Masterclass • 9 avondsessies • Nederlandstalig
Bedrijfsfamilies hebben meer en meer nood aan nieuwe, specifieke diensten van hun financiële, juridische en fiscale adviseurs.
Deze opleiding reikt je als adviseur de nodige actuele en multidisciplinaire kennis aan omtrent het adviseren van familievermogens en geeft een antwoord op vragen als:
In 9 avondsessies, die een mix zijn van lezingen, discussies en praktijkgetuigenissen, verwerf je inzichten omtrent de uitdagingen en kansen bij het ontvangen, beheren en overdragen van (familie)vermogens. Na het volgen van deze masterclass kan je hierover gefundeerd advies geven.
Deze masterclass biedt naast inzichten en tools uit academisch onderzoek ook inzichten en praktijkgetuigenissen van experts inzake familiedynamieken, investeringen en estate planning.
Deze opleiding is complementair aan de Masterclass 'Familiedynamieken voor Adviseurs'. Beide opleidingen zijn een ideale aanvulling op elkaar en kunnen in willekeurige volgorde en los van elkaar gevolgd worden.
1.1 Algemeen kader: Families, hun bedrijf en hun vermogen (19/01/2023)
1.2 Familiale Governance (26/01/2023)
1.3 Vermogensopbouw (02/02/2023)
2.1 Beurs en Vastgoed (09/02/2023)
2.2 Private Equity & Alternatives (16/02/2023)
3.1 Overdracht van het familiebedrijf (02/03/2023)
3.2 Overdracht van het vermogen (09/03/2023)
4.1 Conflictpreventie en -bemiddeling (16/03/2023)
4.2 Het Adviseren van bedrijfsfamilies (23/03/2023)
Prof. dr. Anneleen Michiels, Academisch Verantwoordelijke
Prof. dr. Anneleen Michiels is hoofddocent aan het Research Center for Entrepreneurship and Family firms van de Universiteit Hasselt. Zij is voormalig Chair van de Family Business Research Group van de European Academy of Management, en was verbonden als gastprofessor aan verschillende universiteiten in de USA en Australië. Haar onderzoek focust op thema’s rond de invloed van geld op het familiebedrijf en de bedrijfsfamilie en is gepubliceerd in zowel academische als praktijkgerichte tijdschriften.
Prof. dr. Wim Voordeckers
Prof. dr. Wim Voordeckers is Hoogleraar Entrepreneurial Finance & Governance aan het Research Center for Entrepreneurship and Family firms van de Universiteit Hasselt sinds 2000. Zijn onderzoek situeert zich op de volgende domeinen: corporate en familiale governance in familiebedrijven, professionalisering in familiebedrijven, ondernemerschapsintenties en de financieringsproblematiek in KMO’s en familiebedrijven.
Peter Vandeput
Peter Vandeput is licentiaat in de Rechten en behaalde masters o.a. in het vennootschapsrecht. Hij is erkend adviseur familiebedrijven en erkend bemiddelaar burgerlijke en handelszaken. Peter is vennoot bij advieskantoor Van Havermaet en verantwoordelijk voor Family Office services. Hij begeleidt bedrijfsfamilies bij bedrijfsoverdrachten, family & corporate governance, vermogensstructuren en aandeelhoudersafspraken.
Prof. dr. Herman Daems
Prof. dr. Herman Daems is Professor Emeritus aan de KU Leuven en Voorzitter van BNP Paribas Fortis. Hij is tevens Voorzitter van het European Corporate Governance Institute en van Dovesco Groep en Unibreda NV. Hij was in het verleden Voorzitter van de Raad van Bestuur van KU Leuven, Barco, GIMV en Lannoo Groep. Hij is auteur van een tiental boeken, met als meest recente “Geheimen van de Bestuurskamer”.
Prof. dr. Diane Arijs
Prof. dr. Diane Arijs, docent aan KU Leuven, Work and Organization Studies, focust zich in haar wetenschappelijk onderzoek op employer branding, en mentaal welzijn in familiebedrijven. Haar expertise en passie is om haar wetenschappelijke inzichten over duurzaam succes in familiebedrijven niet enkel te publiceren in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook te vertalen naar concrete handvaten voor de praktijk van familiebedrijven.
Theo De Beir
Theo De Beir is advocaat in burgerlijke, handels- en sociale zaken en Voorzitter van het Federale Bemiddelingsbureau (FBC). Hij richt zijn professionele activiteiten op onderhandelen en bemiddelen met een voornamelijk commerciële insteek. Doorheen zijn praktijk heeft hij ruime ervaring opgebouwd in zowel het voeren van procedures voor rechtbanken alsook het beslechten van geschillen door middel van onderhandeling of als op te treden als bemiddelaar.
