CTL ontwikkelt Arabisch-Nederlandse taalmodule voor vluchtelingen

Op Wereldvluchtelingendag lanceerde de UHasselt haar taalmodule Arabisch-Nederlands voor vluchtelingen.

Taalmodule Blokbeeld Taalmodule Blokbeeld

CTL ontwikkelt Arabisch-Nederlandse taalmodule voor vluchtelingen

Op maandag 20 juni – Wereldvluchtelingendag – lanceerde de UHasselt haar onlinetaalmodule Arabisch-Nederlands. Met dit interactieve pakket kunnen vluchtelingen in korte tijd (gratis) een stevig mondje Nederlands leren. De module werd ontwikkeld door de UHasselt-onderzoeksgroep Centrum voor Toegepaste Linguïstiek en diens spin-off CommArt International.

Het idee voor de taalmodule Arabisch-Nederlands kwam er op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in het najaar van 2015. “Het leren van de taal van het land waarin je terechtkomt, is ontzettend belangrijk voor de integratie. Ook voor mensen die tijdelijk in ons land verblijven, zoals de vluchtelingen. Daarom hebben we binnen de UHasselt een oproep gelanceerd aan Arabisch sprekende studenten om mee de schouders onder dit project te zetten”, zegt prof. dr. Willy Clijsters, verbonden aan het Centrum voor Toegepaste Linguïstiek (CTL) en CommArt International.

Studenten uit Syrië, Marokko, Irak en Palestina werkten de afgelopen maanden – op vrijwillige basis – intensief mee aan de uitwerking van het zelfstudiepakket. Zo deden ze vertalingen én herformuleringen naar het Arabisch. “Ik vond het een mooi initiatief en zegde dan ook met plezier m’n hulp toe”, zegt masterstudent Management Wael Ghazalah (die zelf uit het zwaar getroffen Homs komt). “De module is een efficiënte manier om in korte tijd basiskennis van de Nederlandse taal op te doen.”

Narjes Madhloum (uit Bagdad) beschouwde haar medewerking als de “normaalste zaak van de wereld”. “Ik kon daarmee immers duizenden mensen helpen. Eindelijk”, aldus de Iraakse doctoraatsstudente biomedische wetenschappen.

Naar de winkel
Het multimediale taal- en cultuurpakket is gestoffeerd met geluidsfragmenten, illustraties en foto’s en bevat onder meer dialogen, de nodige uitleg over woorden en grammatica, informatie over onze cultuur, een specifiek woordenboek inclusief uitspraaktool en oefeningen.

Professor Clijsters: “Het mooie is dat je in korte tijd – zo’n 100 uur – een flinke basiskennis van het Nederlands opbouwt. In de module komt er een waaier van thema’s aan bod: winkelen, eten en drinken, op café gaan, mensen ontmoeten, het weer… Op die manier leer je je makkelijk uit de slag trekken in dagelijkse situaties. En dat op je eigen tempo en waar je maar wil. Een internetverbinding volstaat om het cloudpakket te kunnen gebruiken.”

De CTL-onderzoekers lanceerden de onlinemodule Arabisch-Nederlands op 20 juni op campus Hasselt. Daar testten enkele vluchtelingen de module ook meteen uit.

Reputatie
De onderzoeksgroep CTL en haar spin-off CommArt International hebben in de afgelopen jaren een stevige reputatie opgebouwd rond de ontwikkeling van taalleerpakketten voor uiteenlopende doelgroepen – van beginners tot kaderpersoneel van bedrijven. Zo zijn er onder meer ook al e-modules Nederlands-Frans, Nederlands-Duits, Engels-Nederlands, Turks-Nederlands, Roemeens-Nederlands en Slowaaks-Nederlands op de markt.

Stuur een mailtje naar info@commart.eu om toegang te krijgen tot de module.