Masterclass 'Bedrijfsbeheer & ondernemerschap voor (para)medici'

Versterk je ondernemersvaardigheden in de zorgsector

Masterclass • 2 modules • Nederlandstalig


In een wereld waarin je als (para)medicus steeds vaker deel uitmaakt van grotere samenwerkingsverbanden en waarin overheden, leveranciers, medewerkers, collega's én patiënten verwachten dat je handelt als een manager, is het essentieel om je kennis van bedrijfsbeheer uit te breiden en je ondernemerschapsvaardigheden te ontwikkelen.

De Masterclass 'Bedrijfsbeheer & ondernemerschap voor (para)medici' geeft jou de mogelijkheid om in 8 avondsessies de nodige inzichten en praktische tools te verkrijgen om de toenemende complexiteit in de medische praktijkvoering het hoofd te bieden.

In de eerste module van deze opleiding staat een solide basis op het gebied van boekhouding en bedrijfsbeheer centraal. Een noodzakelijk fundament voor je professionele praktijk, en je samenwerking binnen een vennootschap, associatie en met zorginstellingen.
In de tweede module richten we ons op ondernemerschap en de leiderschapsvaardigheden die hierbij van belang zijn. Je kan ook modulair inschrijven.

Praktijkgerichte voorbeelden en handvaten, specifiek afgestemd op de behoeften van (para)medische professionals, vormen de kern van deze masterclass.

Bedrijfsbeher En Ondernemerschap Voor Paramedici

Voor wie?

Deze Masterclass staat open voor zorgprofessionals (specialisten, huisartsen, kinesitherapeuten, apothekers,...) die zich verder willen ontwikkelen in hun leiderschap en ondernemerschap in een sterk veranderend zorglandschap. En voor zij die nood hebben aan een financiële en boekhoudkundige basiskennis of een goede opfrissing ervan.

Docenten

Jan Himpe

Jan Himpe is afgestudeerd als Handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de UHasselt (2001) en heeft veel ervaring opgedaan als proces consultant en KMO manager.
Jan was tevens meerdere jaren verbonden aan de Karel De Grote Hogeschool als docent bedrijfsbeheer en Economie en was voorzitter van werkgeversorganisatie Coberec Plastics.
Vandaag staat hij, samen met de medewerkers van zijn bedrijf Maxster, in voor de fusie, het beheer en de uitbouw van grote artsenassociaties in vele Vlaamse ziekenhuizen.

Houben Ghislain Zw

Prof. dr. Ghislain Houben behaalde in 2002 zijn titel van Doctor in de toegepaste economische wetenschappen. Hij is in dienst bij de Universiteit Hasselt sinds 1989, verbonden aan de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen.
Momenteel is hij actief als docent ondernemerschap. Professor Houben heeft daarnaast een jarenlange ervaring op vlak van executive education. Hij is ook oprichter en bestuurder van meerdere vennootschappen.

De Weerdt Sven Zw

Prof. dr. Sven De Weerdt behaalde een Master in de Organisatiepsychologie en Bedrijfseconomie en doctoreerde over professionele ontwikkeling (KULeuven).

Vandaag is hij gastprofessor 'leiderschapsontwikkeling en zelfmanagement' (in twee executive postgraduaatprogramma's - UHasselt ), 'wetenschapsfilosofie' en 'leidinggeven aan verandering' (Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen UHasselt). Zijn voornaamste interesses gaan uit naar de ontwikkeling van bewustzijn en de impact daarvan op samenwerkingsprocessen, en vice versa. Verder werkt hij voor het Universitair Ziekenhuis van Leuven als intern adviseur voor het faciliteren van leiderschapsontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieverandering.

Schepers Jelle

Prof. dr. Jelle Schepers is Doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen en werkt en doceert aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt.

Jelle is gespecialiseerd in ondernemerschap en familiebedrijven (vaak kmo-structuren) en doet onderzoek naar zowel gevestigde bedrijven als (snel)groeiende bedrijven. Hij voert naast fundamenteel onderzoek ook praktijkgericht onderzoek uit, waardoor hij dagelijks in contact komt met het economisch weefsel in Vlaanderen. Naast het uitvoeren van zijn eigen onderzoek is Jelle promotor en co-promotor van verschillende lopende doctoraatsprojecten aangaande ondernemerschap.

In het verleden was Jelle werkzaam bij Deloitte en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland, waardoor hij zijn academische expertise kan koppelen aan praktijkervaring en verworven
knowhow omtrent het Vlaamse ondernemerslandschap.

Programma

Module 1 | Bedrijfsbeheer, financiële inzichten & HR

 • Sessie 1: De boekhouding lezen en begrijpen
 • Sessie 2: Investeringen en de financiering ervan
 • Sessie 3: Samenwerking in vennootschappen en associaties: (Fiscale) aandachtspunten voor zorgprofessionals
 • Sessie 4: People management in de zorg: praktijk en theorie van werken met personeel

Module 2 | Leiderschap en ondernemerschap voor medische professionals

 • Sessie 1: Meesterschap in communicatievaardigheden
 • Sessie 2: De kunst van effectieve samenwerking: uitblinken in vergaderen en teamwork
 • Sessie 3: Bouwen aan een klimaat voor strategisch ondernemerschap
 • Sessie 4: Leading through change: empowerment en zelfzorg

Planning

De Masterclass 'Bedrijfsbeheer & ondernemerschap voor (para)medici' is verdeeld over 2 modules met elk 4 sessies. Deze avondsessies zullen plaatsvinden op donderdagavonden van 19.00 tot 22.00 uur. Voor de aanvang van elke sessie ben je van harte welkom om 18.30 uur voor een ontvangst met een broodje.

Hieronder vind je de planning van de masterclass:

Module 1: Bedrijfsbeheer, financiële inzichten & HR

 • Sessie 1: 18 januari 2024
 • Sessie 2: 25 januari 2024
 • Sessie 3: 1 februari 2024
 • Sessie 4: 8 februari 2024

Module 2: Leiderschap en ondernemerschap voor medische professionals

 • Sessie 1: 22 februari 2024
 • Sessie 2: 29 februari 2024
 • Sessie 3: 7 maart 2024
 • Sessie 4: 14 maart 2024

Waar heb je les?

 • Campus Diepenbeek, gebouw D
 • Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
 • Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Campus Diepenbeek

UHasselt corporate
Locatie

Agoralaan, 3590 Diepenbeek

Inschrijvingsgeld & subsidies

De deelnameprijs voor deze Masterclass (2 modules) bedraagt € 880 excl. BTW.

Registreer je enkel voor één van beide modules, dan betaal je € 470 excl. BTW.

Je kan voor deze opleiding gebruik maken van de KMO-portefeuille onder het thema 'Financiële geletterdheid'. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.

Erkenning

Accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

Attestering

Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname van UHasselt op voorwaarde dat je minstens 75% van de lessen hebt gevolgd.

Inschrijven

De editie van 2024 is reeds afgerond. Indien je interesse hebt in een volgende Masterclass 'Bedrijfsbeheer & ondernemerschap voor (para)medici'. dan kan je vrijblijvend zich hier registreren en krijg je voorrang om je in te schrijven voor de volgende editie.

Vragen?

UHasselt School of Expert Education - Koen Matthys

Matthys Koen
Functie

Opleidingsmanager