Studievoortgang bewaken

UHasselt hanteert maatregelen om je studievoortgang te bewaken en te bevorderen. Deze maatregelen zijn gebaseerd op twee factoren:

  • Jouw studierendement
  • Het aantal inschrijvingen voor een opleidingsonderdeel

Studierendement

Studierendement is de verhouding tussen het aantal studiepunten dat je hebt behaald en het aantal studiepunten dat je hebt opgenomen in een academiejaar, uitgedrukt als een percentage.

  • 0%: Je hebt geen enkel opleidingsonderdeel behaald.
  • 100%: Je hebt alle opleidingsonderdelen behaald waarvoor je bent ingeschreven.

Om je studievoortgang te bewaken, wordt er gekeken naar je studierendement. Er zijn drie categorieën met elk hun eigen gevolg:

  • Kleiner dan 30%: je wordt geweigerd voor 2 academiejaren in dezelfde opleiding.
  • Tussen 30% en 60%: je krijgt mogelijk bindende voorwaarden opgelegd. Voldoe je hier niet aan, dan volgt er een weigering van 2 academiejaren.
  • Groter dan 60%: geen gevolgen.

Aantal inschrijvingen voor een opleidingsonderdeel

Drempelbeslissing 1e Bachelor (van toepassing vanaf AJ2024-2025)

Indien je na één academiejaar niet geslaagd bent voor alle opleidingsonderdelen van eerste bachelor, mag je de vakken waarvoor je niet slaagde, het volgende academiejaar hernemen. Dat tweede jaar moet je wel slagen voor deze opleidingsonderdelen. Lukt dit niet? Ben je na twee academiejaren nog niet geslaagd voor het opo-pakket uit je eerste bachelorjaar? In dat geval volgt er een weigering voor 6 academiejaren voor deze opleiding aan alle Vlaamse universiteiten.

Trisregel

Twee keer

Je mag twee keer inschrijven voor een opleidingsonderdeel. Na 2 academiejaren zonder succes, volgt er een weigering van 2 academiejaren voor de opleiding en alle opleidingen waarin dit vak ook een verplicht onderdeel is.

Uitzondering:
Studierendement > 70% bij de 2e inschrijving: derde kans.

Drie keer

Dit is je allerlaatste kans om het credit van dit opo te behalen. Na 3 inschrijvingen zonder succes, volgt er een weigering van 2 academiejaren voor de opleiding en de opleidingen waarin dit vak ook een verplicht onderdeel is.

Meer informatie over de weigeringen

Termijn van de weigering

Waar geldt de weigering?

Drempelbeslissing

6 academiejaren

Aan alle universiteiten in Vlaanderen voor dezelfde opleiding

30%-weigering

2 academiejaren

Aan UHasselt maar mogelijk ook andere Vlaamse instellingen (informeer je!!) voor dezelfde opleiding

Trisregel

2 academiejaren

Enkel aan UHasselt voor dezelfde opleiding en andere opleidingen waarin het betrokken vak deel is van het verplicht curriculum

Als er sprake is van een overmachtssituatie dien je de nodige bewijsstukken aan de examencommissie te bezorgen. Uit deze moet een duidelijk verband blijken tussen het niet voldoen aan een studievoortgangsregel en de overmachtssituatie.

Vanzelfsprekend sta je er niet alleen voor. Onze studieloopbaanbegeleiders zijn er om je wegwijs te maken, je te ondersteunen en je verder te helpen. Bij hen kan je op elk moment van het jaar terecht. Zelf kunnen ze ook contact met je opnemen wanneer ze merken dat je studies niet zo vlot lopen.

Ook onze studiebegeleiders en studentenpsychologen staan altijd klaar om je te helpen. Maak een afspraak wanneer het jou schikt.

Bij alle vormen van begeleiding die de UHasselt biedt, focussen we eveneens op je eigen verantwoordelijkheid als student. Neem daarom zelf het initiatief om contact op te nemen met je studie(loopbaan)begeleider en je te informeren over factoren die je studievoortgang kunnen bevorderen.

De volledige regelgeving over studievoortgangsbewaking vind je in artikel 2.4 van het Onderwijs- en examenreglement.