Zonder doktersvoorschrift naar de kinesist bij acute lage rugpijn: beter geholpen en kostenbesparend?

Is het goedkoper voor de maatschappij en beter voor de patiënt wanneer personen met acute lage rugpijn rechtstreeks naar de kinesist kunnen gaan, en niet meer eerst naar de huisarts voor een doktersvoorschrift? Op vraag van het RIZIV zoeken revalidatiewetenschappers van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain hierop een antwoord. “Voor deze studie zijn we op zoek naar 600 personen over heel België die last hebben van acute lage rugpijn”, zeggen dr. Pieter Severijns en prof. Lotte Janssens.

Dr. Pieter Severijns Dr. Pieter Severijns

Acute lage rugpijn

Jaarlijks krijgen ongeveer 2 miljoen Belgen te maken met acute lage rugpijn. Dat is een recent opgekomen pijn onderaan de rug, waar men langer dan één dag en minder dan 6 weken last van heeft. De pijn gaat al dan niet gepaard met uitstralingen naar het been.

Tijdverlies of gepastere hulp?

“Wie hiervan last heeft kan geholpen worden door een kinesist die gespecialiseerd is in aandoeningen van het bewegingsstelsel: het skelet, de gewrichten en de spieren. In tegenstelling tot in ruim de helft van de Europese landen (bijvoorbeeld in Nederland en het Verenigd Koninkrijk) moeten personen met acute lage rugpijn in België wel eerst langsgaan bij hun huisarts. Deze beslist dan om de patiënt al dan niet met een medisch voorschrift door te sturen naar de kinesist. Rechtstreeks binnenstappen bij de kinesist met je klachten kan je in België dus niet”, zegt onderzoeker dr. Pieter Severijns van Universiteit Hasselt.

Maar zorgt die tussenstap naar de dokter voor onnodig tijdverlies en zo voor een minder efficiënte behandeling van klachten die heel recent zijn opgetreden? Of is die extra controle bij de huisarts net goed om gepaste hulp te bieden? En welke methode is het meest kosteneffectief? Om hierop een antwoord te krijgen vroeg het RIZIV aan de onderzoekers om een studie op te zetten.

Direct Physio

600 patiënten gezocht

“Concreet willen we in heel België 600 personen met acute lage rugpijn opvolgen. Een groep van 300 patiënten zullen we rechtstreeks in contact brengen met een kinesist voor een gepaste therapie. De andere 300 personen zullen we volgens het huidige traject naar de huisarts sturen die dan de behandeling bepaalt”, zegt dr. Pieter Severijns. “Voor deze studie zijn we nog op zoek naar deelnemers. Belangrijk is wel dat wie wil deelnemen, nog geen contact mag hebben opgenomen met de huisarts voor deze klacht.”

Enerzijds zullen de onderzoekers bestuderen langs welke weg de rugpijn van de patiënt het best verholpen wordt. Anderzijds zullen de patiënten ook gevraagd worden om hun therapiekosten in een dagboek bij te houden. “Het gaat hierbij dan om het aantal bezoeken aan de kinesist en de huisarts, maar ook bijvoorbeeld om medicatie en medische beeldvorming en over of men afwezig is geweest op het werk ten gevolge van hun rugpijn. Op basis van al deze gegevens willen we een goed beeld krijgen over de maatschappelijke kosten die beide zorgtrajecten genereren voor het gezondheidszorgsysteem in ons land. De resultaten van de studie zullen we natuurlijk ook overmaken aan beleidsmakers. Zo hopen we op termijn een rol te spelen bij het uittekenen van het meest optimale zorgpad voor personen met acute lage rugpijn in België”, zegt Pieter Severijns.

Deelnemen aan de studie kan door je te registreren op deze webpagina

Direct Physio is een onderzoeksproject van UHasselt, UAntwerpen, KU Leuven en UCLouvain. Het project krijgt financiering vanuit het RIZIV-INAMI.

Meer cases over
Onderzoek