Hieronder vindt u een overzicht van alle nieuwsberichten over UHasselt
Voor persvragen, kan u hier terecht
Ter gelegenheid van haar Dies Natalis reikt Universiteit Hasselt een eredoctoraat uit aan virologe Erika Vlieghe en milieu-epidemioloog Jordi Sunyer. “Twee geëngageerde wetenschappers aan de top van hun academisch vakgebied, die zich onvermoeibaar inzetten voor ziektepreventie en de maatschappij in haar geheel”, zeggen promotoren Leen Popleu, Jeroen Van Der Hilst en Tim Nawrot.
Promotieonderzoek van Melissa Schepers aan de Universiteit Maastricht en Universiteit Hasselt biedt hoop op de ontwikkeling van een nieuw medicijn dat multiple sclerose (MS) kan stoppen of de beperkingen kan herstellen.
Wetenschappers van UHasselt en KULeuven/VIB hebben samen met toonaangevende internationale collega’s, voor het eerst alle ziekteprocessen achter neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerose en ALS in kaart gebracht.
Welke rol speelt het vetmetabolisme in de hersenen bij personen met Alzheimer dementie? En kunnen we dat metabolisme positief beïnvloeden door medicatie of proactief, door onze levensstijl aan te passen? Dat onderzoekt de onderzoeksgroep Neurologie van UHasselt professor Ilse Dewachter (BIOMED) met steun van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Zij schenken 300.000 euro aan dit onderzoek.
Nationaal hockeyspeelster Aisling D’Hooghe wordt de meter van het Universitair MS Centrum (UMSC), een samenwerking van UHasselt en Noorderhart in Pelt. Aisling D’Hooghe lijdt zelf aan MS, toch combineert ze dit met een topsportcarrière.
BIOMED UHasselt kan met de steun van Vlaams minister Jo Brouns en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek een geavanceerde lichtmicroscoop in gebruik nemen. Het toestel van in totaal 1,33 miljoen euro zal een boost zijn voor het biomedisch onderzoek aan UHasselt en voor de zorgsector in de regio.
In vitale organen van ongeboren baby’s zijn er al sporen van luchtvervuiling terug te vinden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen, dat gepubliceerd werd in The Lancet Planetary Health.
17 Limburgse organisaties uit de zorg- en welzijnsector en de kennisinstellingen Universiteit Hasselt en Hogescholen PXL en UCLL zullen de volgende jaren binnen CELL intensief samenwerken om de eerstelijnszorg en welzijnsorganisaties te versterken. Limburg is de eerste provincie waar zo een samenwerking opgestart wordt.
BIOMED-onderzoekers dr. Judith Fraussen en prof. dr. Veerle Somers krijgen van de internationale organisatie Wings for Life samen 250.000 euro voor hun ruggenmergonderzoek. Als één van de weinige onderzoeksgroepen ter wereld, onderzoeken zij bloed- en weefselstalen van personen met traumatische ruggenmergletsels.
Schade aan tandglazuur en gaatjes worden tot op vandaag hersteld door tandartsen met behulp van een synthetische vulpasta. Er bestaat hiervoor geen natuurlijk alternatief. Maar een nieuw 3D-model met menselijke tandstamcellen kan hier in de toekomst mogelijk verandering in brengen.
Welke impact heeft gezonde voeding op de ontwikkeling van Multiple Sclerose? Met tal van tips en tricks van onderzoekers, dokters én getuigenissen van personen met MS leerden meer dan 70 personen met MS bij tijdens het grootschalige kick-off event van het Universitair MS Centrum.
UHasselt-professoren Joke Spildooren en David Wilson III krijgen elk 250.000 euro van de Stichting Alzheimer Onderzoek.