Kick-off Universitair MS Centrum: impact van gezonde levensstijl op ziekteverloop MS

Welke impact heeft gezonde voeding op de ontwikkeling van Multiple Sclerose? Met tal van tips en tricks van onderzoekers, dokters én getuigenissen van personen met MS leerden meer dan 70 personen met MS bij tijdens het grootschalige kick-off event van het Universitair MS Centrum.

20220326 140616 20220326 140616

Het Universitair MS Centrum (UMSC) is een samenwerking tussen BIOMEDUHasselt en Noorderhart en bundelt de jarenlange opgebouwde expertise rond de ziekte Multiple Sclerose van beide partners. In juli 2020, in volle coronacrisis, ging het centrum officieel van start, tijdens een event voor een zeer beperkte delegatie. “Nu, bijna twee jaar later, kunnen we de opstart van ons centrum eindelijk voorstellen aan het grote publiek tijdens dit eerste grootschalige event”, zeggen dr. Kim Pannemans en dr. Ilse Lamers, coördinatoren binnen het UMSC.

Impact gezonde levensstijl

Meer dan 70 personen met MS ontvangen we vandaag op ons event dat volledig is opgebouwd rond de impact van een gezonde levensstijl op het verloop van de ziekte Multiple Sclerose. “Tijdens verschillende lezingen van onderzoekers en artsen wordt er dieper ingegaan op de positieve effecten van beweging en een gezonde voeding. En ook personen met MS komen er getuigen over hoe zij hun leven hebben omgegooid en wat dit voor hun levenskwaliteit betekent”, zegt Prof.dr. Piet Stinissen.

20220326 121843

2 jaar UMSC

In Noorderhart worden op dit moment 915 personen met MS opgevolgd door MS-specialisten, dat aantal stijgt jaarlijks met zo een 50 tot 75 patiënten. Het centrum streeft naar de beste wetenschappelijk onderbouwde behandeling en zorg voor personen met MS. Momenteel lopen er meer dan 30 onderzoeksprojecten binnen het UMSC en een 10-tal klinische studies in samenwerking met farmabedrijven. Daarnaast is er ook bijzonder aandacht voor revalidatie met een 5-tal programma’s voor mensen met MS die worden uitgetest.

“Het Universitair MS Centrum is een referentiecentrum met Europese uitstraling, waar we vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek naar MS verrichten, nieuwe behandelingen en medicijnen testen en waar experten terecht kunnen voor bijkomende professionele opleidingen rond MS”, zeggen prof. dr. Piet Stinissen (UHasselt) en prof. dr. Hans Ramaekers (directeur Noorderhart).

Tijdens de Kick-Off 2.0 kreeg het UMSC ook een mooie steun van VZW Boemerang. Zij gaven het afgelopen jaar een mooie donatie van 15.000 euro aan het MS-onderzoek.

Wil jij ook het MS-onderzoek aan UHasselt steunen? Ontdek op deze pagina alles over het Universiteitsfonds UHasselt.