OSCAR-QUBE wint beste studentenproject op grootste ruimtevaartcongres

Het UHasselt-ruimteproject OSCAR-QUBE valt in de prijzen. Met de diamantgebaseerde kwantummagnetometer aan boord van het ruimtestation ISS, winnen de studenten tijdens het International Astronautical Congres in Dubai de prijs van beste studententeam. “Een hele eer én een fantastische afsluiter van deze week in Dubai, waar we ons project aan de hele wereld hebben kunnen voorstellen”, zeggen de trotse studenten van OSCAR-QUBE.

OSCAR QUBE IAC2021 Dubai OSCAR QUBE IAC2021 Dubai

Lovende reacties

De UHasselt-studenten keren terug uit Dubai met de Hans von Muldau Team Award. Een prijs uitgereikt tijdens het International Astronautical Congres voor het beste teamproject door studenten. Het IAC is met meer dan 6.000 deelnemers wereldwijd het grootste event rond ruimtevaart. Tijdens de studentencompetitie namen 19 deelnemende teams uit de hele wereld het tegen elkaar op. Uiteindelijk werd de OSCAR-QUBE gekozen als sterkste teamproject.

“Een heel mooie erkenning. Zeker omdat we heel mooie reacties van de jury kregen. Zij waren erg onder de indruk dat we erin geslaagd zijn om in amper een jaar tijd een toestel te ontwikkelen dat aan boord van het ISS metingen kan uitvoeren. Iets wat normaal verschillende jaren tijd kost”, zegt Jaroslav Hruby, teamkapitein van OSCAR-QUBE en doctoraatsstudent aan imo-imomec (UHasselt/imec).

Thomas Pesquet OSCAR QUBE

Metingen in het ISS

Op 29 augustus 2021 vloog de diamantgebaseerde kwantummagnetometer OSCAR-QUBE aan boord van de SpaceX CRS-23 naar het internationale ruimtestation ISS. De studenten kregen hiervoor de kans via het Orbit Your Thesis project van ruimteagentschap ESA. “Een week later installeerde de Franse astronaut Thomas Pesquet (ESA) ons toestel en sindsdien stuurt de OSCAR-QUBE signalen terug naar ons, waarmee wij het magnetisch veld rond de aarde in kaart brengen”, zegt Musa Aydogan, masterstudent industriële ingenieurswetenschappen aan UHasselt en lid van OSCAR-QUBE.

Unieke carrièrekansen

De prijs van beste teamproject voor studenten is een mooie afsluiter van een fantastisch week in Dubai voor de UHasselt-studenten. “Tijdens het IAC hebben we al ontzettend veel contacten gelegd met bedrijven en instellingen. We ontdekken heel wat nieuwe opportuniteiten waar onze magnetometer ook gebruikt zou kunnen worden. En natuurlijk is dit congres dé uitgelezen kans voor ons als studenten om contacten te leggen met bedrijven en te kijken waar er carrièrekansen liggen”, zegt Boo Carmans, studente fysica van OSCAR-QUBE.

Gelijktijdig met het IAC loopt in Dubai ook de wereldexpo. De studenten van OSCAR-QUBE kregen van Flanders Investment & Trade de kans om hun project voor te stellen in het Belgisch paviljoen. “Voor tal van politici, bedrijfsleiders en pers mochten wij OSCAR-QUBE presenteren. Een heel boeiende ervaring waarbij we heel waardevolle contacten hebben kunnen leggen in de onderzoeks- & bedrijfswereld. Deze week in Dubai is onvergetelijk voor ons als team en het is ontzettend mooi hoe wij als student en als mens gegroeid zijn doorheen het hele OSCAR-QUBE verhaal. Dit is een project dat ieder van ons unieke groeikansen heeft geboden en nog steeds biedt”, besluit Jaroslav Hruby.

“Als UHasselt zijn we ontzettend trots op het traject dat onze studenten al hebben afgelegd”, zegt rector Bernard Vanheusden. “Het toont aan dat het loont om studenten al tijdens hun studie maximaal te betrekken met wetenschappelijk onderzoek. En OSCAR-QUBE, dat ontwikkeld is binnen ons Instituut voor Materiaalkunde imo-imomec, is natuurlijk ook een heel mooi voorbeeld van het sterke interdisciplinaire onderzoek aan onze universiteit.”

Over Orbit Your Thesis! (OYT) van ESA

OYT! is een educatief project van ESA dat deel uitmaakt van het ESA Academy-programma voor universiteitsstudenten. Het project wil studenten praktische ervaring laten opdoen met de volledige levenscyclus van een echt ruimtevaartproject, om zo beter voorbereid en gekwalificeerd te zijn voor een carrière in de Europese ruimtevaartsector.

OSCAR QUBE Geinstalleerd In ISS