Sessie 3 | Optimalisatie van de vorm van de cornea

Sessie 4 | Optimalisatie van de helderheid van de cornea

Sessie 5 | Optimalisatie van de vorm van de lens

Sessie 6 | Cataractchirurgie

Sessie 7 | Target en IOL keuze, complicatiemanagement

Sessie 8 | Hands-ons preoperatieve onderzoeken

Sessie 9 |  Operatiezaal visite

Sessie 10 | Eindtoets

Door wie?

Dr. Koen Willekens

Dr. Koen Willekens, zelf actief als oogarts te Geel en Ziekenhuis Oost-Limburg, coördineert het opleidingstraject. Hij volgde zijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit Hasselt en KU Leuven waarna hij specialiseerde in de oogheelkunde te UZ Leuven, ZOL Genk en Augenklinik Sulzbach. De vorming tot oogarts werd gecombineerd met het behalen van een doctoraat. Zijn persoonlijk interessegebied situeert zich voornamelijk bij retinale aandoeningen.

Evelien Dewilde
Dokter Evelien Dewilde is werkzaam als oogarts in Oogcentrum Tongeren en AZ Vesalius Bilzen. Ze volgde haar opleiding oogheelkunde aan het UZ Leuven/Brugge en de opleiding refractieve chirurgie aan de universiteit van Ulster, UK. Ze legt zich toe op het behandelen van patiënten die wensen te zien zonder bril.
Karel Van Keer
Karel Van Keer is oogarts met een subspecialisatie in cataract- en refractieve chirurgie. Voorheen was hij werkzaam als staflid en professor in het UZ Leuven, waar hij verantwoordelijk was voor het zorgprogramma Refractie.
Met een diepgaande interesse in niet-invasieve beeldvormende technieken, datawetenschap en computerondersteunde diagnose, is zijn onderzoek gericht op intraoculaire lensberekeningen, oculaire optica en de ontwikkeling van niet-invasieve retinale biomarkers voor oculaire, cardiovasculaire en neurologische aandoeningen

Opleidingstraject Oogzorg

De expertopleiding 'Oogzorg - de corneale en lenticulaire problematiek' maakt deel uit van het opleidingstraject Oogzorg, georganiseerd onder leiding van dr. Willekens en in samenwerking met de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.

Deelnemen aan deze opleiding kan enkel mits het volgen van en slagen voor de expertopleiding 'Eerstelijns oogzorg'

Naast deze verdiepende expertopleiding willen we in de toekomst ook de volgende opleidingen aanbieden in het kader van het opleidingstraject Oogzorg:

  • Verdieping in maculaire problematiek,
  • Verdieping in glaucoom,
  • Wetenschappelijk onderzoek, klinische studies en statistiek in de oogzorg.

Locatie

Je kan de theoretische sessies van deze opleiding naar keuze on campus of synchroon online volgen. De sessies worden niet opgenomen.

  • Campus Diepenbeek, gebouw D
  • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
  • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

  • Online, gelijktijdig met de on campus sessies.
  • Opteer je er voor online deel te nemen aan de opleidingssessies, dan wordt je voor de hands-on sessie, operatiezaal visite en eindtoets nog steeds in persoon verwacht.

Campus Diepenbeek

Uhasseltsee Corporate
Locatie

Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Attestering

Na afronding van deze expertopleiding en bij voldoende aanwezigheid ontvang je een attest van deelname.

Slaag je bovendien voor de eindtoets, dan ontvang je een getuigschrift permanente vorming.

Inschrijvingsgeld

De deelnameprijs bedraagt € 1500 excl. 21% BTW.

Vragen?

Nathalie Luyck | UHasselt School of Expert Education

Luyck Nathalie

Inschrijven

Om deel te kunnen nemen aan deze expertopleiding moet je de opleiding 'Eerstelijns oogzorg' succesvol afgerond hebben.

Zodra er een nieuwe editie van deze expertopleiding gepland staat, zal je hier kunnen inschrijven.