Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt
Voor persvragen, kan u hier terecht
De onderzoeksgroep van prof. dr. Koen Vandewal (imo-imomec UHasselt) ontvangt een beurs van de European Research Council (ERC) om nieuwe en goedkopere types infrarooddectectoren en infraroodcamera’s te ontwikkelen. “De huidige conventionele infraroodcamera’s kosten nu zo’n 25.000 euro en meer. Met onze technologie waarbij we goedkope organische materialen integreren in basiscamera’s, zoals die op je smartphone, kunnen we infraroodcamera’s ontwikkelen met een prijs ver onder de 1.000 euro”, zegt prof. dr. Koen Vandewal.
Infectieradar, het platform van UHasselt en UAntwerpen waarop burgers wekelijks symptomen van infectieziekten online kunnen melden, spoort belangrijke signalen en trends rond de verspreiding van virussen tot enkele weken vroeger op. En dat dus nog voor de meeste patiënten aankloppen bij huisartsen.
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus.
Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is UHasselt-prof Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van personen die lijden aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om het ziekteproces haarfijn te analyseren. We geloven dat we zo de sleutel kunnen vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen.”
Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren. Deze studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.
De productie van zonnepanelen van slechts enkele millimeters dikte, plooibaar, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. Dat is wat EnFoil, de nieuwe spin-off van UHasselt en imec binnen EnergyVille, aanbiedt. “De gesprekken lopen volop om de geïntegreerde zonnepanelen grootschalig te produceren voor op daken en zijwanden van trucks.”
Covidpatiënten die de week voor hun ziekenhuisopname meer blootgesteld waren aan luchtvervuiling, en dus meer roetdeeltjes in hun lichaam hadden, lagen gemiddeld meer dan vier dagen langer in het ziekenhuis en hadden 33 procent meer kans om op intensieve zorgen te belanden. Dat blijkt uit onderzoek van UHasselt dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift European Respiratory Journal.
Hoe is het gesteld met het leven in uw tuinbodem? Dat onderzoekt Universiteit Hasselt samen met Het Belang van Limburg en het Departement Omgeving van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir met het grote burgerwetenschapsproject Bodemleven.
Promotieonderzoek van Melissa Schepers aan de Universiteit Maastricht en Universiteit Hasselt biedt hoop op de ontwikkeling van een nieuw medicijn dat multiple sclerose (MS) kan stoppen of de beperkingen kan herstellen.
Onderzoekers van het Applicatiecentrum Beton en Bouw van UHasselt voerden de afgelopen maanden op vraag van de Waalse overheid stabiliteitsmetingen uit op brugliggers van 30 meter lang en 2 meter hoog. De brugliggers dateren uit de jaren ’60 en maakten deel uit van een bestaand viaduct in Wallonië.
Hoe rijk aan leven is jouw tuinbodem? En hoe verschilt dat bodemleven in jouw tuin met dat van anderen in Limburg? Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg starten met de steun van Departement Omgeving het grote burgerwetenschapsonderzoek ‘Bodemleven’.