Democratielezing prof. dr. Jonathan Holslag - 4 juni 2024

Op 10 juni 1944 drongen vijf leden van het Belgische verzet de Hasseltse gevangenis binnen om gevangen medestanders te bevrijden. Bij deze heldhaftige actie werden 17 verzetslieden bevrijd, maar de vijf initiatiefnemers lieten helaas het leven. Een gedenkplaat in de gevel van de Oude Gevangenis herinnert ons dagelijks aan dit gebeuren.

04 juni 2024
18:30
Header Democratielezing 2024 Header Democratielezing 2024

Dit event is reeds afgelopen

Met een jaarlijkse democratielezing wil de faculteit Rechten van de UHasselt haar steentje bijdragen om de herinnering levend te houden. We willen onze studenten en de ruimere universitaire gemeenschap aanzetten tot reflectie over de kwetsbaarheid van democratie en mensenrechten. Aansluitend vindt een herdenkingsmoment plaats voor verzetslieden, gevolgd door een receptie.

Politicoloog Jonathan Holslag zal op dinsdag 4 juni 2024 om 18.30 uur een lezing geven over veerkracht en burgerschap. De Zwitsers-Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau schreef reeds dat een land geen stand houdt als burgers hun betrokkenheid beperken tot het betalen van belastingen. Vandaag horen we opnieuw burgers die beweren dat hun rol ophoudt na het betalen van belastingen, of het uitbrengen van hun stem. Jonathan Holslag gaat in op de grote uitdagingen van onze tijd en analyseert hoe we opnieuw kunnen zorgen voor meer veerkracht in onze samenleving.

Deelname is gratis, maar wel graag inschrijven via deze link.

Jonathan Holslag © Bob Van Mol

Politicoloog Jonathan Holslag (°1981) is hoogleraar internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en deskundige op het gebied van geopolitiek, Euraziatische aangelegenheden en economische machtspolitiek. Hij wordt vaak gevraagd als spreker, beleidsadviseur en opiniemaker vanwege zijn scherpe analyses van de internationale machtspolitiek waarin hij regelmatig de relatie tussen Europa en Azië onder de loep neemt. Zo bekritiseert hij in zijn meest recente boek "Van Muur tot Muur" het Westerse geopolitieke beleid en waarschuwt hij voor de systematische ondermijning van onze liberale waarden en burgerzin. Daarnaast is hij auteur van de veelgelezen boeken “De Kracht van het Paradijs” en “Onmogelijke Vrede”. Naast zijn succesvolle academische carrière is Holslag reservist bij Defensie en wijdt hij zich aan de lokale politiek.

In samenwerking met

Stad Hasselt Logo
Themislogo (1)
Elsalogo
Terug naar het Agenda overzicht