Sportcongres tijdens EK Wielrennen toont nieuwste sportmedische inzichten in het wielrennen

Op 14 en 15 september organiseren Universiteit Hasselt en Jessa Ziekenhuis tijdens het EK Wielrennen in Limburg een groot sportmedisch congres over de nieuwste sportmedische inzichten en expertises in het wielrennen. “Van hoe je een sterk trainingsschema opstelt en de rol van voedingsgels en sportdranken tot het nut van hartscreenings bij sporters. Een breed sportmedisch congres voor zowel artsen en kinesitherapeuten maar ook voor iedereen met een hart voor het wielrennen”, zeggen organisatoren prof. dr. Bert Op ’t Eijnde, prof. dr. Guido Claesen en dr. Olivier Ghekiere.

Sportmedisch Congres EK Wielrennen Sportmedisch Congres EK Wielrennen

Sportmedisch congres

Hoe draagt fietsen bij om gezond te worden? Zijn sporthorloges en andere wearables nuttig? En hoe werk je als (amateur)sporter of als coach een goed trainingsschema uit zonder blessures? Het zijn enkele onderwerpen die aan bod komen tijdens het sportmedisch congres ‘Cycling meets sports medicine’ op 14 en 15 september. “Een congres waarmee we de nieuwste inzichten en trends willen tonen die zich nu afspelen binnen de wielerwereld. Thema’s die zowel vanuit sportmedisch oogpunt erg interessant en actueel zijn maar die ook elke wielerliefhebber die optimaal wil presteren, kunnen boeien”, zegt prof. dr. Bert Op ’t Eijnde (UHasselt).

Ex-wielrenners aan het woord

Verschillende artsen uit binnen- en buitenland zullen tijdens het congres hun nieuwste onderzoeksresultaten presenteren en daarnaast komen ook heel wat mensen uit de wielerwereld spreken over hun ervaringen. “Zo hebben we ex-wielrenner Nathan Van Hooydonck te gast die zal spreken over wat het voor hem betekende om te moeten stoppen met professioneel wielrennen door hartfalen. Een persoonlijke getuigenis, die we daarna aanvullen met de nieuwste inzichten rond hartscreenings en de lessen uit onze pro@heart studie waarbij we profrenners al op jonge leeftijd opvolgen doorheen hun wielercarrière om de impact van professionele duursporten op het hart in kaart te brengen”, zegt prof. dr. Guido Claessen (UHasselt/ Jessa Ziekenhuis).

Over trainingschema’s en voedingsgels

“Daarnaast zullen ook ploegartsen en voedingsdeskundigen van o.a. Alpecin-Deceuninck, Lotto-Dstny, Soudal Quick-Step, Baloise-Trek Lions en Belgian Cycling komen spreken en hun ervaring delen over hoe je trainingsschema’s opbouwt en alles wat je moet weten over sportvoeding”, zegt dr. Olivier Ghekiere (UHasselt/ Jessa Ziekenhuis). “Ook tonen we tijdens het congres hoe een MRI-scan gebruikt kan worden om de samenstelling van spieren in kaart te brengen. Kan je met deze methode de spieren van een sprinter, een klimmer of een Flandrien onderscheiden en zo wielerteams helpen bij het vroegtijdig opsporen van talenten?”

Airbags in het wielrennen

Het congres wordt op zondag ten slotte afgesloten met een debat over de veiligheidsproblemen in het wielrennen met onder andere ex-wielrenner Jan Bakelants, voorzitter van de wielrennersvakbond PCA cycling Adam Hansen, Xavier Bigard voorzitter medische commissie UCI en Bert Cells ontwikkelaar van ‘airbags’ in het wielrennen.

Een volledig overzicht van het programma en de sprekers tijdens het sportmedisch congres Cycling meets Sports Medicine kan u hier terugvinden.

Cycling Meets Sports Medicine (Uhasselt Jessa Ziekenhuis)
Meer cases over
OnderzoekBIOMED