Hannelore Bové ontvangt Prijs Rudi Verheyen

Dr. Hannelore Bové krijgt de Prijs Rudi Verheyen. Deze prijs van UAntwerpen, VITO en de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir, wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maakten voor het natuur- en milieubeleid in Vlaanderen. Hannelore Bové krijgt de prijs, ter waarde van 10.000 euro, voor haar onderzoek naar het detecteren van roetdeeltjes in bloed- en urinestalen.

Hannelore Bové 07 Hannelore Bové 07

“Deze prijs is een hele eer voor mij en onze hele onderzoeksgroep. Een mooie erkenning voor ons werk, en het maakt me vooral blij dat het maatschappelijk belang van ons onderzoek ingezien wordt”, zegt Hannelore Bové.

Roetdeeltjes detecteren

Hannelore Bové ontwikkelde samen met haar onderzoeksgroep een nieuwe lasertechniek om roetdeeltjes op te sporen in urine- of bloedstalen. Een speciale laser vuurt hierbij snelle lichtflitsen af op een menselijk staal waardoor de roetdeeltjes die zich in het staal bevinden helder zullen oplichten.

“Onderzoek van erg belangrijke maatschappelijk en economische valorisatie”, zegt de jury in haar eindrapport. “Zo stelt het ook andere wetenschappers in staat toxicologisch onderzoek te verrichten naar de effecten van roetdeeltjes op het menselijk lichaam.”

De Prijs Rudi Verheyen is een geldprijs van 10.000 euro. “Het geld zal gebruikt worden om de CarbonSense-technologie verder te ontwikkelen om de brede toepasbaarheid te vergroten”, zegt Hannelore Bové.

Prijs Rudi Verheyen

De Prijs Rudi Verheyen wordt sinds 2003 uitgereikt door de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse minister van Omgeving. De prijs herdenkt professor Rudi Verheyen (UAntwerpen), die via zijn wetenschappelijk onderzoek en beleidsfuncties de krijtlijnen uitzette voor het natuur- en milieubeleid in Vlaanderen.

Door de coronapandemie werd de prijsuitreiking van vorig jaar uitgesteld. Dit jaar werden er daardoor twee prijzen uitgereikt. Ook Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, krijgt de Prijs Rudi Verheyen. Hans Bruyninckx krijgt een carrièreprijs voor zijn jarenlange inzet voor de kennisonderbouwing van het Europese natuur- en milieubeleid.