Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt

Voor persvragen, kan u hier terecht

UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw UHasselt, campus Hasselt, voorzijde gebouw
Cycling Meets Sports Medicine (Uhasselt Jessa Ziekenhuis)
03 jul

Sportcongres tijdens EK Wielrennen toont nieuwste sportmedische inzichten in het wielrennen

Op 14 en 15 september organiseren Universiteit Hasselt en Jessa Ziekenhuis tijdens het EK Wielrennen in Limburg een groot sportmedisch congres over de nieuwste sportmedische inzichten en expertises in het wielrennen. Van hoe je een sterk trainingsschema opstelt en de rol van voedingsgels en sportdranken tot het nut van hartscreenings bij sporters. Een breed sportmedisch congres voor zowel artsen en kinesitherapeuten maar ook voor iedereen met een hart voor het wielrennen.

Digipath
18 jun

Artificiële intelligentie helpt Limburgse ziekenhuizen om kanker sneller en efficiënter opsporen

Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg zetten samen grote stappen in de uitrol van digitale pathologie binnen kankeronderzoek aan de Limburgse ziekenhuizen. Via scanners worden de weefselfragmenten voor microscopie voortaan gedigitaliseerd, waarna artificiële intelligentie pathologen helpt om de stalen sneller en efficiënter te analyseren.

Bart Vermang Ondertekening Missie Noorwegen Foto Ingar Sorensen
18 jun

Limburgse zonne-energie in de kijker tijdens Prinselijke Missie naar Noorwegen

Met een presentatie voor Prinses Astrid en zo’n 150 Belgische en Noorse bedrijfsleiders, academici en politici tonen UHasselt, EnergyVille, imec, POM Limburg, en Futech/iLumen samen de sterktes van het Limburgse ecosysteem rond zonne-energie tijdens de Belgische Economische Missie naar Noorwegen. “Hernieuwbare energie is één van de centrale topics binnen deze Prinselijke Missie. Wij willen tonen hoe in Limburg, net als in Noorwegen, er volop ingezet wordt op die energietransitie en welke belangrijke rol hierin is weggelegd voor zonne-energie”, zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).

Prof. Dr. Jelle Hendrix
17 jun

Nieuwe software UHasselt en ZEISS toont haarscherp hoe biomoleculen in cellen bewegen

Onderzoekers van BIOMED UHasselt ontwikkelden samen met technologiebedrijf ZEISS een softwaremodule om aan de hand van confocale microscopie nog dieper en beter in menselijke cellen te kunnen kijken. Met deze software kunnen zogenaamde heatmaps gemaakt worden, om te kijken hoe biomoleculen zich in de cellen verplaatsen.

Virtual Reality EDM Online Shoppen
06 jun

Deelnemers gezocht voor studie naar de toekomst van online winkelen van UHasselt en VUB

Een interdisciplinair team van onderzoekers op het gebied van computerwetenschappen en marketing van de UHasselt en VUB zoekt deelnemers voor een studie over de toekomst van online winkelen.

Voorbeeld TOTEM App
06 jun

Nieuwe app wil aantal consultaties bij psycholoog voor depressieve klachten halveren

Psychologiepraktijk Faresa en het Instituut voor Mobiliteit UHasselt ontwikkelen een digitale tool om personen met depressieve klachten sneller en efficiënter te kunnen begeleiden. De app TOTEM helpt de psycholoog om cliënten ook thuis op te volgen en hen via artificiële intelligentie gerichte feedback en aanbevelingen te geven.

Nieuwe Eredoctoren Uhasselt En Speciale Erkenning Groepsfoto
28 mei

UHasselt reikt eredoctoraten uit aan pioniers én geeft een speciale erkenning voor persvrijheid

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapper Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michael Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. “Drie experten die baanbrekend werk leveren binnen hun onderzoeksdomein en daarbij steeds het kritisch denken en pionierschap vooropstellen”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de organisatie Reporters Without Borders krijgt tijdens deze Dies Natalis van UHasselt een speciale erkenning voor hun wereldwijde inzet voor persvrijheid en het verzekeren van de toegang tot betrouwbare informatie.

Dr. Aslihan Babayigit 1
23 mei

UHasselt-onderzoeker Aslihan Babayigit geselecteerd voor topontmoeting met Nobelprijswinnaars

Een week lang met Nobelprijswinnaars en beloftevolle jonge wetenschappers van gedachten wisselen over belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de energietransitie. Die eer krijgt dr. Aslihan Babayigit (UHasselt/EnergyVille). De Hasseltse onderzoeker is geselecteerd om deel te nemen aan de Lindau Nobel Laureate Meeting die eind juni 2024 zal plaatsvinden. “Een ongelooflijke kans die zeker blijvende impact zal hebben op mijn toekomstige onderzoeksprojecten.”

Shoot Reval Proefpersonen LR 09
21 mei

Gezonde proefpersonen gezocht voor onderzoek naar gezond ouder worden

Hoe ontstaan ouderdomskwalen zoals minder vlot kunnen bewegen of geen eenvoudige taken meer kunnen uitvoeren zoals een hemd dichtknopen of veters strikken? Welke veranderingen in het brein treden er dan op en hoe kunnen we die tegengaan zodat ouderen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven? Om hierop een antwoord te vinden is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 25 en 80 jaar oud.

Header Eredoctoren Website
11 apr

Dies Natalis UHasselt: 3 nieuwe eredoctoren en speciale erkenning voor Reporters Without Borders

Architect Xaveer De Geyter, computerwetenschapster Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michaël Nitsche zijn de nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. Op 28 mei 2024 zullen zij een eredoctoraat krijgen tijdens de Dies Natalis. Daarnaast reikt UHasselt ook een speciale erkenning uit aan Reporters Without Borders.

L.Monodi.Jpeg
09 apr

Van teken, lintwormen tot luizen. Expertengroep brengt toestand wereldwijde parasietsoorten in kaart

Hoe is het gesteld met de wereldwijde populaties van parasieten zoals luizen, teken, lint- en rondwormen? Hoe kunnen we ze beter monitoren en welke uitdagingen en positieve aspecten brengen deze soorten met zich mee? Om op die vragen een antwoord te krijgen start de natuurbeschermingsorganisatie IUCN een wereldwijde expertengroep rond parasieten.

Ondertekening Raamovereenkomst VITO Uhasselt (2)
19 mrt

Nieuwe raamovereenkomst UHasselt en VITO geeft boost aan gezamenlijke onderzoeksprojecten

Met de officiële ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst versterken VITO en Universiteit Hasselt hun samenwerking. Al sinds 2014 voeren de twee instellingen samen onderzoek rond statistiek, milieuwetenschappen, biomedische wetenschappen en mobiliteitswetenschappen. “Met deze raamovereenkomst gaan we nog een stap verder, deze structurele samenwerking zal leiden tot de opstart van nog meer gezamenlijk onderzoek, projecten en doctoraten”, zeggen Walter Eevers, Directeur Onderzoek & Valorisatie VITO en Bernard Vanheusden, rector UHasselt.