PRO-MULTILINGUA (2008-2010)

Transfert van innovatie op het gebied van professionele meertalige communicatie
LLP – Leonardo da Vinci – Transfer of Innovation
Project website: www.promultilingua.info

Doelstelling

Voor het nieuwe, uitgebreide Europa is het momenteel een grote uitdaging om nieuwe instrumenten te creëren die de weg effenen voor een beter begrip en een betere kennis van haar talen en culturen, en dit in de meest brede zin maar tegelijkertijd ook in de meer beperkte betekenis van bedrijfstalen en -culturen. Een beter begrip van talen en culturen maakt de ontwikkeling van economische en menselijke uitwisselingen mogelijk. PRO-MULTILINGUA, dat zich baseert op de internationale onderzoeksresultaten van Leomep (1998-2000), stelt zich als doel de Roemeense taal te integreren in het meertalig en intercultureel modulesysteem (gerealiseerd tijdens de Europese projecten Leomep-Multi 2000-2003 en Com-I-N-Europe 2003-2005) en heeft bedrijfskaders die internationaal zakendoen tot doelgroep. De 29 Plurilinguamodules, die aan de basis van dit project staan, werden door de EU uitgebreid gelauwerd voor hun doelgerichtheid en worden gepromoot door beroepsverenigingen, werkgeversorganisaties, opleiders en privébedrijven.

Het voorgestelde PRO-MULTILINGUA-partnerschap onderscheidt zich door het feit dat de competentiegebieden van elke ploeg interdisciplinair zijn en perfect de desbetreffende gebieden omvatten. Het Roemeens zal toegevoegd worden, zowel als brontaal en -cultuur als doeltaal en -cultuur en dit in combinatie met Duits en Frans. Dit zal de interactie op het gebied van economische activiteiten vergemakkelijken tussen Roemenië en de Europese lidstaten van de eerste generatie en meer bepaald met de landen die Frans of Duits als één van hun voertalen hebben (Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Hertogdom Luxemburg).

De keuze voor het Frans en het Duits beantwoordt aan de Roemeense economische realiteit: de frans- en duitstalige investeerders zijn de laatste jaren duidelijk meer geïnteresseerd in de Roemeense markt.

Duur

1/11/2008 - 31/10/2010

Partners

Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (RO)
Prof. Mihaela TOADER
Centre des Industries de la Langue, Département des Langues Modernes Appliquées, Faculté des Lettres
contractant – administratief coördinator
http://www.lett.ubbcluj.ro/

Universiteit Hasselt, Diepenbeek (BE)
Prof. Martine Verjans
Anouk GELAN
Centrum Toegepaste Linguïstiek
promotor – wetenschappelijk coördinator
http://www.uhasselt.be/ctl

Universität Wien, Wien (AT)
Prof. Gerhard BUDIN
Center for Translation Studies

www.univie.ac.at
www.univie.ac.at/transvienna

CommArt International, Diepenbeek (BE)
Prof. Willy Clijsters
http://www.commart.eu

CAMERA DE COMERT ŞI INDUSTRII, Cluj-Napoca (RO)
Mevrouw Elisabeta DUMITRESCU
http://www.ccicj.ro

SA.VIAMED.SRL, ZALAU (RO)
De heer Iulian PAH

Inlichtingen

Prof. Martine Verjans
+32 11 268686
martine.verjans@uhasselt.be 

www.promultilingua.info