Campus Class vrijdag 17 mei 2024

Inschrijven?

Schrijf je hier in voor de Campus Class van vrijdag 17 mei, je bent meer dan welkom!

Inschrijven is verplicht. Je deelname is pas definitief na betaling.

Deelnemen aan de Campus Class kost 10 euro. Deze bijdrage gaat naar Universiteitsfonds UHasselt en zo geef je ons onderzoek naar kanker, MS, klimaatverandering, patiëntveiligheid, klimaat, … én onze studenten een flinke duw in de rug.

Je deelname is pas definitief na betaling op rekeningnummer BE36 4532 5278 1181 met vermelding  'Campus Class 17 mei 2024 + naam van de deelnemers'

Sprekers

Katelijn Quartier 04

Prof. dr. Katelijn Quartier (UHasselt) 

Overkomt het je ook weleens?

Je hebt een nieuwe jas nodig en je komt thuis met 2 paar schoenen en een broek. Of je kocht alweer theelichtjes terwijl je kast nog vol met kaarsen ligt. Kan je een winkel zo inrichten dat jij véél koopt? En hoe werkt dat dan? Of ben jij diegene die vatbaar is voor niets en enkel koopt wat nodig is? Winkelen we allemaal hetzelfde of zit er meer achter?

In deze lezing duiken we dieper in de wetenschap van het winkelen. We duiken in het brein van de mens en komen erachter wat ons nu net prikkelt bij het kopen. Meer nog, hoe spelen winkelontwerpers in op deze prikkels en andere zodat we ons goed voelen in de winkel en met onze aankopen? We gaan op ontdekking in de wondere wereld van ‘design’, het design van een winkel. We bespreken wat een goede flow in een winkel is, wat eye-catchers zijn en hoe we als kopers zacht gestuurd worden in een winkel. Na deze boeiende lezing zal je nooit meer hetzelfde naar winkels kijken.

Het Retail Design Lab waar Katelijn academisch directeur van is, is een kenniscentrum aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Binnen de onderzoeksgroep ArcK focussen ze met het onderzoek op hoe de ruimtelijke omgeving, de winkel in dit geval, ervaren wordt door zijn gebruiker, de klant. Ze kijken naar zowel perceptie, gedrag en emotie. Het onderzoek is nauw verweven met de opleidingen die de faculteit organiseert en de projecten die we doen voor, en in samenwerking met, het werkveld (retailers, ontwerpers, leveranciers, steden en gemeenten, etc). Ze willen retailers, ontwerpers en consultants helpen om te komen tot meer belevingsgerichte winkels. Dit doen ze door zoveel mogelijk inzichten en kennis vanuit de wetenschap te delen in een toegankelijke vorm zodat iedereen toegang heeft tot deze kennis.

Karin En Patrick 01

Emeritus prof. dr. Patrick Reygel en Karin De Greeve (auteur en radio-presentatrice)

In 2023, het jaar van haar vijftigste verjaardag, kreeg weer een stuk van UHasselt onderdak in hartje Hasselt, in het Refugiehuis van Herkenrode. In de Oude Gevangenis is ze intussen al enkele jaren thuis. Voor een civic universiteit is het niet alleen belangrijk om het historisch patrimonium in ere te houden, maar ook om de geschiedenis van zulke waardevolle gebouwen neer te schrijven voor toekomstige
generaties. Dit leidde tot twee breed toegankelijke publicaties. De auteurs lichten beide sites toe aan de hand van talrijke beelden.

Het verhaal van het Refugiehuis start in 1192 met het stichten van de Abdij van Herkenrode door Graaf Gerard I van Loon. In tijden van oorlog hebben de koordames en werkzusters nood aan een vluchtoord in Hasselt. In 1491 komt “Den Heyligen Geest” een vakwerkhuis met aanhorigheden in de Maastrichterstraat in handen van de abdis. Dat wordt stapsgewijs vervangen “up die manier van Brabant” door het imposante Refugiehuis met kenmerken van zowel de laatgotiek als de renaissance. Bewaarde documenten geven een inzicht in de bouwopdracht en het leven in het Refugiehuis in tijden van oorlog. In de Franse Tijd wordt het verkocht als zwart goed en fungeert het voor behoeftige gezinnen. Voor het Ministerie van Oorlog van het jonge België wordt het vrij snel de Herkenrodekazerne. De tiendenschuur verdwijnt maar dankzij inspanningen van Dr. C. Bamps wordt de verbouwingswoede van de overheid getemperd. De kazerne krijgt uiteraard tweemaal bezoek van de Duitse militairen maar na 1947 krijgt het complex een burgelijke functie die vanaf 2023 wordt ingevuld door UHasselt.

De Oude gevangenis aan de Martelarenlaan in Hasselt is in 1855 gebouwd. Het gebouw heeft een stervormig grondplan. Toch is deze oude gevangenis aan de Martelarenlaan niet het eerste arresthuis in deze stad. Eerder deden verschillende stadstorens, in het bijzonder de Cattegattoren, dienst als gevangenis. En na de Franse omwenteling zal het Cellebroedersklooster gebruikt worden als arresthuis.
Maar dat wordt al snel te klein. Een uitbreiding en verhuizing naar de Martelarenlaan dringt zich op. De keuze valt op een terrein aan de rand van de stad, grenzend aan de nieuwe Demer. De opdracht wordt gegeven door Eduard Ducpétiaux (1804-1868), de eerste inspecteur-generaal van het gevangeniswezen in het jonge België. Op 2 februari 1859 is de nieuwe, voor die tijd hyper moderne gevangenis aan de "Noordlaan", de huidige Martelarenlaan, klaar voor gebruik. In 2006 komt het gebouw in handen van UHasselt.

Programma

12.30u - Ontvangst met koffie en thee

13.00u - Welkom door Frédérique de Keyser - coördinator Universiteitsfonds UHasselt

13.05u - Waarom koop je vaak meer dan je nodig hebt? - Prof. dr. Katelijn Quartier (UHasselt)

14.00u - koffiepauze *

14.30u - UHasselt Patrimonium: hoe een gevangenis en open huis werd.

Van vluchthuis tot universiteit: een korte geschiedenis van het Refugiehuis

Emeritus prof. dr. Patrick Reygel en Karin De Greeve (auteur en radio-presentatrice)

15.30u - einde *

In de foyer kan u tijdens de koffiepauze en aan het einde van de Campus Class bij onze juristen terecht voor vragen over uw testament of gratis advies. Gelieve hiervoor in te schrijven en een tijdslot te kiezen. Houd er rekening mee dat het aantal tijdslots beperkt is.

Praktisch

Waar en wanneer?

Vrijdag 17 mei vanaf 12.30 uur Campus Hasselt – Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt

Hoe de Oude Gevangenis bereiken?

Met de bus

Je kan de Oude Gevangenis makkelijk bereiken met de bus. Stap uit aan halte Kolonel Dusartplein, op nog geen vijf minuutjes wandelen van de Oude Gevangenis.

Kom je met de trein? Neem aan Hasselt station dan de Boulevardpendel naar het Dusartplein. De Boulevardpendel van De Lijn vertrekt om de vijf minuten.

Met de auto

De dichtstbijzijnde parking is Parking Kolonel Dusartplein (boven- en ondergronds). Deze is wel betalend. Gratis parkeerplaatsen in de binnenstad vind je in/aan: Mouttoren – Kolenkaai – Cultureel Centrum