Béatrice Fryns
Béatrice Fryns is Manager Estate Planning bij Van Havermaet en tevens Praktijkassistente aan de Faculteit Rechten van de UHasselt. Zij behaalde een Master in de Rechten en een bijkomende Master in het Notariaat. Zij was voorheen actief in het notariaat en de advocatuur. Bij de Family Office afdeling van Van Havermaet doet zij vermogens- en successieplanning met specialisaties in onroerend goed, schenkingen en nalatenschappen.
Sofie Gerkens
Sofie Gerkens is Manager bij de Family Office afdeling van Van Havermaet. Zij is Master in de Rechten, en behaalde bijkomende Masters in het Notariaat en Vennootschapsrecht. Zij is tevens erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken en werkte voorheen als advocate. Zij adviseert familiebedrijven en ondernemersfamilies o.a. bij het overdrachtstraject en het voorbereiden van een generatiewissel, het opstellen van aandeelhoudersafspraken, het uitwerken van familiale en corporate governance.
Holger Heene
Holger Heene is Director Wealth Monitoring & Investment Solutions bij Van Havermaet. Hij is een Master in de TEW en behaalde een bijkomende Master Estate Planning. Voorheen was hij verbonden aan ShelteR Investment Management, Van Lanschot Bankiers en Puilaetco Dewaay als Private Banker.
Rudi Peeters
Rudi Peeters is Master in de Biologie en is sinds 2021 de eerste niet-familiale CEO bij Vandersanden, de grootste familiale baksteenbedrijf van Europa. Voorheen was hij Chief Information Officer (CIO) van KBC. Daarnaast zetelt hij in raden van bestuur van verschillende ondernemingen en organisaties.
Jan Maurissen
Jan Maurissen is partner/Challenger bij Van Havermaet. Hij is Master in de Rechten; Graduaat in de Fiscale en ‘Master in Personal en Financial planning’.
Hij is sinds 1992 verbonden aan Van Havermaet en gespecialiseerd in de algemene begeleiding en advisering bij familiale opvolging, begeleiding bij de overname van ondernemingen en financiële planning.
Tim Roovers
Tim Roovers, advocaat-partner bij Sansen International Tax Lawyers, is al meer dan 15 jaar actief als juridisch en fiscaal adviseur in de verschillende materies die gelinkt zijn aan vermogensplanning. Hij is tevens verbonden als geaffilieerd wetenschappelijk medewerker aan de Master Notariaat aan de VUB.
Dominique Roux
Dominique Roux is Director LRM Private, waar hij inzet op het verankeren en versterken van lokaal gevestigde ondernemingen en familiebedrijven. Voorheen was hij verbonden aan Deloitte als Partner en Bedrijfsrevisor.
Jo Stremersch
Jo Stremers is Partner bij Stremersch, Van Broekhoven & Partners, is expert in vermogensplanning. Hij begeleidde al meer dan 2000 klanten en verzorgde diverse opleidingsprogramma’s voor banken, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven. Daarnaast is hij auteur van diverse publicaties, artikels en boeken over vermogensplanning.
Frank Vranken
Frank Vranken is een ervaren Chief Investment Officer, met posities binnen Indosuez Bank België, ABN Amro Bank België, Fortis Bank, BNP Paribas Fortis en Puilaetco Dewaay Private Bankers. Sinds 2021 is hij CIO bij Edmond de Rothschild Europe.
Jean-Pierre Filippini
Jean-Pierre Filippini is sinds 2010 CEO van Carglass Duitsland. Hij bekleedde voordien gedurende 10 jaar verschillende functies binnen het moederbedrijf Belron. Jean-Pierre is ook lid van de raad van bestuur van de Carglass Foundation "Giving Back".
Data:
Uren:
Deze opleiding is een organisatie van UHasselt in samenwerking met Van Havermaet.
De deelnameprijs bedraagt € 2.450 excl. 21% BTW.
Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille. Ons erkenningsnummer is DV.O215745.
Volgende erkenningen werden goedgekeurd:
Na afloop van de opleiding ontvang je een certificaat "Adviseur Familievermogens" op voorwaarde dat je minstens 80% van de lessen hebt gevolgd.
De planning voor de nieuwe editie van deze masterclass is nog niet bekend (start wellicht in jan 2024).
Indien je interesse hebt om de opleiding te volgen laat dan zeker je gegevens achter via het interesseformulier.
Wij brengen je dan op de hoogte wanneer je kan inschrijven voor de volgende editie.